Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Ιουλ 21 2023

Attica Bank: Οι επενδυτές του… βερεσέ, οι «φλου» ανακοινώσεις και τα ερωτήματα για Λαζαράκου

Attica Bank: Οι επενδυτές του… βερεσέ, οι «φλου» ανακοινώσεις και τα ερωτήματα για Λαζαράκου

Σήμερα το ξεκαθαρίζουμε από την αρχή, θα σας κουράσουμε λίγο παραπάνω, φίλοι αναγνώστες. Έχει μπόλικο διάβασμα για να βγει άκρη.  Στο τέλος όμως σας έχουμε και… δωράκι.

Σήμερα λοιπόν είναι μια ωραία μέρα να ασχοληθούμε με τις ανακοινώσεις της Attica Bank to 2021. Για πολύ σημαντικά θέματα, όπως η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου των 240 εκατ. ευρώ και η τιτλοποίηση ΩΜΕΓΑ.

Εκτιμώντας ότι το θέμα πρέπει να απασχολήσει και την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς της κας Βασιλικής Λαζαράκου (φωτό), ιδίως τώρα που η Ellington με επιστολές της δηλώνει ότι δεν έλαβε μέρος στην ΑΜΚ.

Ας ξεκινήσουμε λοιπόν από την τιτλοποίηση ΩΜΕΓΑ.

Στις 14 Μαΐου του 2021, η διοίκηση της τράπεζας (τότε υπό τον Θόδωρο Πανταλάκη) εκδίδει ανακοίνωση (τη βρήκαμε εδώ στα αγγλικά) στην οποία αναφέρεται ότι για τα ομόλογα mezzanine και junior της τιτλοποίησης, μετά από σχετική διαδικασία προσφορών, ανακηρύχθηκε προτιμητέος επενδυτής, με δεσμευτική προσφορά, η Ellington Solutions.  

Στις 27 Αυγούστου του 2021, η τράπεζα (πάντα υπό την ίδια διοίκηση) ανακοινώνει ότι πούλησε το 20% της Thea Artemis Financial Solutions, στο πλαίσιο πάντα της τιτλοποίησης ΩΜΕΓΑ, κι ότι μαζί πουλήθηκε το 49% που κατείχε η DDM AG, «σε εταιρεία της Ellington Solutions S.A. που είχε καταστεί προτιμητέος επενδυτής, στο πλαίσιο πραγματοποίησης σχετικής διαδικασίας προσφορών».

Ωστόσο, σύμφωνα με την έρευνα του Euro2day.gr στο κυπριακό ΓΕΜΗ, προκύπτει ότι αγοραστής του 49+20% ήταν η εταιρεία ES GINI Investments LTD, η οποία τότε αλλά και μετέπειτα ΔΕΝ ήταν «εταιρεία της Ellington Solutions» αλλά εταιρεία κατά 100% του κ. Patrick Ηorend, κατοίκου Eμιράτων, του οποίου η μόνη επίσημη σχέση με τη «διακεκριμένη» ελληνική εταιρεία φαίνεται να είναι αυτή του μη εκτελεστικού μέλους του Διοικητικού της Συμβουλίου.

Δώσε παρά να σ’ αγοράσω…

Σημειώνεται δε ότι στην ίδια ανακοίνωση, η τότε διοίκηση της τράπεζας μιλάει και για κέρδος ύψους 1 εκατ. ευρώ από τη συναλλαγή. Χωρίς όμως να αναφέρει ότι α) το τίμημα που την αφορούσε συμφωνήθηκε να καταβληθεί επί πιστώσει τον Μάρτιο του 2023 (σχεδόν δύο χρόνια αργότερα), ούτε ότι και το τίμημα που δόθηκε στους Γερμανούς της DDM προέκυψε από δάνειο που χορήγησε η Αττικής στην εταιρεία του κ. Horend, με ετήσιο επιτόκιο 2% και αποπληρωμή σε μία δόση το… 2031, όπως προκύπτει από τις επίσημες λογιστικές καταστάσεις της ES GINI, στο κυπριακό ΓΕΜΗ. Με ενέχυρο για όλα αυτά, τις… μετοχές που πήρε ο αγοραστής.

Εν ολίγοις, η πρακτικά χρεοκοπημένη τότε τράπεζα δάνεισε και έκανε πίστωση στους… «διακεκριμένους» επενδυτές, που δεν είχαν φαίνεται τρία εκατομμύρια ευρώ για να πάρουν το ποσοστό!  

