Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Παγκόσμιος παίκτης η Sunlight με την εξαγορά της Triathlon

Πώς απέκτησε το ποσοστό μειοψηφίας 49%. Σε αποτίμηση 125 εκατ. ευρώ το deal. Τα 65 εκατ. ευρώ δόθηκαν σε μετοχές και τα υπόλοιπα τοις μετρητοίς. Με 14% στη Sunlight ο ιδρυτής και μέτοχος της Triathlon. Τζίρος 624 εκατ. ευρώ πέρυσι για τη γερμανική εταιρεία.

Παγκόσμιος παίκτης η Sunlight με την εξαγορά της Triathlon

Μέγεθος και δομή παγκόσμιου παίκτη στην αγορά μπαταριών μολύβδου οξέος και ιόντων λιθίου προσδίδει στη Sunlight ο τρόπος απόκτησης του μειοψηφικού ποσοστού (σ.σ. 49%) στον γερμανικό όμιλο Triathlon.

Με την απόκτηση του 100% της Triathlon, η Sunlight αφενός «καθαρίζει» τα δικαιώματα μειοψηφίας σε έναν όμιλο που πέρυσι τζίραρε 624 εκατ. ευρώ και είχε κέρδη μετά από φόρους 17,3 εκατ. ευρώ, αφετέρου ενσωματώνει στο μετοχικό και στελεχιακό ιστό του ομίλου τον ιδρυτή, μέτοχο και μέχρι πρότινος διευθύνοντα σύμβουλο του γερμανικού ομίλου.

Όπως προκύπτει από τις ανακοινώσεις σε ΓΕΜΗ, η απόκτηση του 49% της Triathlon διενεργήθηκε έναντι 125 εκατ. ευρώ. Εξ αυτών σχεδόν 65 εκατ. ευρώ πληρώθηκαν με μετοχές Sunlight και τα υπόλοιπα τοις μετρητοίς.

Η έκτακτη γενική συνέλευση των μετόχων της Sunlight, που συγκλήθηκε στις 13 Ιουλίου, αποφάσισε αύξηση κεφαλαίου κατά το ποσό των 64,9 εκατ. ευρώ. Η αύξηση καλύφθηκε με εισφορά 93.245 μετοχών της Triathlon Holding GMbh, που αντιστοιχούν στο 25,46% του μετοχικού της κεφαλαίου. Το υπόλοιπο 23,54% της Triathlon εξαγοράστηκε από τη Sunlight έναντι περίπου 60 εκατ. ευρώ. Το τίμημα χρηματοδοτήθηκε, σύμφωνα με πληροφορίες, μέσω σύναψης δανεισμού.

Ο Martin Hartmann, ιδρυτής και μέτοχος της Triathlon, εισέφερε στη Sunlight, μέσω της ελεγχόμενης εταιρείας Geraer, το 25,46% της Triathlon, λαμβάνοντας ως αντάλλαγμα 3.253.406 μετοχές της εγχώριας βιομηχανίας, που αντιστοιχούν στο 14% του μετοχικού της κεφαλαίου, μετά την ολοκλήρωση της αύξησης.

Κατέστη, έτσι, μέτοχος μειοψηφίας της Sunlight και εισήλθε στο Δ.Σ. της εταιρείας ως μη εκτελεστικό μέλος. Επιπρόσθετα, θα αναλάβει Group Chief Commercial Officer για τη βιομηχανική ηλεκτροκίνηση, αναφερόμενος απευθείας στον διευθύνοντα σύμβουλο της Sunlight Λάμπρο Μπίσαλα.

Υπενθυμίζεται ότι η Sunlight απέκτησε πέρυσι το 51% της γερμανικής εταιρείας, μέσω αγοράς του 10,72% και κάλυψης αύξησης κεφαλαίου της Triathlon. Η απόκτηση του 100% της Triathlon, με τον ιδρυτή και αφεντικό του γερμανικού ομίλου να καθίσταται μέτοχος μειοψηφίας της Sunlight, αποτελεί κομβική εξέλιξη στην προσπάθεια της Sunlight να κατακτήσει ηγετικό μερίδιο αγοράς στις βιομηχανικές μπαταρίες μόλυβδου-οξέος και ιόντων λιθίου.

