Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ideal - attica stores: Απόσβεση της επένδυσης στην 5ετία

Το πρώτο μεγάλο deal στο λιανεμπόριο με εγχώριες δυνάμεις αποφέρει μεγέθυνση για την Ideal Holdings, διέξοδο για τους στρατηγικούς επενδυτές και οφέλη για την ίδια την επενδυτική στρατηγική της εταιρείας. Οι αποτιμήσεις και τα νέα deals στο Ελληνικό.

Ideal - attica stores: Απόσβεση της επένδυσης στην 5ετία

Την άμεση θετική επίπτωση στα μεγέθη της Ideal Holdings αλλά και τα μεσοπρόθεσμα οφέλη από την εξαγορά των Αττικών Πολυκαταστημάτων περιέγραψε χθες, σε ειδική τηλεδιάσκεψη ενημέρωσης για τη μετοχική και επιχειρηματική συμφωνία, ο επικεφαλής του ομίλου Λάμπρος Παπακωνσταντίνου.

Προκαταρκτικά, ανέφερε πως είδε στα Αττικά Πολυκαταστήματα την αναγνωρισιμότητα, την καλή τοποθέτηση στην αγορά, το ηγετικό μερίδιο, το εμπορικό μοντέλο (που διασφαλίζει τη μη διακράτηση στοκ εμπορευμάτων), τις επιδόσεις όσον αφορά την παραγωγή ταμειακών ροών και εντέλει υπογράμμισε την εμπιστοσύνη του στο management της εταιρείας, το οποίο και προφανώς θα συνεχίσει να «τρέχει» την επιχείρηση.

Ως άμεση επίδραση, και εφόσον η συμφωνία εγκριθεί από την Επιτροπή Ανταγωνισμού, ο όμιλος της Ideal αποκτά σχεδόν διπλάσιο μέγεθος με την απορρόφηση των Αττικών Πολυκαταστημάτων. Ειδικότερα, ο επικεφαλής της Ideal εκτίμησε πως το 2023, με την προσθήκη της εν λόγω εξαγοράς, ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών του ομίλου θα διαμορφωθεί στα 392,1 εκατ. ευρώ από 174,7 εκατ. ευρώ το 2022, τα κέρδη EBITDA στα 53,2 εκατ. ευρώ από 27,4 εκατ. ευρώ το 2022 (αύξηση κατά 94%), τα κέρδη προ φόρων στα 38,5 εκατ. ευρώ από 21,5 εκατ. ευρώ (+79%), ενώ τα κέρδη ανά μετοχή αναμένεται να αυξηθούν κατά 60% στο 0,60 ευρώ από 0,39 το 2022.

Στο πλαίσιο αυτό το P/E της Ideal θα διαμορφωθεί σε 8,3x από 12,9x το 2022 και το EV/EBITDA σε 5,6x από 7,9x το 2022. Μάλιστα σε ό,τι αφορά την αποτύπωση των κερδών EBITDA ο κ. Παπακωνσταντίνου ξεκαθάρισε πως δεν περιλαμβάνεται η επίδραση των IFRS16 ή κάποιο έκτακτο και μη επαναλαμβανόμενο έσοδο.

Η διοίκηση της Ideal επισήμανε πως στους υπολογισμούς αποτίμησης της εξαγοράς των Αττικών Πολυκαταστημάτων δεν συμπεριλήφθηκε η απόδοση προγραμματισμένων επενδύσεων στο υφιστάμενο δίκτυο καταστημάτων και πολύ περισσότερο η επέκταση της φίρμας στο Ελληνικό. Μάλιστα, ο κ. Παπακωνσταντίνου έδωσε και την είδηση πως τα Αττικά Πολυκαταστήματα έχουν προσύμφωνα μίσθωσης για κατάστημα 7.700 τ.μ. στο mall της Λ. Βουλιαγμένης και για κατάστημα 5.000 τ.μ. στο luxury mall του Marina Galleria στο παραλιακό μέτωπο του ακινήτου.

Παρά την παραπάνω παραδοχή εκτιμά ότι στην 5ετία έως το 2027 θα έχει αποσβέσει πλήρως την επένδυσή της (δάνειο 65 εκατ. ευρώ), έχοντας επίσης ολοκληρώσει προγραμματισμένες επενδύσεις της τάξης των 27 εκατ. ευρώ, καθώς υπολογίζει πως οι σωρευτικές ταμειακές ροές θα υπερβούν τα 70 εκατ. ευρώ.