Πάμε όμως παρακάτω, γιατί έχει και συνέχεια…

Στις 21 Σεπτεμβρίου του 2021, η τράπεζα (υπό την ίδια διοίκηση) βγάζει πολύ αναλυτική ανακοίνωση στην οποία αναφέρει μεταξύ άλλων ότι οι δύο σειρές ομολόγων της τιτλοποίησης «θα πωληθούν σε funds που θα υποδειχθούν από την εταιρεία Ellington Solutions, διακεκριμένη εταιρεία συνεργαζόμενη με επενδυτές με εμπειρία στην απόκτηση δανειακών χαρτοφυλακίων και χρεογράφων εξασφαλισμένων με περιουσιακά στοιχεία (asset-backed securities)…».

Η διατύπωση έχει αλλάξει αισθητά σε σχέση με τα περί «προτιμητέου επενδυτή» στην ανακοίνωση του Μαΐου που βάλαμε παραπάνω. Μεταβολές όμως που είναι μόνο για όσους «πιάνουν» τέτοιες νομικίστικες «λεπτομέρειες» -και για τους εκ των υστέρων προφήτες, όπως εμείς.

Έκτοτε, ουδεμία δημόσια ανακοίνωση γίνεται για την ΩΜΕΓΑ.

Ποιοι πήραν τελικά τη μεγάλη τιτλοποίηση ΩΜΕΓΑ με δάνεια 1,3 δισ. ευρώ

Στο μεταξύ βεβαίως τρέχουν παράλληλα και οι συζητήσεις και διαδικασίες για τη μεγάλη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου 240 εκατ. ευρώ, με τη συμμετοχή ιδιώτη επενδυτή, που όπως όλοι ξέρουμε, γίνονται επίσης με τη μεσολάβηση της «διακεκριμένης» Ellington Solutions και της Ειρήνης Μαραγκουδάκη.

Στο πλαίσιο της αύξησης όμως βγαίνει το Νοέμβριο και το ενημερωτικό δελτίο, το οποίο βρήκαμε μόνο στα αγγλικά.

Όπου στη σελίδα 11 του συμπληρώματος (!), στα ψιλά γράμματα που λένε, βγάλαμε και ένα μικρό λαβράκι.

Διότι αναφέρεται ότι τα ομόλογα της τιτλοποίησης ΩΜΕΓΑ για την οποία προτιμητέος επενδυτής βγήκε η Ellington Solutions κατέληξαν εν μέρει στο "fund" (…) RINOA LTD (μια κυπριακή εταιρεία των 1.000 ευρώ), ιδιοκτησίας ενός φυσικού προσώπου ονόματι Christian Udo Schoning, ενώ κατά το υπόλοιπο μέρος πήγε στο fund Elements Credit Opportunities II, το οποίο κουμαντάρει ο Κύπριος Σάββας Λιασής, της ECM Partners (γνωστός στην Ελλάδα και από τις επενδύσεις σε FAMAR και Μάρμαρα Παυλίδης).

Κι επειδή η ECM Partners προφανώς δεν είναι συνδεδεμένη εταιρεία με οποιασδήποτε Ellington, προκύπτει ότι η «διακεκριμένη» Ellington Solutions, ο «προτιμητέος επενδυτής», για την τιτλοποίηση ΩΜΕΓΑ κατά ένα μέρος την πέρασε στη RINOA LTD με ιδιοκτήτη φυσικό πρόσωπο από τη Γερμανία -και κατά ένα μέρος σε κάποιον άλλο, τρίτο επενδυτή.

Με ποια διαδικασία έγιναν αυτά; Πώς ο «προτιμητέος» που επικράτησε σε ανταγωνιστική διαδικασία, κατέληξε να δίνει… πάσα σε άλλους, ως μεσάζωνΤι κέρδισε από αυτό και γιατί;

Ίσως αυτό θα πρέπει να το ψάξει και η τρέχουσα διοίκηση της τράπεζας, υπό την Ελένη Βρεττού.

Για όλα αυτά πάντως το επενδυτικό κοινό μίας εισηγμένης τράπεζας, μέσω εταιρικών ανακοινώσεων, δεν έμαθε απολύτως τίποτα!

Πρόκειται για ιδιαιτέρως σοβαρό ζήτημα, διότι εκτός των άλλων, μιλάμε για τιτλοποίηση (και προσπάθεια είσπραξης δανείων), ύψους 1,3 δισ. ευρώ, που αφορούν επιχειρήσεις και ιδιώτες, εντέλει Έλληνες πολίτες. Κι εμφανίζονται να καταλήγουν σε χέρια ακόμη και φυσικών προσώπων, όπως ο κ. Schoning της RINOA LTD, μέσα από διαδικασίες που δεν προσφέρουν, λένε πηγές της αγοράς, καθόλου ικανοποιητικό βαθμό διαφάνειας, ούτε στους επενδυτές ούτε και στην κοινή γνώμη.

