Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τράπεζες: Ανοίγει τον χορό των αυξήσεων σε μισθούς η Eurobank

Από 1/1/24 αυξάνονται οι μικτές μηνιαίες αποδοχές του CEO και των τριών αναπληρωτών του. Το ύψος των αυξήσεων και η λήξη/άρση των περιορισμών που έθεσε η κυβέρνηση με το νόμο 4941/2022. Και bonus σε μετρητά, αν φύγει το ΤΧΣ.

Τράπεζες: Ανοίγει τον χορό των αυξήσεων σε μισθούς η Eurobank

Τις βάσεις για πλήρη επάνοδό της σε κανονικότητα, μετά την υπερδεκαετή κρίση και τους περιορισμούς που επέφερε η κρατική στήριξη, θέτει η Eurobank μέσω της απόφασης του Διοικητικού της Συμβουλίου να αυξήσει τις μικτές σταθερές απολαβές της ανώτατης διοικητικής της ομάδας και της κατάθεσης προσφοράς επαναγοράς του 1,4% του μετοχικού της κεφαλαίου, το οποίο κατέχει το ΤΧΣ.

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Eurobank Υπηρεσιών και Συμμετοχών αποφάσισε κατά τη συνεδρίαση της 1ης Αυγούστου την παροχή ειδικής άδειας στο Δ.Σ της τράπεζας να προχωρήσει σε αναπροσαρμογή από 1ης Ιανουαρίου 2024 του μικτού μηνιαίου μισθού του διευθύνοντος συμβούλου της, Φωκίωνα Καραβία καθώς και των τριών αναπληρωτών του ( Στ. Ιωάννου, Ανδ. Αθανασόπουλου και Κων/νου Βασιλείου).

Η σχετική απόφαση ελήφθη κατόπιν σχετικής εισήγησης της Επιτροπής Αποδοχών και συνοδεύεται από γνωμοδότηση περί δίκαιου και εύλογου από την εταιρεία RSM Greece. Εδράζεται, δε, στην πολιτική αποδοχών η οποία τέθηκε σε ισχύ από την 25η Ιουνίου. Σημειώνεται ότι τα δύο Δ.Σ (Eurobank Συμμετοχών και Eurobank) έχουν την ίδια σύνθεση και τα μέλη τους αμείβονται αποκλειστικά από την τράπεζα.

Ο μικτός μηνιαίος μισθός του κ. Καραβία θα αυξηθεί κατά 44,4%, φθάνοντας τις 39.000 ευρώ (ετήσιος ακαθάριστος μισθός 548 χιλ. ευρώ) και των αναπληρωτών CEO κατά 31,6% (σ.σ. σε 35.000 ευρώ τον μήνα, 492 χιλ. ευρώ ετησίως), με συνακόλουθη τροποποίηση των συμβάσεων εργασίας.

Η κρίση χρέους και οι ανακεφαλαιοποιήσεις των τραπεζών με κρατική στήριξη οδήγησαν στην επιβολή σειράς περιορισμών στις αποδοχές (σταθερές και μεταβλητές) των τραπεζικών στελεχών. Αρχικά με το νόμο Αλογοσκούφη (3723/2008) και εν συνεχεία με τον νόμο 3862/2010, που διέπει τη λειτουργία του ΤΧΣ όπως έχει τροποποιηθεί.

Επιπρόσθετα, η συνεχιζόμενη πολυετής απαγόρευση καταβολής bonus σε μετρητά στερεί από τις τράπεζες ένα βασικό εργαλείο στην πολιτική διακράτησης και προσέλκυσης στελεχών. Χάνουν, έτσι, στελέχη είτε από άλλες εγχώριες επιχειρήσεις είτε από τράπεζες του εξωτερικού.

Για να αποτραπεί η περαιτέρω διαρροή (σ.σ. η Eurobank έχασε ήδη τον Ιάκωβο Γιαννακλή), το μοναδικό διαθέσιμο εργαλείο είναι η αύξηση των σταθερών αποδοχών, όπως σημειώνει η RSM στη γνωμοδότηση με την οποία κρίνει δίκαιους και εύλογους του όρους της αναπροσαρμογής αποδοχών.

Άλλωστε, στις 31/12/2022 έληξε το «φρένο» στην αύξηση των σταθερών αποδοχών, που έθεσε η κυβέρνηση Μητσοτάκη με το νόμο 4941/2022. Επιπρόσθετα, το NPE ratio της Eurobank διαμορφώνεται σε 5,1% (31/3/23), αισθητά χαμηλότερου του ορίου 10% που θέτει ο ίδιος νόμος (4941/2022). Επομένως, δεν υφίσταται ο περιορισμός να μην υπερβαίνουν οι σταθερές αποδοχές μελών Δ.Σ και ανώτατων τραπεζικών στελεχών τις αντίστοιχες του διοικητή της ΤτE.

Αντίστοιχη δυνατότητα έχουν πλέον και οι υπόλοιπες τρεις συστημικές τράπεζες καθώς το NPE ratio που διαθέτουν διαμορφώνεται κάτω από το όριο του 10%.

Bonus τοις μετρητοίς, αν φύγει το ΤΧΣ

Τέλος, η Eurobank ετοιμάζεται να καταθέσει προσφορά στο ΤΧΣ για επαναγορά του 1,4% που κατέχει το Ταμείο στην τράπεζα. Εφόσον η προσφορά γίνει αποδεκτή και το ΤΧΣ αποχωρήσει από το μετοχικό της κεφάλαιο, θα αρθούν και οι υφιστάμενοι περιορισμοί παροχής bonuses τοις μετρητοίς.

Υπενθυμίζεται ότι η πρόσφατη τακτική γενική συνέλευση ενέκρινε την τροποποίηση της αναλογίας μεταβλητών/σταθερών αποδοχών για επτά ανώτατα στελέχη. Για τον Διευθύνοντα Σύμβουλο, οι μεταβλητές αποδοχές να μπορούν να φθάσουν στο 160% των σταθερών (σ.σ. από 100%). Για τους τρεις αναπληρωτές CEOs, οι μεταβλητές αποδοχές, βάσει της εισήγησης, φθάνουν σε 140% των σταθερών. Τέλος, για τρεις γενικούς διευθυντές (CRO, CFO, στρατηγικής) προτείνεται να αντιστοιχούν σε 120% των σταθερών. Όλες οι παραπάνω μεταβλητές αποδοχές είναι καταβλητέες σε 5 ετήσιες δόσεις από το 2024 ως το 2028.

Το Δ.Σ. διευκρινίζει ότι οι προτεινόμενες μεταβλητές αποδοχές έχουν τη μορφή δικαιωμάτων προαίρεσης αγοράς μετοχών (stock options). Εντάσσονται, δε, στο 5ετές stock option plan, που εγκρίθηκε από τη γενική συνέλευση της 28ης Ιουλίου 2020, ενώ αναγνωρίζονται σταδιακά στα οικονομικά αποτελέσματα και η επίδρασή τους περιλαμβάνεται στο τριετές business plan καθώς και στην έκθεση αξιολόγησης της επάρκειας κεφαλαίου (ICAAP report).

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v