Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Γ. Στάσσης: Στο 1,2 δισ. ο στόχος για τα EBITDA 2023

Υψηλότερα βάζει τον πήχη για φέτος η διοίκηση της ΔΕΗ. Επιβεβαιώνει την πρόθεση να συνεχίσει εξαγορές και επενδύσεις με στόχο την πράσινη ανάπτυξη. Ορόσημο το deal με Enel.

Γ. Στάσσης: Στο 1,2 δισ. ο στόχος για τα EBITDA 2023

Το 1,2 δισ. ευρώ θα προσεγγίσει το επαναλαμβανόμενο EBITDA της ΔΕΗ στην οικονομική χρήση 2023, υπερβαίνοντας τις αρχικές προβλέψεις της διοίκησης της. Αυτό θα επιτρέψει τη διανομή μερίσματος, το 2024, στους μετόχους της εταιρίας.

Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕH, Γιώργος Στάσσης, μιλώντας στην ετήσια γενική συνέλευση της Επιχείρησης, επιβεβαίωσε τη συνέχιση των επενδύσεων και εξαγορών στην Ελλάδα και το εξωτερικό, με απώτερο στόχο, όπως είπε, η ΔEΗ να γίνει κορυφαία εταιρία καθαρής ενέργειας στη Ν.Α. Ευρώπη.

Η κερδοφορία της ΔEΗ, επισήμανε ο μάνατζερ της, δεν έχει επηρεαστεί από τα έκτακτα ρυθμιστικά μέτρα που ελήφθησαν, λόγω της ενεργειακής κρίσης, «καταδεικνύοντας έτσι την ανθεκτικότητα των αποτελεσμάτων μας, λόγω της καθετοποίησης μας».

Ο κ. Στάσσης χαρακτήρισε την εξαγορά της Enel Romania «ορόσημο για τη στρατηγική ανάπτυξη της ΔEΗ», με την απόκτηση ενός σημαντικού χαρτοφυλακίου ΑΠΕ, τόσο εν λειτουργία όσο και σε διαδικασία ωρίμανσης, καθώς και δραστηριότητες διανομής και εμπορίας. Πρόκειται, όπως πρόσθεσε, για την πρώτη σημαντική επέκταση της ΔEΗ στο εξωτερικό, με συνολικό αντίτιμο 1,26 δισ. ευρώ, βάσει της συνολικής αξίας της Enel Romania, που ανέρχεται σε περίπου 1,9 δισ. ευρώ. Η ολοκλήρωση της συναλλαγής προβλέπεται εντός του τρίτου τριμήνου του έτους, έως τον Σεπτέμβριο, δηλαδή.

Τα θετικά αποτελέσματα για τη ΔEΗ από την εξαγορά αυτή συνοψίζονται στα εξής, όπως τα παρουσίασε ο κ. Στάσσης:

  • Η ρυθμιζόμενη περιουσιακή βάση της διανομής θα ενισχυθεί κατά 1,15 δισ. ευρώ, αύξηση κατά 40%. Το μεγαλύτερο μέρος του EBITDA των δραστηριοτήτων της Enel στη Ρουμανία προέρχεται από τη δραστηριότητα της διανομής που είναι ρυθμιζόμενη και εξ ορισμού πολύ σταθερή, όπως χαρακτηρίσθηκε, επομένως, αναμένεται να έχει θετικό αντίκτυπο στο EBITDA του ομίλου της ΔEΗ.
  • Στην προμήθεια προστίθενται 3,2 εκατ. πελάτες, έτσι ο συνολικός αριθμός των πελατών της ΔEΗ θα προσεγγίσει τα 9 εκατ.
  • Στις ΑΠΕ θα προστεθούν περίπου 0,5 GW εγκατεστημένης ισχύος σε λειτουργία και περίπου 5 GW έργα προς ανάπτυξη, με αποτέλεσμα η συνολική εγκατεστημένη ισχύς ΑΠΕ του ομίλου να φθάσει σε περίπου 4 GW, έναντι 3,5 GW στα τέλη του 2022. Τα προς ανάπτυξη έργα ΑΠΕ υπολογίζονται σε 15 GW (+50%). Όλη η παραγωγή στη Ρουμανία προέρχεται από ΑΠΕ γεγονός που αυξάνει, όπως είπε ο κ. Στάσσης, το ποσοστό πράσινου EBITDA στο συνολικό EBITDA της ΔEΗ και βελτιώνει τους σχετικούς δείκτες ESG.

Καθώς η διοίκηση της ΔEΗ εμφανίζεται προσηλωμένη στο στόχο της να μετατρέψει τη ΔEΗ σε μία περιβαλλοντικά βιώσιμη εταιρία ενέργειας, όπως επισήμανε ο κ. Στάσσης, το 2022 έγιναν στην Ελλάδα εξαγορές ΑΠΕ συνολικής ισχύος 160 MW σε λειτουργία και έτοιμα προς κατασκευή, ενώ στη Ρουμανία εξαγοράσθηκαν από τη Mytilineos 210 MW, έτοιμα προς κατασκευή, τα οποία θα τεθούν σε λειτουργία τα επόμενα δύο χρόνια.

Φέτος έχει ξεκινήσει στην Ελλάδα η κατασκευή 210 MW φωτοβολταϊκών, από την κοινή εταιρία που έχει συσταθεί με την RWE Renewables. Προχωρά, επίσης, η κατασκευή της μονάδας φυσικού αερίου στη ΒΙΠΕ Κομοτηνής από το κοινό σχήμα στο οποίο συμμετέχουν και η ΔΕΠΑ Εμπορίας με τη Damco του ομίλου Κοπελούζου.

Ο κ. Στάσσης επανέλαβε τη δέσμευση της ΔEΗ για σταδιακή κατάργηση του λιγνίτη, παρά την προσωρινή καθυστέρηση για λόγους ενεργειακής ασφάλειας της χώρας, όπως σημείωσε.

Παρά την πρωτοφανή ενεργειακή κρίση που κορυφώθηκε εντός του 2022 η ΔEΗ, είπε ο ίδιος, παραμένει ισχυρή συνεχίζοντας την υλοποίηση δράσεων γύρω από τρεις στρατηγικούς πυλώνες, το green deal, την ψηφιοποίηση και την πελατοκεντρικότητα.

«Έχουμε μειώσει σημαντικά τον κίνδυνο του χαρτοφυλακίου μας σε έργα ΑΠΕ σε ό,τι αφορά τη λήψη σχετικών αδειών, διαθέτουμε τη γη, όπου η υποδομή διασύνδεσης υπάρχει ήδη», ανέφερε. «Παρά τη μεγάλη άνοδο του πληθωρισμού, δεν αντιμετωπίζουμε σημαντικές επιπτώσεις στο επενδυτικό μας πλάνο και το κόστος δανεισμού, γιατί είχαμε ενσωματώσει ένα επαρκές περιθώριο στα μεγέθη του στρατηγικού σχεδίου μας. Παράλληλα, μεγάλο μέρος από το δανειακό χαρτοφυλάκιο μας είναι σε σταθερά επιτόκια».

Ο κ. Στάσσης έκανε αναφορά και στη συμβολή της εταιρίας στην ενεργειακή κρίση. Όπως είπε, συνεισέφερε 1,8 δισ. ευρώ στο Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης, στήριξε τους πελάτες της και κατέβαλε και την έκτακτη εισφορά για τα υπερέσοδα από τη δραστηριότητα της παραγωγής.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v