Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ελ. Βρεττού: Θα αξιοποιήσουμε τον Ηρακλή 3, αν υιοθετηθεί

Είμαστε παρόντες και ανταγωνιστικοί, δηλώνει η CEO της Attica Bank. Θα αξιοποιήσουμε τον Ηρακλή 3, αν υπάρξει. Το χρονοδιάγραμμα για την Παγκρήτια. Ουδέν σχόλιο για την υπόθεση Ellington.

Ελ. Βρεττού: Θα αξιοποιήσουμε τον Ηρακλή 3, αν υιοθετηθεί

Έτος-ορόσημο χαρακτήρισε το 2022 για την Attica Bank η διευθύνουσα σύμβουλος Ελένη Βρεττού, κατά την ομιλία της στη γενική συνέλευση των μετόχων.

«Οι ελληνικές τράπεζες είναι πλέον ανακεφαλαιοποιημένες, ανθεκτικότερες και έχουν περάσει σε τροχιά βιώσιμης ανάπτυξης και κερδοφορίας», τόνισε η κα Βρεττού και πρόσθεσε: «Το μοντέλο λειτουργίας των συστημικών τραπεζών αποτελεί τον οδικό χάρτη για εμάς, τις μη συστημικές τράπεζες».

Οι δύο βασικοί άξονες για την Attica Βank εφεξής είναι: Πρώτον, η εξυγίανση του ισολογισμού μέσω της αντιμετώπισης των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων. Ήδη έχουν δρομολογηθεί δύο πωλήσεις πακέτων (Astir 1 και Metexelixis). «Θα αξιοποιήσουμε όλα τα εργαλεία, μεταξύ αυτών και τον Ηρακλή 3, εφόσον η κυβέρνηση τον ενεργοποιήσει. Υπάρχουν αδιάθετες κρατικές εγγυήσεις 3,5 δισ. ευρώ από τον Ηρακλή 1», ανέφερε η κα Βρεττού.

Δεύτερον, η ανάπτυξη των εργασιών, η επιστροφή στην κερδοφορία εντός της 3ετίας, αρχής γενομένης από φέτος. Στόχος είναι οι νέες εκταμιεύσεις δανείων εφέτος να ξεπεράσουν τα 500 εκατ. ευρώ. «Το 2023 ξεκίνησε με τις καλύτερες προοπτικές για την Attica Βank. Ο δρόμος δεν είναι εύκολος αλλά έχουμε βάλει τις βάσεις. Θέλουμε να είμαστε η τράπεζα πρώτης επιλογής για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Είμαστε παρόντες και ανταγωνιστικοί», τόνισε η CEO της τράπεζας.

«Ο μηχανισμός Ηρακλής 3, με ελάχιστες προσαρμογές, θα μπορούσε να δουλέψει για εμάς. Το βασικό είναι να γίνει γρήγορα», τόνισε στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης η Ελένη Βρεττού και ανέφερε ότι η τράπεζα μολονότι είχε αποφασίσει τον Δεκέμβριο να προχωρήσει στην εξυγίανση του χαρτοφυλακίου μέσω πωλήσεων, εφόσον υπάρξει «Ηρακλής 3», θα αναπροσαρμόσει την πολιτική της για να χρησιμοποιήσει αυτό το εργαλείο.

Στο μεταξύ η τράπεζα ελέγχει εκ νέου τους φακέλους των κόκκινων δανείων που έχουν τιτλοποιηθεί και προχωρά σε μια συνολική επαναξιολόγηση των συμβάσεων με τις εταιρείες διαχείρισης.

Στο μέτωπο της κατ’ αρχήν συμφωνίας των μετόχων για συγχώνευση με την Παγκρήτια, η κα Βρεττού σημείωσε ότι επί του παρόντος το χρονοδιάγραμμα έχει ως εξής: βρισκόμαστε στη φάση να ορίσουμε τους συμβούλους, νομικούς, στρατηγικούς, χρηματοοικονομικούς, που θα βοηθήσουν τις δυο τράπεζες στον απώτερο αυτό στόχο. Μέχρι τον Σεπτέμβριο θα έχουμε επιλέξει τους συμβούλους, έτσι ώστε στο τέλος του 2023 να είναι έτοιμο το business plan και να έχουν ολοκληρωθεί τα due diligence. «Εκτιμώ ότι το πρώτο εξάμηνο του 2024 θα είμαστε στη θέση να καταθέσουμε σχέδιο συγχώνευσης για έγκριση», είπε. Επανέλαβε ότι η σχέση ανταλλαγής θα οριστεί μετά τα due diligence.

Στο μέτωπο του κόστους ανέφερε ότι η τράπεζα προχωρά σε εξορθολογισμό του δικτύου με κλείσιμο καταστημάτων. Το πρόγραμμα εθελούσιας συνεχίζεται για τα καταστήματα που κλείνουν. Παράλληλα, γίνονται κινήσεις ενίσχυσης του προσωπικού με φειδώ. «Εχουμε στελεχιακές ανάγκες, ωστόσο είμαστε προσεκτικοί καθώς με δεδομένο ότι μπροστά μας βρίσκεται και μια συγχώνευση, θα πρέπει το σχέδιο ανανέωσης να ολοκληρωθεί μετά από αυτή.

Σε ό,τι αφορά το θέμα με την Ellington, η κα Βρεττού ανέφερε ότι δεν σχολιάζει δηλώσεις μετόχων.

Τέλος, σε ό,τι αφορά την πώληση του πακέτου Astir 1, είπε ότι μέσα στον Ιούλιο θα υπάρξει η συμφωνία με τον προτιμητέο επενδυτή (σύμφωνα με πληροφορίες πρόκειται για την Carval), με στόχο η μεταβίβαση να γίνει τον Σεπτέμβριο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v