Τα παραλειπόμενα της μεγάλης αύξησης

Να περάσουμε όμως και στο θέμα της μεγάλης αύξησης. Τι ανακοινώνει λίγο πριν την αύξηση η Τράπεζα Αττικής; Ότι «Στις 13-12-2021 γνωστοποιήθηκε στην Τράπεζα ότι στις 9 Δεκεμβρίου 2021, το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας («ΤΧΣ»), το Ταμείο Μηχανικών και Εργοληπτών Δημοσίων Έργων («ΤΜΕΔΕ») και οι εταιρείες «Ellington Solutions A.Ε.» και «ES GINI Investments Limited» (με την τελευταία να ενεργεί ως επενδυτικό όχημα το οποίο συμβουλεύει η Ellington Solutions A.Ε., εφεξής από κοινού οι δύο εταιρείες αναφερόμενες ως «Ellington») (από κοινού τα «Μέρη») συνήψαν δεσμευτική συμφωνία βασικών όρων συναλλαγής (η «Συμφωνία»)», για την ΑΜΚ.

Από κοινού «η Ellington» λοιπόν και όλη η δημοσιογραφική αγορά γράφει για την επένδυση των «Αμερικανών» στην Attica Bank χωρίς κανένας αρμόδιος να τους πει το… μυστικό!

Ότι η ES GINI Investments LTD, το «επενδυτικό όχημα» δηλαδή κατά την ανακοίνωση, ανήκει στον ίδιο  Patrick Horend (ας είναι καλά το κυπριακό ΓΕΜΗ), που λίγο καιρό πριν έχει εξαγοράσει με δανεικά και «βερεσέ» το 69% του διαχειριστή της μεγάλης τιτλοποίησης της Attica Bank.

Όμως, ΜΕΤΑ την υλοποίηση της ΑΜΚ, η αγορά μαθαίνει μέσω ανακοίνωσης ότι το «επενδυτικό όχημα» που πήρε μετοχές από την ΑΜΚ, δεν είναι το… GINI αλλά έτερη εταιρεία, η RINOA LTD, που ξεφυτρώνει ξαφνικά.

Πώς γίνεται αυτό, θα ρωτήσετε, αφού άλλες εταιρείες μετέχουν στη μνημειώδη συμφωνία με το ΤΧΣ και το ΤΜΕΔΕ; Η απάντηση, από πλευράς ενημέρωσης του επενδυτικού κοινού, ήταν για πολύ… λίγους.

Μέσα στο αγγλόφωνο συμπλήρωμα του ενημερωτικού για την αύξηση με ημερομηνία 15 Δεκεμβρίου -και μόνον εκεί- αναφερόταν ότι ως “Ellington” θεωρούνται οι «Ellington Solutions S.A. together with ES GINI Investments Limited (the latter acting as an investment vehicle advised by Ellington Solutions S.A.) or any investment fund(s) and/or legal entity/ies managed and controlled by the aforementioned companies, to which their investment in Αttica Bank pursuant to the Transaction Term Sheet may be transferred».

Σε απλά ελληνικά, οι… Ellington (πληθυντικός, γιατί είναι… πολλές) στη συμφωνία τους με το ΤΧΣ, το ΤΜΕΔΕ κ.λπ., έβαλαν όρο ότι μπορεί να πάρει τις μετοχές άλλο fund ή «νομική οντότητα» που «διαχειρίζονται και ελέγχουν» οι παραπάνω. Δηλαδή τον κ. Christian Udo Schoning (ο οποίος αφού αγόρασε ένα μέρος της τιτλοποίησης ΩΜΕΓΑ, μπήκε και στην αύξηση της Αττικής ως μόνος μέτοχος της RINOA LTD), τον… διαχειρίζονται και τον ελέγχουν «οι Ellington». Γιατί αν δεν είναι έτσι, τότε εξαπατήθηκαν οι συμμετέχοντες στη συμφωνία.

Η δεύτερη δόση με «βερεσέ» και η… πάπια

Το κερασάκι βέβαια σε αυτή την τούρτα είναι ότι όλες οι πληροφορίες λένε ότι η RINOA LTD (που σύμφωνα με το κυπριακό ΓΕΜΗ μεταβιβάστηκε στον κ. Schoning από τον γνωστό μας πλέον κ. Patrick Horend της ES GINI Investments LTD, λίγους μήνες πριν την ΑΜΚ και την τιτλοποίηση ΩΜΕΓΑ) δεν έδωσε «φράγκο» δικό της για να πάρει τις μετοχές της Attica (αξίας τότε 24 εκατ. ευρώ) αλλά τις πήρε με δανεικά από το… ΤΜΕΔΕ.

