Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Attica Bank- Ellington: Οι ερωτήσεις του Εuro2day.gr στις ΗΠΑ και η ώρα του ελέγχου

Κατόπιν πρόσκλησης στείλαμε ερωτήματα στην Ellington Αμερικής, αλλά σοφότεροι δεν γίναμε. Στο μεταξύ, όμως, υπάρχει το ερώτημα τι κάνουν ( ή… δεν κάνουν) οι αρμόδιες αρχές και οι έχοντες συμφέροντα στην Αttica Bank. Έλεγχο κανείς;

Attica Bank- Ellington: Οι ερωτήσεις του Εuro2day.gr στις ΗΠΑ και η ώρα του ελέγχου
Η Ειρήνη Μαραγκουδάκη και η πρόεδρος της Επ. Κεφαλαιαγοράς Βασιλική Λαζαράκου

Έχουν περάσει 18 ημέρες από τότε που μέσω του γραφείου δημοσίων σχέσεων με το οποίο συνεργάζονται στη Μεγάλη Βρετανία, στείλαμε γραπτώς συγκεκριμένες ερωτήσεις στην αγγλική γλώσσα, προς την Ellington Management Group LLC για την υπόθεση της Αττικής.

Παρά τις διαβεβαιώσεις ότι θα μας απαντούσαν (με τελευταία προθεσμία την περασμένη Παρασκευή), δεν λάβαμε καμία απάντηση. Γι' αυτό και δημοσιεύουμε τα ερωτήματα που κάναμε, μιας και έχουν τη σημασία τους:

1. Διάφορες ελληνικές πηγές μάς επιβεβαιώνουν ότι:

α) η SPV RINOA LTD, εγγεγραμμένη στην Κύπρο καθώς και οι εταιρείες β) ES GINI Investments, επίσης εγγεγραμμένη στην Κύπρο και γ) Ellington Solutions SA, εγγεγραμμένη στην Ελλάδα, έχουν τελικούς πραγματικούς δικαιούχους, εν μέρει ή εν όλω, διάφορες οντότητες και τελικά φυσικά πρόσωπα (μέχρι και τον ίδιο τον Μάικ Βράνος), συνδεδεμένα/σχετιζόμενα με την Ellington Management Group LLC,

δ) ότι υπάρχουν επίσημα έγγραφα που υποδείκνυαν τα ανωτέρω, τα οποία παρασχέθηκαν τότε στις ελληνικές αρχές.

Διευκρινίστε εάν οι πληροφορίες που αναφέρονται στα α, β, γ, δ παραπάνω είναι σωστές και εάν οι οντότητες συνδέονται ή σχετίζονται.

  1. Επιβεβαιώστε εάν δηλώσατε επίσημα στις 8 Οκτωβρίου 2020, με επιστολή που επιβεβαιώθηκε επίσης από συμβολαιογράφο, ότι η Ellington Solutions είναι «ο επενδυτικός βραχίονας της Ellington Management Group LLC στην Ελλάδα», σε ορισμένες ελληνικές αρχές και οντότητες.
  2. Ακόμη και από την επιστολή σας στο www.bankingnews.gr είναι εύκολο να συναχθεί ότι η RINOA LTD σχετίζεται με την Ellington. Μπορείτε παρακαλώ να διευκρινίσετε εάν η RINOA LTD αγόρασε και πλήρωσε για τις μετοχές που της παραχωρήθηκαν στο SCI της Attica Bank του 2021 ή εάν οι μετοχές αποκτήθηκαν χωρίς χρηματική συναλλαγή με τη RINOA και τους δικαιούχους της; Για να αποφευχθεί οποιαδήποτε αμφιβολία, σε απλά αγγλικά, η RINOA LTD ξόδεψε μετρητά για να αποκτήσει αυτές τις μετοχές ή κατέληξαν στη RINOA LTD με διαφορετική συμφωνία;
  3. Έχετε την καλοσύνη να επιβεβαιώσετε επίσης εάν α) RINOA LTD και β) ES GINI Investments LTD είναι οι οντότητες που προτάθηκαν από την Ellington Solutions SA και απέκτησαν το 95% των ομολόγων της σειράς B και J της τιτλοποίησης OMEGA που τέθηκε σε ισχύ από την Αttica Bank, τον Αύγουστο-Σεπτέμβριο 2021;

Το ότι δεν πήραμε απάντηση σε αυτά τα πολύ συγκεκριμένα ερωτήματα (ορισμένα όπως το 4 τα απαντήσαμε ήδη εμείς, ήταν η RINOA και ένα fund της ECM Partners του Σάββα Λιασή) δεν μας κάνει εντύπωση, μετά από όλα όσα έχουν συμβεί.

