Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σαράντης: Οι αγορές μετοχών 7 εκατ. ευρώ, οι εξαγορές και οι συνέργειες

Συστηματική στήριξη με αγορές τίτλων από την οικογένεια Σαράντη. Ο πόλος που δημιουργείται στην Πολωνία με Poli Pack και Stella Pack. Οι διοικητικές αλλαγές.

Σαράντης: Οι αγορές μετοχών 7 εκατ. ευρώ, οι εξαγορές και οι συνέργειες

Δωδεκάμηνο σημαντικών αλλαγών τόσο στον επιχειρησιακό προσανατολισμό του όσο και σε επίπεδο ηγεσίας ολοκληρώνει ο όμιλος Σαράντη, εισερχόμενος στο β’ εξάμηνο της χρήσης.

Από τον περασμένο Ιούνιο, οπότε και ανακοινώθηκε η διακοπή συνεργασίας και η λύση του joint venture με την Estée Lauder, ο όμιλος επιχειρεί να υποκαταστήσει τον τζίρο και την κερδοφορία μέσω νέων εξαγορών που ωριμάζουν, αλλά και να τιθασεύσει τις πιέσεις στο μεικτό περιθώριο κέρδους του εξαιτίας του πληθωρισμού και της αναταραχής στην εφοδιαστική αλυσίδα.

Στο μεταξύ, και ενώ η μετοχή της εταιρείας υποαποδίδει έναντι του μέσου όρου του ελληνικού Χρηματιστήριου (+13,46% στο τελευταίο δωδεκάμηνο όταν ο Γ.Δ. κινήθηκε ανοδικά κατά 60,74%), το τελευταίο τρίμηνο παρατηρείται ισχυρή στήριξη από τους βασικούς μετόχους του ομίλου, τους Γρηγόρη και Κυριάκο Σαράντη (φωτ.), με συστηματικές αγορές μετοχών. Ειδικότερα, απευθείας ή μέσω ελεγχόμενων εταιρειών έχουν αποκτήσει από τα τέλη Μαρτίου έως τις 27 Ιουνίου 987.870 μετοχές (ή ποσοστό 1,41%), δαπανώντας 7,107 εκατ. ευρώ και αντικρίζοντας τη μερική ρευστοποίηση της θέσης της Goldman Sachs στη μετοχή (που υποχώρησε κάτω από το 5%).

Σε ό,τι αφορά το επιχειρησιακό σκέλος, εκτός από την αναμονή εγκρίσεων για την εξαγορά της Stella Pack, η οποία αναμένεται μέσα στο β’ εξάμηνο της χρονιάς να ενσωματωθεί, ο όμιλος προσφάτως απέκτησε το ποσοστό μειοψηφίας 20% στην Poli Pack, ελέγχοντας πλήρως πλέον τη βιομηχανική και εμπορική της δραστηριότητα, ενώ νωρίτερα είχε πλήρως αποσυρθεί από το σύντομο πέρασμά του από τη λιανική μέσω της scarletbeauty.

Με βάση τις εκτιμήσεις της διοίκησης του ομίλου, η οποία πλέον ανανεώνεται με τους κ. Γ. Μπούρα και Χρ. Βάρσο (διατηρώντας ωστόσο το γνώριμο μοντέλο της διαρχίας στη διοίκηση του ομίλου), κυρίως η προσθήκη της Stella Pack, η ενίσχυση στην Polipack αλλά και πιθανές νέες εξαγορές θα υπερκαλύψουν σε λιγότερο από χρόνο το κενό της Estée Lauder.

Σημειώνεται πως στο τελευταίο guidance προς τους επενδυτές, η διοίκηση του ομίλου δεν συμπεριέλαβε τα εκτιμώμενα οφέλη από την εξαγορασθείσα εταιρεία παραγωγής ειδών οικιακής χρήσης Stella Pack, ωστόσο προέβη σε εκτιμήσεις για τις συνέργειες που θα προκύψουν το 2023 και το 2024.

Πιο συγκεκριμένα, η Stella Pack τo 2022 έκλεισε με πωλήσεις ύψους 73 εκατ. ευρώ και κέρδη EBITDA ύψους 8,5 εκατ. ευρώ. Οι εκτιμώμενες εξοικονομήσεις σε διοικητικό και παραγωγικό επίπεδο μετά τη συγχώνευση θα αποδώσουν 3,5 εκατ. ευρώ, με αποτέλεσμα το συνολικό EBITDA, συμπεριλαμβανομένων των συνεργειών, να ανέλθει σε τουλάχιστον 12,5 εκατ. ευρώ κατ’ έτος. Για το 2023, δεδομένου ότι η εταιρεία αναμένεται να ενσωματωθεί κατά το β’ εξάμηνο της χρονιάς στην πολωνική θυγατρική του ομίλου, εκτιμάται ότι θα αποτυπωθεί το 30%-35% των συνεργειών στη φετινή χρήση, ωστόσο το 2024 θα περάσει το πλήρες όφελος της ενσωμάτωσης.

Σε κάθε περίπτωση, και πέρα από την επίδραση των εξαγορών, ο όμιλος εκτιμά πως τα περιθώρια κέρδους του -μετά τη σημαντική πίεση που δέχθηκαν το 2022 εξαιτίας της απόφασης απορρόφησης μέρους του αυξημένου κόστους- θα επανέλθουν στο επίπεδο του 2019.

Ειδικότερα, με την παρούσα πρόβλεψη για το 2023 εκτιμάται ότι το περιθώριο EBITDA θα διαμορφωθεί στο 11,2% (10,2% το 2022 και 11,5% το 2019), αφενός γιατί υποχωρεί η πίεση από το κόστος πρώτων υλών, μεταφορικών και ενέργειας, αφετέρου γιατί οι επενδύσεις των προηγούμενων χρόνων, για παράδειγμα στην Polipack στην Πολωνία, στο εργοστάσιο των Οινοφύτων αλλά και η προσθήκη της Stella Pack, θα ευνοήσουν την αποτελεσματικότητα της παραγωγής.

Υπενθυμίζεται πως ήδη στο α’ τρίμηνο της τρέχουσας χρήσης, οι πωλήσεις του ομίλου αυξήθηκαν κατά 18,65%, ενώ τα κέρδη EBITDA αυξήθηκαν κατά 52,70% και το περιθώριο EBITDA διαμορφώθηκε σε 11,32% από 8,80% το α’ τρίμηνο του προηγούμενου έτους, χωρίς την επίδραση των παραπάνω παραγόντων και χωρίς νέες ανατιμήσεις.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v