Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κ. Γεράρδος (Πλαίσιο): Ανοιχτό ενδιαφέρον για εξαγορά της Κωτσόβολος

Yποψηφιότητα για την εξαγορά του leader του κλάδου έβαλε η εταιρεία. Η συμπληρωματικότητα δικτύων και οι πρώτες κινήσεις. Τα μεγέθη της Πλαίσιο το 2022, οι πρώτες ενδείξεις του 2023 και οι δρομολογημένες επενδύσεις.

Κ. Γεράρδος (Πλαίσιο): Ανοιχτό ενδιαφέρον για εξαγορά της Κωτσόβολος

Σαφώς επιθετικότερη πολιτική ανάπτυξης υιοθετεί η Πλαίσιο για την προσεχή 7ετία, έως το 2030, χωρίς μάλιστα να αποκλείει τη μη οργανική ανάπτυξη και ενδεχομένως την εξαγορά της Κωτσόβολος.

Στο πλαίσιο χθεσινής δημοσιογραφικής εκδήλωσης, ο αντιπρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Κώστας Γεράρδος ευθαρσώς ανέφερε το ενδιαφέρον του ομίλου Πλαίσιο για το πωλητήριο της Currys όσον αφορά τον leader της ελληνικής αγοράς, την αλυσίδα Κωτσόβολος, αποτελώντας μάλιστα τον πρώτο πιθανό επενδυτή που εκφράζεται ανοιχτά.

Παρά τις αιρέσεις που διατύπωσε ο κ. Γεράρδος (εγκρίσεις από την Επιτροπή Ανταγωνισμού, τίμημα, management, αλλά αναγνωρίζοντας ότι υπάρχει συμπληρωματικότητα, καθώς η Κωτσόβολος είναι σαφώς ηγέτης σε μια αγορά που η Πλαίσιο έχει αυξανόμενη αλλά ισχνή παρουσία), η τοποθέτησή του κατέληξε πως «όλα είναι ανοιχτά».

Σε σχετικές ερωτήσεις του Εuro2day.gr, ο κ. Γεράρδος ανέφερε πως δεν έχει υπάρξει επαφή με τη Citi, που ενεργεί ως σύμβουλος πώλησης του πωλητή (Currys), αλλά αποκάλυψε πως η Πλαίσιο βρίσκεται σε διαδικασία αναζήτησης χρηματοοικονομικού συμβούλου για την εξέταση ενός πιθανού deal. Απαντώντας επίσης σε ερώτηση του Εuro2day.gr όσον αφορά τη χρηματοδότηση μιας τέτοιου μεγέθους εξαγοράς, εκτίμησε πως αν και δεν έχει συζητηθεί (σ.σ. με το τραπεζικό σύστημα), «δεν θα υπήρχε πρόβλημα καθώς ο όμιλος Πλαίσιο είναι διαχρονικά κερδοφόρος και διαθέτει ισχυρό ταμείο».

Σημειώνεται πως στη λήξη του 2022 η Πλαίσιο διέθετε 45 εκατ. ευρώ ταμειακά διαθέσιμα (μετά τα έξοδα εξόδου από το ΧΑ), με τραπεζικό δανεισμό της τάξης των 11,7 εκατ. ευρώ. Σημειώνεται δε ότι τα ταμειακά διαθέσιμα της πολύφερνης «νύφης», της Κωτσόβολος, στο τέλος της χρήσης 2022-2023 ανήλθαν σε 82,8 εκατ. ευρώ (αυξημένα κατά 39,4%), ενώ η εταιρεία ως γνωστόν δεν φέρει δανεισμό, γεγονός που προφανώς συνυπολογίζεται στη χρηματοοικονομική άσκηση των όποιων ενδιαφερομένων.

Το 2023 και ο ορίζοντας έως το 2030

Πέραν του παραπάνω ενδεχομένου, η διοίκηση της Πλαίσιο επικεντρώθηκε στις εξελίξεις της τελευταίας τριετίας, όπου ο όμιλος κατάφερε να ενισχύσει μερίδια αγοράς, να πετύχει ιστορικά ρεκόρ τζίρου, να δημιουργήσει θέση στην αγορά λευκών ηλεκτρικών συσκευών και συνάμα να πραγματοποιήσει την έξοδο από το ΧΑ.

Σε ό,τι αφορά τις βασικές επιδόσεις του ομίλου, το 2022 οι πωλήσεις μειώθηκαν οριακά κατά 0,5% σε σχέση με το 2021 και διαμορφώθηκαν σε 434,6 εκατ. ευρώ έναντι 436,8 εκατ. ευρώ, επίδοση που χαρακτηρίζεται επιτυχής, δεδομένου ότι αντίκρισε τις επιδόσεις της χρήσης 2021 που αποτέλεσαν ρεκόρ 15ετίας για τον όμιλο. Τα κέρδη EBITDA ωστόσο πιέστηκαν κατά 20% και διαμορφώθηκαν στα 16 εκατ. ευρώ, εξαιτίας του αυξημένου κόστους λειτουργίας αλλά και της πολιτικής μη ανατιμήσεων, «προκειμένου να είναι ανταγωνιστική».

Για το πρώτο μισό του 2023, ο κ. Γεράρδος ανέφερε ότι η ανάπτυξη πωλήσεων κινείται πέριξ του 10%, ενώ σημείωσε «ότι καταγράφεται βελτίωση περιθωρίων κέρδους», καθώς αποκλιμακώνονται οι παράγοντες κόστους.

Οι επενδύσεις

Χωρίς να συμπεριληφθεί ένα big deal, ο όμιλος προγραμματίζει επενδύσεις 40 εκατ. ευρώ στην προσεχή τριετία, έως το 2026, με 14 εκατ. ευρώ να αφορά τις υποδομές logistics και τα υπόλοιπα στην ανάπτυξη δικτύου καταστημάτων.

Σημειώνεται πως ο σημερινός τζίρος των 430 εκατ. ευρώ περίπου για τον όμιλο προήλθε από δίκτυο μόλις 25 καταστημάτων πανελλαδικά και ενός αναγνωρίσιμου online και call center καναλιού, με τη διοίκηση του ομίλου να εκτιμά ότι η ανάπτυξη μέσω νέων σημείων πώλησης θα φέρει αντίστοιχη ανάπτυξη και στο e-commerce.

Ο κ. Κ. Γεράρδος ανέφερε πως η έξοδος από το ΧΑ εξυπηρετεί καλύτερα τους επιχειρησιακούς στόχους του ομίλου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v