Κάτι βεβαίως που δεν έχει διαψεύσει μέχρι σήμερα το ΤΜΕΔΕ, του κ. Κωνσταντίνου Μακέδου, ως θα όφειλε, αν ήταν ψευδές. Απλώς, μάλλον κάνει την… πάπια.

Τι προκύπτει από τα παραπάνω; Ότι δύο εταιρείες που ελέγχονται μετοχικά από ισάριθμα φυσικά πρόσωπα, όπου μάλιστα ο ένας πουλάει τη μια εταιρεία στον άλλο, καθότι αρχικά κατείχε και τις δύο, δηλαδή οι κ.κ. Patrick Horend και Christian Udo Schoning, όχι μόνον αποκτούν μέρος της τιτλοποίησης ΩΜΕΓΑ και την πλειοψηφία της διαχειρίστριας των τιτλοποιήσεων Thea Artemis Financial Solutions (με δανεικά και βερεσέ από την ίδια την τράπεζα), αλλά καθίστανται και μέτοχοι της τράπεζας με τρεις θέσεις στο διοικητικό συμβούλιο, πάλι με… δανεικά, αυτή τη φορά όμως από το ΤΜΕΔΕ!

Πολύ αμφιβάλλουμε αν έχει ξανασυμβεί ποτέ αυτό με εισηγμένη τράπεζα, τουλάχιστον στον πολιτισμένο κόσμο. Είτε είχε προσφέρει κάποιου είδους «εγγυήσεις» η αμερικανική Ellington είτε όχι.

Όλα τα στοιχεία που παραθέσαμε (πλην του πώς απέκτησε τις μετοχές της τράπεζας η RINOA LTD) προκύπτουν από τις επίσημες ανακοινώσεις και τα ενημερωτικά της τράπεζας και από το κυπριακό ΓΕΜΗ, στο οποίο είμαστε σίγουροι ότι οι αρμόδιες αρχές μπορούν εύκολα να έχουν πρόσβαση.

Το ερώτημά μας λοιπόν είναι προς την κα Βασιλική Λαζαράκου. Στη βάρδια της οποίας, αφέθηκε όλη η αγορά να μιλά για συμμετοχή της Ellington Αμερικής. Στη βάρδια της οποίας εκδίδονταν ανακοινώσεις που εύκολα παραπλανούσαν τους πάντες περί του μεγάλου επενδυτή «Ellington», αλλά και δεν έβγαιναν σχετικές διαψεύσεις από τους εμπλεκόμενους, όπως το ΤΜΕΔΕ, το ΤΧΣ και η ίδια η Αττικής.

Τι αλήθεια σκοπεύει να κάνει για όλα αυτά;

Και οι υπόλοιποι; Το ΤΧΣ και το ΤΜΕΔΕ; Πότε σκοπεύουν να απαντήσουν επισήμως στα ερωτήματα;

Και το δωράκι για το τέλος

Το δωράκι μας  αφορά τις πληροφορίες που κυκλοφόρησαν χθες ότι η Cerved προτίθεται να αγοράσει την Τhea Artemis Financial Solutions από «την Ellington». Oι πληροφορίες για το ενδιαφέρον της Cerved είναι αληθείς. Το deal είναι σχεδόν κλεισμένο, αλλά διαταράχτηκε από τις εξελίξεις περί την υπόθεση με… τις Ellington Aθήνας, Αμερικής και περιχώρων.

Μόνο που την πλειοψηφία της προς πώληση εταιρείας, σύμφωνα πάντα με το κυπριακό ΓΕΜΗ, δεν την έχει «η Ellington» ούτε ο Patrick Horend, καθότι την ES GINI Investments (που κατείχε όπως γράψαμε παραπάνω τις μετοχές) την πούλησε τον Μάρτιο του 2022 σε μια εταιρεία ονόματι Clayton Holdings UK LTD. Η οποία, κρίνοντας από το όνομά της, μάλλον συνδέεται με τα παλιά λημέρια της κας Ειρήνης Μαραγκουδάκη, όταν ακόμη έκανε τον σύμβουλο της Αττικής, δηλαδή με την Clayton Eurorisk.

Παρ' όλα αυτά, οι απολύτως έγκυρες πηγές μας αναφέρουν ότι ο αγοραστής, δηλαδή η Cerved, διαπραγματεύτηκε και μιλάει με τον κ. Patrick Horend, αλλά και με τον Nico Nikopoulos, managing director της αμερικανικής Εllington Management Group.

Προφανώς, όλοι μια μεγάλη οικογένεια είναι…  

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v