Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μετ’ εμποδίων η επιστροφή της Carrefour στην Ελλάδα

Πίσω από τον αρχικό στόχο η επαναδραστηριοποίηση της Carrefour στην Ελλάδα. Το ταμείο και οι προοπτικές για το 2023.

Μετ’ εμποδίων η επιστροφή της Carrefour στην Ελλάδα

Δύο χρόνια μετά την ίδρυση της και έναν από την ημέρα που «ανέβασε» και πάλι την ταμπέλα της Carrefour στην Ελλάδα, η Retail & More θυγατρική εταιρεία της AVE Α.Ε., δεν φαίνεται, μέχρι στιγμής, να πιάνει τους στόχους που έχει θέσει. Κάτι που έγινε εμφανές από τους πρώτους κιόλας μήνες επαναδραστηριοποίησης του γαλλικού σήματος, με τη μέθοδο του franchise, στη χώρα.

Ενώ στις 29 Ιουνίου του 2022 η εταιρεία με επίσημη ανακοίνωσή της έκανε λόγο για τη δημιουργία 30 καταστημάτων Carrefour όλων των τύπων, τους επόμενους μήνες, ο στόχος αυτός μειώθηκε στα 25 καταστήματα μόλις 36 ημέρες αργότερα από εκείνη την ανακοίνωση.

Τελικά το 2022 βρήκε την Retail & More με δίκτυο μόλις 16 καταστημάτων, που άνοιξαν με τη μέθοδο του franchise, -τα περισσότερα εξ αυτών το τελευταίο τρίμηνο του έτους- τα οποία έκαναν τζίρο 7,5 εκατ. ευρώ.

Σήμερα το δίκτυο Carrefour στην Ελλάδα αριθμεί 27 σημεία, αρκετά εκ των οποίων βρίσκονται σε Χαλκιδική και Σαντορίνη. Για τη φετινή χρονιά ο στόχος της διοίκησης της εταιρείας είναι το άνοιγμα πάνω από 20 καινούργιων καταστημάτων με την μέθοδο του Franchise. Δηλαδή τη φετινή χρονιά -δεύτερο έτος επιστροφής της Carrefour στην Ελλάδα- η Retail & More προσδοκά ότι το δίκτυο καταστημάτων θα υπερβεί τα 36 σημεία ανά την Ελλάδα, λίγα περισσότερα από τον αρχικό στόχο που είχε θέσει για το πρώτο χρόνο επαναδραστηριοποίησης του διεθνούς brand στη χώρα.

Στα σχέδια της φετινής χρονιάς είναι η ενίσχυση σε στρατηγικά σημεία στα αστικά κέντρα με εταιρικά καταστήματα, η δημιουργία προϊόντων ιδιωτικής ετικέτας από Έλληνες παραγωγούς και η «αξιολόγηση ευκαιριών για ενδεχόμενες εξαγορές εφόσον αυτές παρουσιαστούν σαν συνέπεια της συγκέντρωσης του κλάδου» αναφέρει στις οικονομικές της καταστάσεις που δημοσιεύθηκαν στο ΓΕΜΗ. Ωστόσο η εταιρεία δεν δίνει περισσότερες πληροφορίες για το ποιες είναι αυτές οι ευκαιρίες.

Επίσης στους στόχους της Retail & More είναι η δημιουργία ενός νέου πανελλαδικού δικτύου καταστημάτων με κοινή εταιρική ταυτότητα, κάτω από το όνομα Plaza και Plaza Express, στα οποία μεταξύ άλλων, θα διατίθενται τα προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας Carrefour.

Σε ότι αφορά την περασμένη χρονιά η Retail & More, που έχει αναλάβει και τη διανομή προϊόντων ιδιωτικής ετικέτας Carrefour μέσω σύμβασης franchise με τον ομώνυμο γαλλικό όμιλο, εμφάνισε πωλήσεις 952 χιλ. ευρώ και ζημιές 995 χιλ. ευρώ. Η ζημία αυτή καλύφθηκε στο σύνολο της από αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ύψους 1 εκατ. ευρώ.

Αντίστοιχου ποσού είναι και η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου που αποφάσισε πριν από λίγες ημέρες η γενική συνέλευση των μετοχών της. Έτσι μετά και την τελευταία αύξηση το μετοχικό κεφάλαιο της Retail & More ανέρχεται σε 2.500.000 ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v