Αν πουν «ναι», αναιρούν τα όσα έγραφαν σε προηγούμενη επιστολή τους. Αν πάλι πουν όχι, τότε πώς πήραν μέρος σε μεγάλη αύξηση της τράπεζας κάποια φυσικά πρόσωπα, από τα Εμιράτα και το Σόλινγκεν της Γερμανίας, προκαλώντας και πανηγυρισμούς από την πλευρά του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας;

Αυτό που μας κάνει εντύπωση είναι ότι δεν έχουν κινητοποιηθεί ακόμη οι αρμόδιες αρχές και ειδικότερα η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς για να εξετάσουν διεξοδικά αυτή την εξαιρετικά περίεργη υπόθεση, που φαίνεται να ενέχει, όπως γράψαμε πολύ πρόσφατα, σαφή στοιχεία παραπλάνησης του επενδυτικού κοινού.

Ιδίως ως προς το ποιοι ήταν οι «ιδιώτες» που συμμετείχαν στην αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου της Τράπεζας Αττικής το 2021 κατά 240 εκατ. ευρώ και βρέθηκαν να έχουν τρία μέλη στο διοικητικό συμβούλιο της τράπεζας, με κυπριακές εταιρείες της σειράς, χωρίς, όπως λένε εδώ και μήνες οι πληροφορίες, να επενδύσουν  ούτε... ένα ευρώ.

Ήταν «μπροστινοί» της Εllington Aμερικής τους οποίους έχει πλέον… αποκηρύξει; Ήταν άσχετοι ουσιαστικά με εκείνην και εμφάνισαν ότι είναι «συνδεδεμένοι», πείθοντας συμμέτοχους και Τράπεζα της Ελλάδος; Ποιος έχει τις απαντήσεις; Πάντως όχι το επενδυτικό κοινό! 

Το θέμα όμως δεν περιορίζεται στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου. Αφορά και όλα όσα έχουμε καταγράψει για το θέμα της τιτλοποίησης ΩΜΕΓΑ, αλλά και για την εταιρεία Thea Artemis Financial Solutions, ενώ ερωτήματα έχει δημιουργήσει και η μεταβίβαση χαρτοφυλακίου δανείων και των ακινήτων που τα συνοδεύουν (τα αποκαλούμενα από πολλούς ως «φιλέτα»), τα οποία περιλαμβάνονταν στη συγκεκριμένη τιτλοποίηση, προς την εταιρεία Τen Brinke.

Μήπως λοιπόν πέρα από τις αρχές θα έπρεπε ο νέος ιδιώτης μέτοχος, η Τhrivest, αλλά και η τρέχουσα διοίκηση της Αttica Bank, υπό την Ελένη Βρεττού, να ξεκινήσουν, κατά προτίμηση μέσω ανεξάρτητων ειδικών οίκων, τον διαχειριστικό έλεγχο και την πλήρη διερεύνηση όλης αυτής της υπόθεσης;  

Να ξεδιαλύνουν τι ακριβώς έχει συμβεί με... «τις Ellington» Αθηνών, Αμερικής και... περιχώρων, αλλά και με τα φυσικά πρόσωπα «πασπαρτού» που εμφανίζονται να έχουν παίξει διάφορους ρόλους, από τις τιτλοποιήσεις έως την αύξηση, όπως οι κκ. Patrick Horend και Christian Udo Schoning, η κα Ειρήνη Μαραγκουδάκη αλλά και οι καταφανώς συνδεόμενοι με την Ellington Αμερικής, Nico Nikopoulos (managing director) και Olivier Cojot (εκ των ιδρυτών της και αντιπρόεδρος έως το 2021, ενώ σήμερα εμφανίζεται επίτιμος αντιπρόεδρος). 

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v