Πέρυσι ο όμιλος υλοποίησε μπαράζ εξαγορών (80% της ιταλικής P.B.M. Holding, που ειδικεύεται στην παραγωγή φορτιστών για μπαταρίες και βιομηχανικές ηλεκτρονικές συσκευές, 51% της γερμανικής εταιρείας A. Müller GmbH, η οποία είναι χονδρέμπορος μπαταριών και συστημάτων τροφοδοσίας, και αγορά μειοψηφιών στη SEBA και χρηματοδότησή της με κεφάλαιο κίνησης). Τέλος, η Sunlight απέκτησε το 51% της Israeli Industrial Batteries, εταιρείας που ειδικεύεται στη συναρμολόγηση και διάθεση βιομηχανικών μπαταριών.

Ο όμιλος Triathlon δραστηριοποιείται σε κατασκευή, ανάπτυξη και προμήθεια βιομηχανικών μπαταριών υψηλής απόδοσης για βιομηχανικές και υλικοτεχνικές εφαρμογές. Συγκεκριμένα, καλύπτει βασικές περιοχές στον κύκλο ζωής του προϊόντος και στην αλυσίδα αξίας των μπαταριών -από την παραγωγή ηλεκτρονικών εξαρτημάτων και περιβλημάτων έως την ανάπτυξη λογισμικού και τις λύσεις ανακύκλωσης. Τα προϊόντα της χρησιμοποιούνται σε διάφορους τομείς εφαρμογής στην ενδοεφοδιαστική αλυσίδα και τη βιομηχανία.

Triathlon: Πωλήσεις 624 εκατ. ευρώ και μεικτά κέρδη 159,5 εκατ. 

Διαθέτει 15 εγκαταστάσεις σε Γερμανία και μία σε ΗΠΑ για παραγωγή βιομηχανικών μπαταριών (σ.σ. κυρίως μπαταρίες μολύβδου και μπαταρίες ιόντων λιθίου). Επίσης, εκτός από τη συναρμολόγηση, διαθέτει ευρύτερο χαρτοφυλάκιο προϊόντων και ισχυρή δραστηριότητα έρευνας και ανάπτυξης. Απασχολεί περίπου 1.130 υπαλλήλους, με το 87% του συνόλου των εργαζομένων να βρίσκεται στη Γερμανία.

Το 2022 εμφάνισε κύκλο εργασιών 624,2 εκατ. ευρώ, μεικτά κέρδη 159,5 εκατ. ευρώ και κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων 38,9 εκατ. ευρώ. Τα κέρδη προ φόρων διαμορφώθηκαν σε 24,7 εκατ. ευρώ και τα μετά από φόρους σε 17,3 εκατ. ευρώ. Ο καθαρός δανεισμός στις 30 Απριλίου 2023 ανερχόταν σε 22 εκατ. ευρώ.

Οι επιδόσεις της Sunlight την περσινή χρονιά

Η Sunlight έκλεισε το 2022 με τζίρο σε ιστορικά υψηλά επίπεδα, επιτυγχάνοντας έσοδα 416,5 εκατ. ευρώ (+53,2%) και υψηλά επίπεδα απόδοσης για τις παραγωγικές του μονάδες σε Ξάνθη, Κομοτηνή, Βερόνα και Β. Καρολίνα (ΗΠΑ).

Τα EBITDA ανήλθαν σε 34,1 εκατ. ευρώ (+41,2%), με το σχετικό περιθώριο να διολισθαίνει σε 8,2% από 8,86%, ενώ ο καθαρός δανεισμός, λόγω επενδύσεων, εξαγορών και αυξημένων αναγκών κεφαλαίου κίνησης, σχεδόν διπλασιάστηκε (192,4 εκατ. ευρώ). Έτσι, ο λόγος καθαρός δανεισμός/ EBITDA διαμορφώθηκε στο απαιτητικό 5,64x.

Οι επενδύσεις σε πάγιο εξοπλισμό, το 2022, ανήλθαν σε 83,3 εκατ. ευρώ και αφορούν, κατά κύριο λόγο, επέκταση της δυναμικότητας ως 9 GWh και αυτοματοποίηση των διαδικασιών και συστημάτων παραγωγής μπαταριών μόλυβδου και λιθίου του βιομηχανικού συγκροτήματος της μητρικής εταιρείας στην Ξάνθη, ολοκλήρωση της κατασκευής της μονάδας συναρμολόγησης μπαταριών μόλυβδου στη Β. Καρολίνα των ΗΠA και αγορά νεόδμητου βιομηχανικού κτιρίου για τη δημιουργία δεύτερης μονάδας συναρμολόγησης μπαταριών λιθίου στην ίδια πολιτεία.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v