Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Lamda-Ελληνικό: Το SPV για τα γραφεία και οι τιμές πώλησης κατοικιών

Περίπου 1.000 νέες κατοικίες και γραφειακοί χώροι 140.000 τ.μ. (μέσω συνεπένδυσης) προβλέπει το σχέδιο. Οι τιμές και οι εισπράξεις για υφιστάμενα οικιστικά projects. Η Lamda Malls και οι πιθανές χρηματοδοτικές ανάγκες για το 2024.

Lamda-Ελληνικό: Το SPV για τα γραφεία και οι τιμές πώλησης κατοικιών

Νέες αναπτύξεις που αφορούν κτίρια κατοικιών και γραφειακών χώρων προωθεί η Lamda Development στο Ελληνικό, αναπροσαρμόζοντας αφενός το αρχικό πλάνο για τη σύσταση χώρων εργασίας εντός της πρώτης 5ετούς φάσης ανάπτυξης του έργου, προσθέτοντας ωστόσο νέα οικιστικά projects.

Σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο του ομίλου Ο. Αθανασίου, μετά την αποχώρηση ενδιαφέροντος εκ μέρους των Τρ. Πειραιώς και Eurobank για την εγκατάσταση με ιδιόκτητα γραφεία στο Ελληνικό, αλλά και την απόφαση ο Πύργος Μικτής χρήσης (συνεπένδυση με την Brooklane) να μη συμπεριλάβει χώρους γραφείων, προβλέπεται η δημιουργία ενός SPV που θα επενδύσει στην έκταση του Ελληνικού με άξονα τους επαγγελματικούς χώρους.

Κατά τον ίδιο, αφορά στην ανάπτυξη 100.000 τ.μ. (και επιπλέον 40.000 τ.μ. από το μη πραγματοποιηθέν MoU με τη Eurobank), για το οποίο θα αναζητηθεί συνεπενδυτής ή συνεπενδυτές που θα αποκτήσουν το 70% του SPV, με το 30% να παραμένει στον όμιλο. Κατά τον κ. Αθανασίου, ήδη έχει εκδηλωθεί ισχυρό επενδυτικό ενδιαφέρον, γεγονός που προμηνύει την προώθηση του εγχειρήματος.

Σε ό,τι αφορά τις νέες οικιστικές αναπτύξεις, η διοίκηση του ομίλου επανέλαβε την πρόθεση να προσθέσει στη β’ φάση ανάπτυξης περίπου 1.000 νέες κατοικίες, πέραν των 40-50 διαμερισμάτων που αναμένεται να δημιουργηθούν στον Πύργο Μικτής Χρήσης (η γνωστή συνεπένδυση με την Brooklane, όπου αφορά σε δημιουργία ξενοδοχείου και branded apartments). Οι οικιστικές αναπτύξεις που ήδη βρίσκονται σε φάση μελετών αφορούν κτίρια που χωροθετούνται στο ρέμα Τραχώνων (στην πλευρά που το ακίνητο γειτνιάζει με τον Άλιμο) αλλά και προς την πλευρά της Λ. Ποσειδώνος.

Ο κ. Αθανασίου υπογράμμισε πως η προπώληση των ήδη γνωστών αναπτύξεων στο παραλιακό μέτωπο (βίλες, condos, πύργος στη Μαρίνα) δημιούργησαν την ανάγκη για επίσπευση νέων οικιστικών projects, ενώ συμπλήρωσε πως το 2024 θα ξεκινήσει οργανωμένη καμπάνια πώλησης κατοικιών στο εξωτερικό, προκειμένου να ενημερωθούν ξένα agencies.

Σε ό,τι αφορά τις εισπράξεις από τα υφιστάμενα οικιστικά projects αναμένονται να φθάσουν το 1,1 δισ. ευρώ. Έως τις 15 Ιουνίου οι εισπράξεις έναντι αυτού του ποσού ανήλθαν στα 274 εκατ. ευρώ ενώ έως το τέλος του 2023 αναμένεται αυτές να ανέλθουν στα 600 εκατ. ευρώ. Η διοίκηση του ομίλου εκτιμά δε ότι θα υπάρξουν εισπράξεις πέριξ των 100 εκατ. ευρώ στο σύνολο του 2023 από τα διάφορα joint ventures και συμβάσεις για άλλες αναπτύξεις εντός του Ελληνικού (ΤΕΜΕΣ, Orilina, Retail Park κ.λπ.).

Κατά τον κ. Αθανασίου, οι τιμές πώλησης των οικοπέδων για τις βίλες στο Ελληνικό διαμορφώθηκαν στα 3,5 εκατ. ευρώ ανά στρέμμα, για τα διαμερίσματα του πύργου στη Μαρίνα από 10.000 ευρώ ανά τ.μ. έως 32.000 τ.μ. για τους τελευταίους ορόφους, και από 9.000 ευρώ ανά τ.μ. έως 14.000 ευρώ ανά τ.μ. για τα condos. Κατά την εκτίμησή του, οι τιμές για τις σχεδιαζόμενες νέες κατοικίες θα κυμανθούν στις 7.000 - 15.000 ευρώ ανά τ.μ.

Ο Δανεισμός

O κ. Αθανασίου επανέλαβε ότι το Project του Ελληνικού με βάση τις χρηματικές ροές που παράγει, δημιουργεί μικρότερες ανάγκες άντλησης εξασφαλισμένων δανειακών κεφαλαίων. Ειδικότερα, για το 2023 δεν θα υπάρξει άντληση δανείων, πιθανώς ούτε για το 2024 (πέραν της πιθανότητας να απαιτηθούν κεφάλαια για την πληρωμή ΦΠΑ, που ωστόσο αφορά συμψηφιζόμενα ποσά). Είπε ωστόσο ότι θα απαιτηθούν κεφάλαια για την προώθηση της επένδυσης στο εμπορικό κέντρο επί της Λεωφ. Βουλιαγμένης μέσα στο 2024.

Σημειώνεται ότι η συγκεκριμένη επένδυση -όπως και το μικρότερο mall Marina Galleria- θα εισφερθεί στη Lamda Malls, η οποία θα αυτονομηθεί κατά τους υπολογισμούς του κ. Αθανασίου και θα εισαχθεί στο ΧΑ το 2024, ωστόσο, σε πρώτη φάση χρηματοδοτείται από τους πόρους του ομίλου.

Σε ό,τι αφορά τους τρέχοντες διαγωνισμούς για έργα στο Ελληνικό, ο κ. Αθανασίου είπε πως το επόμενο δίμηνο θα ανακοινωθούν οι εταιρείες που θα αναλάβουν την κατασκευή του Πάρκου αλλά και του Πύργου Μικτής Χρήσης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v