Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στα «σκαριά» η εξαγορά πέντε ξενοδοχείων από τη HIG

Στόχος του αμερικανικού fund είναι η ανάπτυξη ενός χαρτοφυλακίου, δυναμικότητας 6.000 δωματίων στην Ελλάδα, σε ορίζοντα 2ετίας.

Στα «σκαριά» η εξαγορά πέντε ξενοδοχείων από τη HIG

Στην ενίσχυση του ξενοδοχειακού χαρτοφυλακίου του στην Ελλάδα επενδύει το αμερικανικό fund HIG Capital Advisors LLC, στόχος του οποίου είναι η απόκτηση πέντε ξενοδοχείων στην ηπειρωτική και στη νησιωτική χώρα έως το τέλος του τρέχοντος έτους. Στο πλαίσιο αυτό, το fund βρίσκεται σε προχωρημένες συζητήσεις για την απόκτηση τριών ξενοδοχείων στην Κρήτη (σ.σ.: ένα από αυτά βρίσκεται στο Ρέθυμνο), ενός σε κάποιον άλλο δημοφιλή νησιωτικό προορισμό και ενός ακόμη στην ηπειρωτική χώρα.

Σύμφωνα με τον Κωνσταντίνο Μπήτρο, διευθύνοντα σύμβουλο της Inventio, του αποκλειστικού συνεργάτη της HIG Capital στην Ελλάδα, για την απόκτηση των τριών ξενοδοχείων της Κρήτης εκτιμάται ότι θα επενδυθούν συνολικά 200 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 100 εκατ. ευρώ θα κατευθυνθούν στην εξαγορά των μονάδων και τα υπόλοιπα 100 εκατ. ευρώ θα τοποθετηθούν για την αναβάθμισή τους.

Πρόσφατα η HIG Capital απέκτησε ένα ακόμη ξενοδοχείο στην Κρήτη, το 4 αστέρων Aldiana Club Kreta που βρίσκεται στον Μόχλο του Αγίου Νικολάου. Βάσει σχεδιασμού, προβλέπονται η αναβάθμιση του συγκεκριμένου ξενοδοχείου, το οποίο είναι δυναμικότητας 150 δωματίων, και η επέκτασή του στα 370 δωμάτια, με το συνολικό ύψος του project, συμπεριλαμβανομένης της εξαγοράς του ξενοδοχείου, να εκτιμάται ότι θα υπερβεί τα 50 εκατ. ευρώ.

Επί της ουσίας τη θέση του Aldiana Club Kreta θα πάρουν, όταν ολοκληρωθεί το έργο της αναβάθμισης, σε ορίζοντα διετίας, δύο ξενοδοχεία. «Ο στόχος μας για την Ελλάδα είναι η δημιουργία ενός χαρτοφυλακίου πολυτελών ξενοδοχείων, δυναμικότητας 6.000 δωματίων, ενώ για την Ευρώπη ο στόχος μας είναι να αναπτύξουμε ένα portfolio 10.000 δωματίων», επεσήμανε ο Κ. Μπήτρος.

Στην κατεύθυνση αυτή, μάλιστα, η HIG έχει αναπτύξει μία πλατφόρμα φιλοξενίας, την ELLA Resorts, κάτω από την ομπρέλα της οποίας εκτός από τα 9 μέχρι στιγμής ξενοδοχεία (δυναμικότητας 3.500 δωματίων) της HIG στην Ελλάδα -εξαιρουμένων εκείνων του ομίλου Κυπριώτη- θα ενταχθούν και εκείνα που θα αποκτήσει μελλοντικά το αμερικανικό fund σε Ιταλία και Ισπανία, δύο χώρες στις οποίες στρέφει το επενδυτικό του ενδιαφέρον σε ό,τι αφορά τον τομέα της φιλοξενίας.

«Εξετάζουμε όλες τις ευκαιρίες που πληρούν τις προδιαγραφές που θέτουμε. Εμείς επενδύουμε σε beach resorts, που είτε έχουν δυναμικότητα είτε μπορούν να φτάσουν σε αριθμό τα 200 δωμάτια. Εξετάζουμε ακίνητα σε όλες τις περιοχές που έχουν πρόσβαση σε κάποιο αεροδρόμιο. Εχουμε μία έφεση σε κτίρια τα οποία είναι μεγαλύτερης ηλικίας και απαιτούν ένα rebranding του προϊόντος», προσέθεσε ο Κ. Μπήτρος, επισημαίνοντας, στο πλαίσιο σχετικής ενημέρωσης για τα σχέδια της HIG, ότι «δεν μας φοβίζει να δημιουργήσουμε έναν προορισμό».

