Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Quest: Πώς κάλυψε το «κενό» τζίρου από την πώληση της Cardlink

Οι εξελίξεις στις επιμέρους δραστηριότητες του ομίλου και οι προβλέψεις της διοίκησης. Δρομολογείται δημόσια πρόταση εξαγοράς του μικρού ποσοστού των μετοχών μειοψηφίας της Γ.Ε. Δημητρίου.

Quest: Πώς κάλυψε το «κενό» τζίρου από την πώληση της Cardlink

Την παλαιότερη εκτίμησή του ότι ο όμιλος Quest θα σημειώσει φέτος αύξηση πωλήσεων και κερδών ανάλογη με εκείνη της περυσινής χρονιάς επιβεβαίωσε η διοίκηση της εισηγμένης, κατά τη χθεσινή ετήσια τακτική συνέλευση των μετόχων, με τον CEO της εταιρείας Απόστολο Γεωργαντζή να επισημαίνει ότι οι επιδόσεις του 2023 θα υπερβούν σε κύκλο εργασιών και τελικό αποτέλεσμα τις αντίστοιχες του 2021, παρά το γεγονός ότι στο ενδιάμεσο χρονικό διάστημα έχει πουληθεί η συμμετοχή στην Cardlink. Δηλαδή, το «κενό» των επιδόσεων της Cardlink υπερκαλύφθηκε σε μόλις δύο χρόνια.

Ανοδικά κινείται φέτος το σύνολο των δραστηριοτήτων του ομίλου, καθώς:

  • Η εμπορική δραστηριότητα ειδών πληροφορικής εμφανίζει αυξημένες πωλήσεις (ξεχωρίσουν τα προϊόντα της Apple, αλλά και η εκκίνηση της αντιπροσώπευσης της Xiaomi στη Ρουμανία). Σε ορισμένους μήνες της χρονιάς, η άνοδος του κύκλου εργασιών εμφανίζεται ισχυρή και σε κάποιους άλλους χαλαρότερη. «Αν το 2022 είχε επηρεάσει τη ζήτηση, το ενεργειακό κόστος, φέτος αρνητικά επιδρά στα πορτοφόλια των καταναλωτών οι αυξήσεις τιμών στα υπόλοιπα προϊόντα», επεσήμανε ο πρόεδρος της Quest Θεόδωρος Φέσσας.
  • Η δραστηριότητα της ψύξης ευνοείται λόγω και του προγράμματος επιδότησης ηλεκτρικών συσκευών «εξοικονομώ», με τη θυγατρική Γ.Ε. Δημητρίου να σχεδιάζει για φέτος πωλήσεις ανώτερες των 50 εκατ. ευρώ, έναντι 32 εκατ. ευρώ πέρυσι.
  • Ο κλάδος του λογισμικού αναμένεται τόσο φέτος όσο και κατά τα επόμενα χρόνια να βελτιώνει τις επιδόσεις του, καθώς το ανεκτέλεστο υπόλοιπο των υπογεγραμμένων συμβάσεων υπερβαίνει τα 500 εκατ. ευρώ (μέχρι τώρα πολύ μικρός κύκλος εργασιών έχει υλοποιηθεί από τα έργα του Ταμείου Ανάπτυξης που έχει αναλάβει η θυγατρική Unisystems).
  • Αύξηση εκτιμάται ότι θα σημειώσουν τα έσοδα τόσο από τον κλάδο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (γίνεται αγώνας δρόμου προκειμένου να συνδεθούν οκτώ πάρκα με το δίκτυο, ενώ στόχος είναι και η επέκταση της δυναμικότητας που σήμερα προσεγγίζει τα 35 Mw μέσω νέων εξαγορών), όσο και από τη δραστηριότητα των ταχυμεταφορών (ήδη έχει τεθεί σε λειτουργία το νέο αποθηκευτικό κέντρο της ACS στο Αιγάλεω, που τριπλασιάζει το capacity, μειώνει τους χρόνους εξυπηρέτησηw και θα βελτιώσει την αποδοτικότητα κυρίως στο βαθμό που θα αυξηθεί περαιτέρω ο όγκος των δραστηριοτήτων).

Η χθεσινή γενική συνέλευση ψήφισε μεταξύ άλλων τη διανομή μικτού μερίσματος 0,20 ευρώ ανά μετοχή (καταβολή στις 26 Ιουνίου) καθώς και τη δωρεάν διάθεση 233.816 ίδιων μετοχών (από το σύνολο των 869.242 που κατέχει η εισηγμένη) το 2025 σε εκτελεστικά μέλη του ΔΣ (δεν περιλαμβάνεται ο Θεόδωρος Φέσσας) και σε διευθύνοντες συμβούλους θυγατρικών εταιρειών με τη μορφή των stock options.

Τέλος, θα δρομολογηθεί μέσα στο 2023 δημόσια πρόταση εξαγοράς του μικρού ποσοστού των μετοχών μειοψηφίας της Γ.Ε. Δημητρίου, με την τιμή να καθορίζεται από ανεξάρτητο εκτιμητή.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v