Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

«Πωλητήριο» στη Ρουμανία έβαλε η Εθνική Ασφαλιστική

Πουλά την Garanta Asigurari και πήρε ήδη ζημιά απομείωσης. Οι επιδόσεις του 2022 για τον όμιλο. Γιατί μειώθηκαν αισθητά τα κέρδη. Οι ζημιές για Unit Linked και οι αμοιβές 20,6 εκατ. ευρώ για μετασχηματισμό.

«Πωλητήριο» στη Ρουμανία έβαλε η Εθνική Ασφαλιστική

Τη διαδικασία ανεύρεσης αγοραστή για τη ρουμανική θυγατρική της, Ganranta Asigurari, ξεκίνησε η Εθνική Ασφαλιστική, λόγω του μικρού της μεγέθους και της χαμηλής συνεισφοράς της στα ενοποιημένα μεγέθη.

Όπως προκύπτει από την έκθεση φερεγγυότητας και χρηματοοικονομικής κατάστασης 2022, η Εθνική αποφάσισε, κατά το τελευταίο τρίμηνο της περσινής χρονιάς, να εξετάσει το ενδεχόμενο αποεπένδυσης από τη Garanta Asigurari και ενεργοποίησε τη διαδικασία ανεύρεσης ενδιαφερόμενων επενδυτών.

Η διοίκηση της ασφαλιστικής διατυπώνει, μάλιστα, την εκτίμηση ότι το τίμημα της αγοραπωλησίας αναμένεται να είναι χαμηλότερο από την αξία που απεικονίζεται στον ισολογισμό της μητρικής η ρουμανική θυγατρική.

Εκτίμηση που είναι πιθανόν να εδράζεται στις -δεσμευτικές;- προσφορές, οι οποίες έχουν ήδη ληφθεί. Η Εθνική πήρε ζημιά απομείωσης 9,6 εκατ. ευρώ το 2022, στο κονδύλι «συμμετοχές σε θυγατρικές».

Η Εθνική Ασφαλιστική συμμετείχε, κατά τη διάρκεια του 2022, σε δύο αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου της Garanta, ύψους 1 και 2,1 εκατ. ευρώ, αντίστοιχα. Λόγω μη συμμετοχής μετόχων μειοψηφίας, το ποσοστό της διευρύνθηκε σε 96,7% από 94,96% στο τέλος του 2021.

Συνολικά η Εθνική Ασφαλιστική εμφάνισε πέρυσι μειωμένη λειτουργική κερδοφορία, ως αποτέλεσμα ζημιών αποτίμησης 23,3 εκατ. ευρώ στα εγγυημένα συμβόλαια Unit Linked και εξόδων μετασχηματισμού, αλλά λόγω της αύξησης της καμπύλης επιτοκίου κατά 274 μ.β, δέχθηκε μια ισχυρή θετική επίδραση στο σχηματισμό τεχνικών προβλέψεων.

Η συνολική παραγωγή μειώθηκε κατά 4,9% στα 656 εκατ. ευρώ από 689,6 εκατ. ευρώ το 2021. Μείωση η οποία αποδίδεται από την ασφαλιστική στη διακοπή διάθεσης ατομικών παραδοσιακών συμβολαίων με εγγυήσεις.

Τα προ φόρων κέρδη της μητρικής ανήλθαν σε 32,3 εκατ. ευρώ. Αν δεν συνυπολογισθεί η απομείωση συμμετοχών σε θυγατρικές, τα προ φόρων κέρδη ανήλθαν σε 41,9 εκατ. ευρώ, έναντι 90,5 εκατ. ευρώ το 2021.

Τα έσοδα από επενδύσεις (προ απομειώσεων) ανήλθαν πέρσι σε 90,9 εκατ. ευρώ. Η υποαξία του χαρτοφυλακίου χρεογράφων διαθέσιμων προς πώληση ανερχόταν στο τέλος του 2022 σε 490 εκατ. ευρώ λόγω της απότομης αύξησης επιτοκίων και της αύξησης του πιστωτικού περιθωρίου, μεταξύ των ομολόγων του ευρωπαϊκού Νότου και του επιτοκίου άνευ κινδύνου.

Δεν θα υπάρξει διάθεση μερίσματος από τα κέρδη χρήσης 2022. Άλλωστε, προ μηνών η CVC Capital Partners (σ.σ. μέσω της Ethniki Holdings Sarl) έλαβε το συντριπτικό μέρος των 91,7 εκατ. ευρώ, που διένειμε η ασφαλιστική από προαιρετικά αποθεματικά και κέρδη παρελθουσών χρήσεων.

Αμοιβές 20,6 εκατ. ευρώ σε συμβούλους

Τα έξοδα διοίκησης και διάθεσης εκτινάχθηκαν στα 108 εκατ. ευρώ από 84,5 εκατ. ευρώ το 2021, λόγω της αύξησης των εξόδων διοίκησης κατά 20,6 εκατ. ευρώ (51,8 εκατ. ευρώ το 2022).

Το κονδύλι των 20,6 εκατ. ευρώ αφορά κατά κύριο λόγο, σύμφωνα με όσα αναφέρονται στις οικονομικές καταστάσεις, σε προμήθεια συμβουλευτικών υπηρεσιών, οι οποίες σχετίζονται με έργα ψηφιοποίησης και λειτουργικού μετασχηματισμού.

Υπενθυμίζεται ότι Απρίλιο και Μάιο η ασφαλιστική έτρεξε νέο πρόγραμμα εθελουσίας που αφορούσε σε υπαλλήλους (και έμμισθους δικηγόρους) που είχαν συμπληρώσει τουλάχιστον 7 έτη προϋπηρεσίας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v