Αναλυτικότερα, η διοίκηση της Ideal εκτιμά ότι ο τζίρος των Αττικών Πολυκαταστημάτων θα διαμορφωθεί στα 209,7 εκατ. ευρώ το 2023 και θα φτάσει τα 240,6 εκατ. ευρώ το 2027. Επίσης πιστεύει πως τα κέρδη EBITDA της εταιρείας θα ανέλθουν στα 23,5 εκατ. ευρώ και θα διαμορφωθούν το 2027 στα 27,6 εκατ. ευρώ. Να σημειώσουμε ότι η εταιρεία αγοράζεται σήμερα με ταμείο της τάξης των 57,4 εκατ. ευρώ, ενώ ο δανεισμός της (σχηματίστηκε κυρίως λόγω Covid) στο τέλος του 2022 ήταν στα 50,1 εκατ. ευρώ, οπότε ουσιωδώς η Ideal αγοράζει μια εταιρεία -που θα διαφοροποιήσει τα έσοδά της- χωρίς δανεισμό και με «κάβα» ένα μικρό ταμείο.

Ο κ. Παπακωνσταντίνου, ερωτηθείς για τον μακροπρόθεσμο σχεδιασμό, ανέφερε πως δεν έχει καταστρώσει πολιτική exit από την εν λόγω επένδυση, σημειώνοντας πως στρατηγικά η Ideal επιδιώκει IRR της τάξης του 20%, αλλά και πλάνο αποεπένδυσης 5-7 χρόνων.

Το ιστορικό, η win-win συμφωνία και γιατί «μη λες ποτέ»

Ο κ. Παπακωνσταντίνου είπε πως η πολύμηνη διαπραγμάτευση για την εξαγορά της Αττικά Πολυκαταστήματα προέβλεπε την εξαγορά του 100% της εταιρείας με μικρότερη συμμετοχή των βασικών μετόχων στο σχήμα Holding της εταιρείας, το οποίο ωστόσο άλλαξε λόγω του ενδιαφέροντός τους να αποκτήσουν μια έμμεση χρηματιστηριακή παρουσία.

Θυμίζουμε πως στο μετοχικό σχήμα της Αττικά Πολυκαταστήματα το 2019 εισήλθαν ως consortium ιδιώτες επενδυτές (η οικογένεια Λασκαρίδη, ο όμιλος Τσάκου, ο Ευτύχης Βασιλάκης, και συμπληρώθηκαν μετά τη μεσολάβηση του κ. Λ. Παπακωνσταντίνου ο εφοπλιστής Γ. Σαραντίτης και το Ίδρυμα Ωνάση), προκειμένου να εξαγοράσουν ενέχυρα μετοχών της εταιρείας τα οποία βρέθηκαν στην κατοχή της Εθνικής Tράπεζας, ως «απόνερα» του σκανδάλου Folli Follie.

Προφανώς, η παραπάνω εξέλιξη δημιουργεί μια διέξοδο αποεπένδυσης από την Αττικά Πολυκαταστήματα για τους παραπάνω ιδιώτες επενδυτές, αλλά και μια ευκαιρία καταγραφής υπεραξιών. Για τους βασικούς μετόχους ωστόσο, με προεξάρχοντα τον Κ. Λαμπρόπουλο (μαζί με τον Κ. Τσουβελεκάκη και τον Α. Σγουμπόπουλο), που κατά πληροφορίες του Euro2day.gr «απεχθάνεται το χρηματιστήριο», η αποδοχή του deal αποτελεί είδηση.

Κατά πληροφορίες εκ μέρους των πωλητών, «τελικώς δεν είναι τόσο κακό να υπάρχει μια έμμεση χρηματιστηριακή εκπροσώπηση», ιδίως όταν το αποτύπωμα της Ideal σε τομείς όπως η Πληροφορική και η Βιομηχανία έχουν ήδη αποτιμηθεί θετικά, ενώ η παραπάνω συναλλαγή μπορεί να διευκολύνει τις μελλοντικές επενδύσεις μιας εκ των μεγαλύτερων λιανεμπορικών επιχειρήσεων στη χώρα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v