Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ευ. Μυτιληναίος: Οι ισχυρότερες επιδόσεις «ήλθαν για να μείνουν»

«Δεν κοιτάμε πίσω, το μοντέλο μας αποδίδει», υπογράμμισε ο πρόεδρος της Mytilineos μιλώντας στους αναλυτές. Οι επενδύσεις σε Καναδά, Ελλάδα και Ιταλία. Τα μηνύματα για το dual listing και οι αιχμές σε Κομισιόν για το ενεργειακό κόστος.

Ευ. Μυτιληναίος: Οι ισχυρότερες επιδόσεις «ήλθαν για να μείνουν»
  • Του Δημήτρη Αβαρλή

Τα οικονομικά στοιχεία της MYTILINEOS για το πρώτο εξάμηνο του έτους επιβεβαιώνουν τις ισχυρές επιδόσεις της εταιρείας και τον στόχο για περαιτέρω ανάπτυξη, όπως προκύπτει και από τη χθεσινή τοποθέτηση του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου της εταιρείας, Ευάγγελου Μυτιληναίoυ.

Μιλώντας σε επενδυτές και αναλυτές, επανέλαβε την πρόβλεψη για 1 δισ. EBITDA στο τέλος του έτους, αν δεν υπάρξουν απρόοπτα, και εξέφρασε την πεποίθηση ότι θα επιτευχθεί. «Τα νέα μεγέθη ήρθαν για να μείνουν, δεν κοιτάμε πίσω», ήταν η χαρακτηριστική φράση του κ. Μυτιληναίoυ και σε σχέση με τις συνέργειες υπογράμμισε πως το μοντέλο αποδίδει. «Ακόμα και όταν ένας τομέας δεν πηγαίνει τόσο καλά, καλύπτεται απόλυτα από τις άλλες δραστηριότητες. Στο σύνολο θα είναι αρκετά ανεβασμένα όλα τα νούμερα σε όλα τα επίπεδα», πρόσθεσε.

Σε σχέση με το Dual listing σημείωσε πως η μεγάλη εικόνα είναι η διεθνοποίηση της εταιρείας. Σήμερα η εταιρεία πηγαίνει πολύ καλύτερα, είπε, και υπογράμμισε πως είναι σε συζητήσεις με διεθνείς χρηματοπιστωτικούς οίκους για τις καλύτερες προοπτικές της εταιρείας στο εξωτερικό.

Ο κ. Μυτιληναίoς αναφέρθηκε όμως εκτενώς και στις επενδύσεις της εταιρείας. Αναφορικά με την επένδυση στον Καναδά με την εξαγορά των φωτοβολταϊκών έργων είπε ότι η στήριξη που προσφέρει η κυβέρνηση στις «πράσινες» επενδύσεις είναι μεγάλη και σύντομα θα υπάρξουν πολλές ανάλογες επενδύσεις στη χώρα.

Δεν θα είναι η τελευταία επένδυση στη χώρα. Σε σχέση με το χαρτοφυλάκιο των ΑΠΕ σε διεθνές επίπεδο κινούμαστε μεθοδικά, ανέφερε ο κ. Μυτιληναίoς. «Δεν είναι αυτοσκοπός να αυξήσουμε το χαρτοφυλάκιό μας εις βάρος της ρευστότητας. Ήδη στην Ελλάδα κινούμαστε για να καλύψουμε τις ανάγκες τόσο του αλουμινίου όσο και του retail με πράσινη παραγωγή ενέργειας», συμπλήρωσε.

H MYTILINEOS έχει σε πρώιμο στάδιο ανάπτυξης έργα αποθήκευσης ενέργειας σε Ελλάδα και Ιταλία, μέγιστης ισχύος έγχυσης 1,3 GW. Να σημειωθεί ότι η MYTILINEOS συμμετείχε στην πρόσφατη διαγωνιστική διαδικασία για τη λειτουργική και επενδυτική ενίσχυση αυτόνομων μονάδων αποθήκευσης με μπαταρίες που διενήργησε η Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων (ΡΑΑΕΥ) στις 10 Ιουλίου.

Χαρακτήρισε μεγάλο ζήτημα το ενεργειακό κόστος στην Ευρώπη, καθώς η μισή παραγωγή αλουμινίου έχει χαθεί, και ανέφερε πως δεν επαρκούν οι κινήσεις της Κομισιόν με το Critical Raw Materials Act, διότι ακόμα δεν είναι γνωστό τι οφέλη θα έχει αυτό για τη βιομηχανία.

Ακόμα ένα κρίσιμο ζήτημα, σύμφωνα με τον κ. Μυτιληναίο, είναι το θέμα του Green Pool, του μηχανισμού που αποσκοπεί στη συγκράτηση του κόστους των PPAs. «Το προτείναμε και το υιοθέτησε η ελληνική κυβέρνηση, αλλά ακόμα δεν έχει απαντήσει η Κομισιόν», σημείωσε.

Τέλος, αναφορικά με τις μελλοντικές προοπτικές είπε πως «ήδη κοιτάμε την επόμενη χρονιά. Τα νούμερα για φέτος είναι ήδη γνωστά σε όλους».

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v