Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Unibios: Εξαγορά στη Δ. Ευρώπη και εισαγωγή θυγατρικής στο Euronext

Η εταιρεία έχει καταφέρει να βελτιώσει δραστικά τις οικονομικές της επιδόσεις, με τις περυσινές πωλήσεις να ανέρχονται στα 11,24 εκατ. ευρώ και τα προ φόρων κέρδη της στα 998 χιλ. ευρώ.

Unibios: Εξαγορά στη Δ. Ευρώπη και εισαγωγή θυγατρικής στο Euronext

Η εξαγορά εταιρείας στη Δυτική Ευρώπη, καθώς και η εισαγωγή της κατά 100% θυγατρικής της Watera International στο Χρηματιστήριο Euronext των Παρισίων συμπεριλαμβάνονται στον τριετή σχεδιασμό της Unibios.

Ενεργό ρόλο στην όλη υπόθεση καλείται να διαδραματίσει και ο Karl Michael Milauer που κατέχει το 0,96% της εισηγμένης (το απέκτησε εξαγοράζοντας πακέτο ιδίων μετοχών) και μετέχει στο διοικητικό συμβούλιο. Αυτά ανέφερε ο διευθύνων σύμβουλος της Unibios Ορφέας Μαυρίκιος στα πλαίσια χθεσινής συνέντευξης τύπου που παραχώρησε η εταιρεία.

Η Unibios έχει καταφέρει να βελτιώσει δραστικά τις οικονομικές της επιδόσεις κατά τα τελευταία χρόνια με τις περυσινές της πωλήσεις να ανέρχονται στα 11,24 εκατ. ευρώ (έναντι 4,56 εκατ. το 2016) και τα προ φόρων κέρδη της στα 998 χιλ. ευρώ, έναντι ζημιών 1,79 εκατ. το 2016. Μάλιστα πέρυσι προχώρησε και σε χρηματική διανομή προς τους μετόχους της (επιστροφή κεφαλαίου) κάτι που είχε να κάνει από το 1990! Η διοίκηση της εταιρείας ευελπιστεί ότι και φέτος θα υπάρξει χρηματική διανομή προς τους μετόχους.

Φετινή πορεία-στόχοι

Η εισηγμένη θεωρεί εφικτό το φετινό της στόχο για νέα βελτίωση των οικονομικών της επιδόσεων, καθώς η ζήτηση είναι ισχυρή και το ανεκτέλεστο υπόλοιπο συμβάσεων της εταιρείας υψηλότερο από το αντίστοιχο περυσινό.

Επιπρόσθετα, πέρα από το μέτωπο της οργανικής ανάπτυξης, στους σχεδιασμούς της εισηγμένης συγκαταλέγεται και η εξαγορά τουλάχιστον μίας εταιρείας του κλάδου που να απευθύνεται στις αγορές της Δυτικής Ευρώπης.

«Η αγορά της Δυτικής Ευρώπης είναι τεράστια και αυτό που μας ενδιαφέρει από ένα σχετικό deal είναι να εκμεταλλευθούμε παράγοντες όπως το δίκτυο πωλήσεων, η υπάρχουσα τεχνογνωσία προκειμένου να μεταφέρουμε την παραγωγή στην Ελλάδα, όπως επίσης οι οικονομίες κλίμακας και εύρους. Δεν μπορεί κάποιος να προβλέψει το πότε θα γίνει η εξαγορά, ωστόσο δραστηριοποιούμαστε ενεργά προς αυτή την κατεύθυνση», υποστήριξε ο Ορφέας Μαυρίκιος.

Για τη χρηματοδότηση του προγράμματος των εξαγορών (η Unibios είναι σε θέση να «σηκώσει» ένα ποσό επένδυσης 5-6 εκατ. ευρώ μέσα στην επόμενη τριετία, ή και παραπάνω σε περίπτωση προσέλκυσης στρατηγικού επενδυτή) θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν μεταξύ άλλων:

  • Πρώτον, τα κεφάλαια από τη σχεδιαζόμενη αξιοποίηση του τμήματος του ακινήτου της εταιρείας στη Μαγνησία (ΒΙ.ΠΕ. Βόλου) που δεν χρησιμοποιείται για τις ανάγκες της Unibios (ήδη έχουν ξεκινήσει σχετικές επαφές με ενδιαφερόμενους αγοραστές).
  • Δεύτερον, η προσέλκυση ενός στρατηγικού επενδυτή, ο οποίος πέρα από κεφάλαια θα είχε να συνεισφέρει στην ανάπτυξη και τις προοπτικές της Unibios και 
  • τρίτον, η είσοδος της κατά 100% θυγατρικής Watera International (δραστηριότητα επεξεργασίας νερού, με έδρα το Λουξεμβούργο) στο Χρηματιστήριο Euronext των Παρισίων.

Πέραν των εξαγορών, η Unibios εξετάζει το ενδεχόμενο επένδυσης και στο χώρο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, δραστηριοποιούμενη σε εξειδικευμένες, καινοτόμες εφαρμογές.

Από την πλευρά του, ο μέτοχος μειοψηφίας και μέλος του διοικητικού συμβουλίου Karl Michael Milauer που έχει μεγάλη εμπειρία στη διεθνή αγορά επεξεργασίας νερού δήλωσε ενθουσιασμένος για την τεχνογνωσία και την ποιότητα των παραγόμενων προϊόντων της Unibios, σημειώνοντας πως θα προσπαθήσει να συμβάλλει στην περαιτέρω ανάπτυξη της εισηγμένης μέσα από διάφορους τρόπους, όπως μέσω συμβουλευτικών υπηρεσιών, εξεύρεσης πελατών στο εξωτερικό και προώθησης του ζητήματος των εξαγορών. Ερωτηθείς από δημοσιογράφους, ο Karl Michael Milauer δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να αυξήσει μελλοντικά το ποσοστό του στην εταιρεία.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v