Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

«Διπλή» επένδυση από τη Medicon Hellas

Ποιος είναι ο σχεδιασμός της εισηγμένης, που αποφάσισε να περιορίσει τη διανομή μερίσματος προκειμένου να εξασφαλίσει πόρους για τις νέες κινήσεις της.

«Διπλή» επένδυση από τη Medicon Hellas

Σε μια νέα, «διπλή» επένδυση προχωρεί η Medicon Hellas, με στόχο να ενισχύσει την παρουσία της στον χώρο των διαγνωστικών εξετάσεων.

Ειδικότερα, η εισηγμένη εταιρεία ενοικίασε για πενήντα χρόνια όμορο οικόπεδο στον Γέρακα Αττικής, όπου έως το τέλος του έτους προτίθεται να χτίσει προκατασκευασμένο ακίνητο 800 τ.μ. και προϋπολογισμού γύρω στις 800 χιλ. ευρώ.

Το νέο αυτό ακίνητο θα λειτουργήσει ως αποθήκη προκειμένου ο χώρος που θα απελευθερωθεί από τις σημερινές εγκαταστάσεις της εισηγμένης να χρησιμοποιηθεί για αύξηση της παραγωγής και της έρευνας. Συγκεκριμένα, στόχος είναι να αποκτηθούν νέα σύγχρονα μηχανήματα για αξονικές τομογραφίες, μαστογραφίες, περιοδοντολογικές και λοιπές εξετάσεις, τομείς στους οποίους δεν δραστηριοποιείται μέχρι σήμερα η Medicon Hellas.

Η υλοποίηση του όλου προγράμματος -που αποφασίστηκε μόλις κατά τους τελευταίους μήνες- ήταν και ο λόγος για τον οποίο η διοίκηση της εταιρείας προχώρησε στη διανομή σχετικά χαμηλού συμπληρωματικού μερίσματος, μετά το 0,1134 ευρώ ανά μετοχή που είχε δοθεί ως προμέρισμα.

Συγκεκριμένα, η διοίκηση κατά τη διάρκεια της έκτακτης γενικής συνέλευσης του Δεκεμβρίου του 2022 είχε προϊδεάσει τους μετόχους για επικείμενη διανομή συμπληρωματικού μερίσματος, αντίστοιχου με αυτό του προμερίσματος, πλην όμως υπαναχώρησε στη συνέχεια, προκειμένου να εξοικονομήσει ρευστότητα και να χρηματοδοτήσει με ίδια κεφάλαια ένα σημαντικό τμήμα της νέας επένδυσης.

Έτσι, αρχικά πρότεινε στη χθεσινή γενική συνέλευση τη διανομή συμπληρωματικού μερίσματος 0,03 ευρώ, το οποίο κατόπιν διαλόγου με τους μετόχους διαμορφώθηκε τελικά χθες στο 0,04 ευρώ ανά μετοχή.

Η φετινή πορεία

Σε ό,τι αφορά τη μέχρι τώρα φετινή πορεία της Medicon Hellas, τόσο ο κύκλος εργασιών όσο και η κερδοφορία κινούνται σε χαμηλότερα επίπεδα σε σχέση με πέρυσι. Ειδικότερα, ο κύκλος εργασιών του πενταμήνου έχει υποχωρήσει κατά περισσότερο από 10% (λόγω της απουσίας των εργασιών που σχετίζονταν με την πανδημία Covid-19), ενώ σε αρκετές περιπτώσεις οι παρατάσεις παλαιότερων συμβάσεων με νοσοκομεία γίνονται έναντι σταθερού τιμήματος, την ώρα που το κόστος έχει επηρεαστεί από τον πληθωρισμό.

Κινήσεις επίσης γίνονται με στόχο τη διεύρυνση του δικτύου διαγνωστικών κέντρων, με προτεραιότητα την Αττική, τη Χαλκίδα και άλλα αστικά κέντρα.

Το 2022 η Medicon Hellas σημείωσε κύκλο εργασιών 20,77 εκατ. ευρώ (21,5 εκατ. το 2021), EBITDA 5,467 εκατ. ευρώ (6,65 εκατ. το 2021) και καθαρά κέρδη 2,53 εκατ. (3,04 εκατ. ευρώ). Στις 31/12/2022 τα ίδια κεφάλαια είχαν διαμορφωθεί στα 17,5 εκατ. ευρώ και ο καθαρός δανεισμός στις 816 χιλ. ευρώ. Πάντως, επειδή υπάρχει συνδυασμός υψηλού τραπεζικού δανεισμού και περίπου ισόποσων διαθεσίμων, η αύξηση των επιτοκίων επηρεάζει δυσμενώς τα φετινά αποτελέσματα της εταιρείας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v