Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τι ψάχνει η Macquarie στην Enel Green Power Hellas

Το τίμημα για το 50% της Enel Enel Green Power Hellas θα αγγίξει τα 500 εκατ. ευρώ. Τι σηματοδοτεί η κίνηση του αυστραλιανού fund για την ελληνική αγορά πράσινης ενέργειας. Επίκειται μεγαλύτερη διείσδυση σε έργα ΑΠΕ.

Τι ψάχνει η Macquarie στην Enel Green Power Hellas
  • Του Δημήτρη Αβαρλή

Η Macquarie δείχνει fund που ενδιαφέρεται για την ελληνική αγορά. Είχε προηγηθεί η απόκτηση του 49% του ΔΕΔΔΗΕ και τώρα είναι έτοιμη να προχωρήσει στην εξαγορά του 50% της Enel Green Power Hellas.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το τίμημα για την απόκτηση του 50% της Enel Green Power Hellas από τη Macquarie θα αγγίξει τα 500 εκατ. ευρώ. Η κίνηση της Macquarie εκτιμάται πως θα προσδώσει δυναμική καθώς αναμένεται να προχωρήσει σε μεγαλύτερη διείσδυση στα έργα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Παράγοντες της αγοράς, μάλιστα, εκτιμούν πως η Macquarie έχει πολύ καλή γνώση της αγοράς των ΑΠΕ στη χώρα μας. Να σημειωθεί πως μετά την απόκτηση του 49% του ΔΕΔΔΗΕ ακολούθησε η κίνηση της Cero Generation - θυγατρικής της Macquarie- στην ελληνική αγορά, με την εγκατάσταση φωτοβολταϊκού πάρκου στη Δράμα ισχύος 100 MW, η οποία θέλει να ξεδιπλώσει ένα δυναμικό έργων ΑΠΕ 3 GW.

Σε ό,τι αφορά την κίνηση της Macquarie για την εξαγορά του 50% της Enel Green Power Hellas, αξίζει να σημειωθεί πως είναι σε εξέλιξη σειρά από έργα, με σημαντικότερο αυτό στην Κοζάνη. Πρόκειται για ένα φωτοβολταϊκό πάρκο ισχύος 84 MW, με το οποίο θα εξυπηρετηθούν σε πρώτη φάση μέχρι 40.000 νοικοκυριά, ενώ δυνητικά θα φτάσει τα 95 MW, όπου προφανώς θα αυξηθεί και το εύρος κάλυψης των αναγκών. Το έργο αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του καλοκαιριού.

Η Macquarie πριν λίγες μέρες ανακοίνωσε την εξαγορά του 50% της θυγατρικής Enel Αυστραλίας στην ιαπωνική Inpex Corporation. Η Enel Green στην Αυστραλία η διαθέτει μονάδες 310 MW. Η Macquarie έχει επίσης επεκτείνει την παρουσία της σε έργα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, λαμβάνοντας μερίδια στην εταιρεία ανάπτυξης Island Green Power με έδρα τη Βρετανία και στη γαλλική Apex Energies Group. Την τελευταία δεκαετία, η Island Green Power έχει αναπτύξει πάνω από 1 GW έργων ΑΠΕ κυρίως σε Βρετανία και Ισπανία. Από την άλλη, η Apex Energies Group αναπτύσσει και κατασκευάζει ηλιακούς σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής σε όλη τη Γαλλία.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v