Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Alpha Bank: Πώς θα μοιραστούν οι ίδιες μετοχές

Πρόγραμμα επαναγοράς ως 35 εκατ. μετοχών και δωρεάν διάθεσή τους προτείνεται στη ΓΣ. O συνδυασμός πλάνου διακράτησης και κινήτρων απόδοσης. Τι θα ισχύσει για τις μετοχές που θα μοιραστούν φέτος. Από ποια «δεξαμενή» θα διανεμηθούν μερίσματα.

Alpha Bank: Πώς θα μοιραστούν οι ίδιες μετοχές

Τη θέσπιση προγράμματος επαναγοράς ιδίων μετοχών (buyback), μέσω του οποίου προβλέπεται να αποκτηθούν ως 35 εκατ. μετοχές σε εύρος τιμών μεταξύ 0,29 με 3 ευρώ εισηγείται το Δ.Σ της Alpha υπηρεσιών και συμμετοχών στη γενική συνέλευση των μετόχων της 27ης Ιουλίου, υπό την αίρεση ότι ΤΧΣ και SSM θα ανάψουν πράσινο φως για την ενεργοποίησή του.

Το προτεινόμενο πρόγραμμα θα έχει διετή διάρκεια, ενώ το συνολικό κόστος επαναγοράς δεν θα ξεπεράσει τα 10 εκατ. ευρώ, τους πρώτους 12 μήνες ισχύος του, σύμφωνα με το σχέδιο απόφασης. Για να ενεργοποιηθεί θα πρέπει να πληρούνται οι προϋποθέσεις, που ορίζει το νομοθετικό και κανονιστικό πλαίσιο.

Οι μέτοχοι καλούνται να εγκρίνουν το πρόγραμμα, εξουσιοδοτώντας το Δ.Σ, προκειμένου να προβεί στην υλοποίηση της απόφασης, κατά την κρίση του, στον κατάλληλο χρόνο και με τον κατάλληλο τρόπο.

Θεωρητικά, οι ίδιες μετοχές μπορούν να χρησιμοποιηθούν για κάθε επιτρεπόμενο από τη νομοθεσία σκοπό (ακύρωση και μείωση μετοχικού κεφαλαίου, διάθεση στο προσωπικό κά). Στην πράξη, όμως, η Αlpha προτίθεται να τις διαθέσει σε στελέχη και προσωπικό του ομίλου καθώς στα θέματα της ίδιας γενικής συνέλευσης περιλαμβάνεται και η δωρεάν διάθεση ως 35 εκατ. μετοχών σε βάθος τετραετίας.

Πως θα μοιραστούν οι ίδιες μετοχές

Τo πρόγραμμα θα αξιοποιηθεί στο πλαίσιο του ισχύοντος πλάνου διακράτησης και ενός σχεδίου, που θα λειτουργεί σύμφωνα με το πρόγραμμα παροχής κινήτρου απόδοσης. Όσον αφορά στη διοικητική ομάδα (Διευθύνων Σύμβουλος, ανώτατα στελέχη-μέλη εκτελεστικής επιτροπής και ανώτατα στελέχη ομίλου) η διάθεση προτείνεται να λάβει χώρα φέτος, στο πλαίσιο του σχεδίου διακράτησης στελεχών. Από το 2024 προτείνεται να προσμετράται, τόσο το σχέδιο διακράτησης, όσο και τα κίνητρα απόδοσης.

Το ισχύον πρόγραμμα επιβράβευσης και απόδοσης

Για να ενεργοποιηθεί, όμως, ενδεχόμενη απόφαση μετόχων για επαναγορά μετοχών θα πρέπει SSM και Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) να παράσχουν σχετικές εγκρίσεις. Υπενθυμίζεται ότι το άρθρο 16Γ του νόμου, που διέπει τη λειτουργία του ΤΧΣ (ν. 3864/2010), δεν επιτρέπει την αγορά ιδίων μετοχών, χωρίς την έγκριση του Ταμείου, για όσο διάστημα το ΤΧΣ συμμετέχει στο μετοχικό κεφάλαιο μιας τράπεζας.

Από την άλλη, όμως, η στρατηγική αποεπένδυσης του ΤΧΣ ανοίγει… παράθυρο για έγκριση υπό όρους της θέσπισης buyback. Και αυτό επειδή περιλαμβάνει στις δομές συναλλαγών, μέσω των οποίων μπορεί το Ταμείο να διαθέσει μετοχές, το πρόγραμμα επαναγοράς μετοχών.

Από ποια δεξαμενή θα διανέμονται μερίσματα

Στα θέματα της Γενικής Συνέλευσης περιλαμβάνεται ο συμψηφισμός του υπόλοιπου ζημιών εις νέον, ποσού 775,98 εκατ. ευρώ, προκειμένου να μπορεί από τα κέρδη τρέχουσας χρήσης η Αlpha holdings να διανείμει μέρισμα καθώς και η έγκριση από το σώμα των μετόχων δυνητικής διανομής στους μετόχους ενδοομιλικού ειδικού αποθεματικού μερισμάτων, ύψους 790 εκατ. Ευρώ.

Ειδικότερα προτείνεται να συμψηφιστεί ποσό 478,8 εκατ. ευρώ από το υπέρ το άρτιο, ποσό 296,42 εκατ. ευρώ από το ειδικό αποθεματικό του άρθρου 31 και 747,3 χιλ. ευρώ από τακτικό αποθεματικό. Μένουν ανέγγιχτα 790 εκατ. ευρώ του ειδικού αποθεματικού μερισμάτων, το οποίο μπορεί δυνητικά να διανεμηθεί στους μετόχους, κατόπιν βέβαια εποπτικής έγκρισης. Σημειώνεται ότι πρόκειται για αποθεματικό, που έχει φορολογηθεί. Eξ ου και η πιθανή επιλογή του ως «δεξαμενή» για τη χορήγηση μερισμάτων.

Τέλος, προτείνεται η αύξηση από την 1η Αυγούστου των αποδοχών των μη εκτελεστικών μελών του Διοικητικού Συμβουλίου σε 65 χιλ. ευρώ ετησίως για τη φετινή χρονιά και του προέδρου σε 290 χιλ. ευρώ καθώς και οι αποδοχές προέδρων επιτροπών. Εξαιρούνται από τις αυξήσεις δύο μέλη όπως και η τροποποίηση της πολιτικής αποδοχών. Ο Υπεύθυνος για τη διαχείριση μη εξυπηρετούμενων δανείων και ο Αρμόδιος για θέματα περιβάλλοντος, κοινωνίας και διακυβέρνησης, οι αμοιβές των οποίων προτείνεται να παραμείνουν στα ίδια επίπεδα με αυτά του 2022.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v