Μάλιστα, αναφερόμενος στην πορεία της φετινής τουριστικής σεζόν, ο επικεφαλής της Inventio τόνισε ότι είναι πολύ ευχαριστημένος με την εξέλιξή της, βάζοντας, ωστόσο, αστερίσκο για την επόμενη χρονιά. «Είμαστε πολύ ευχαριστημένοι. Η Ευρώπη, ωστόσο, δεν πάει καλά. Υπάρχει ύφεση στη Γερμανία και μάλλον η ύφεση θα “χτυπήσει” και τη Γαλλία. Φέτος η χρονιά είναι σχετικά καλή, δεν ξέρουμε εάν θα κλείσουμε λίγο πάνω ή λίγο κάτω σε σχέση με πέρυσι. Ο βασικός κινητήριος μοχλός είναι το εισόδημα από τον ξένο ταξιδιώτη. Αν μειώνεται το εισόδημα, αυτό μπορεί να έχει αντίκτυπο στον τουριστικό κλάδο στην Ελλάδα. Για φέτος είμαστε αρκούντως αισιόδοξοι. Για την επόμενη χρονιά είμαστε πιο συντηρητικοί», υπογράμμισε.

Υπενθυμίζεται ότι η δραστηριοποίηση της HIG στον τουρισμό επί ελληνικού εδάφους ξεκίνησε το 2018, όταν το αμερικανικό private equity fund εξαγόρασε τις Τουριστικές Επιχειρήσεις Νότου Α.Ε., πρώην Aldemar Ρόδου, συμφερόντων της οικογένειας Αγγελόπουλου. Επειτα από κεφαλαιακή αναδιάρθρωση της εταιρείας μέσω εξαγοράς παλαιών μετόχων, η HIG προχώρησε στην πλήρη ανάπλαση των δύο ξενοδοχειακών μονάδων της Aldemar, δυναμικότητας 835 δωμάτιων και 2.500 κλινών, με τη συνολική επένδυση να υπερβαίνει τα 100 εκατ. ευρώ.

Έναν χρόνο αργότερα, το 2019, η HIG προχώρησε στην κεφαλαιακή αναδιάρθρωση της Mayor Holdings Α.Ε. στην Κέρκυρα, συμφερόντων της οικογένειας Δημητρίου και το 2022 εξαγόρασε το ποσοστό των παλαιών μετόχων μετά από δική τους πρόταση. Σήμερα βρίσκεται σε εξέλιξη η πλήρης ανακαίνιση και επέκταση των τεσσάρων ξενοδοχειακών μονάδων (Mon Repos Palace Art Hotel, Capo Di Corfu, La Grotta Verde Grand Resort και Pelekas Monastery), δυναμικότητας 1.400 δωματίων και 2.500 κλινών, ένα project που αναμένεται να ξεπεράσει τα 120 εκατ. ευρώ. Οι σχετικές εργασίες, που θα διαρκέσουν 2-3 χρόνια, αναμένεται να ξεκινήσουν τον προσεχή Οκτώβριο.

Μάλιστα, το ξενοδοχειακό portfolio της HIG περιλαμβάνει και την εξαγορά από τρεις τράπεζες των δανείων του ομίλου Kυπριώτη, συνολικής ονομαστικής αξίας άνω των 140 εκατ. ευρώ. Εν προκειμένω, όπως τόνισε ο Κ. Μπήτρος, η HIG, εκτός από τα δάνεια του ομίλου, έχει αποκτήσει και το 45% των μετοχών της εταιρείας «Γ. Κυπριώτης & Υιοί Α.Ε.» από τη Μιράντα, την αδελφή του ξενοδόχου Κωνσταντίνου Κυπριώτη, με τον οποίο εκκρεμούν αρκετές δικαστικές διαμάχες.

Πάντως, επί του παρόντος, σε λειτουργία βρίσκονται τα τέσσερα ξενοδοχεία της HIG στην Κέρκυρα και τα δύο στη Ρόδο, τα οποία ανακαινίστηκαν πρόσφατα, ενώ από τα 420 εκατ. ευρώ κύκλο εργασιών του χαρτοφυλακίου της Inventio, τα 70 εκατ. ευρώ αφορούν τον κλάδο της φιλοξενίας.

Ως διαχειρίστρια κεφαλαίων, η HIG έχει επενδύσει στην Ελλάδα περισσότερα από 1,35 δισ. ευρώ, με στόχο να φθάσει σε αξία ενεργητικού το 1,5 δισ. ευρώ, με επενδύσεις ιδίων κεφαλαίων άνω των 350 εκατ. ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v