Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ποιοι αγοράζουν βίλες στο Costa Navarino

Μεγάλη ζήτηση για τις κατοικίες, με Έλληνες και ξένους να επενδύουν στην απόκτηση μιας βίλας στη Μεσσηνία. Οι επόμενες επενδύσεις και το συνολικό αποτύπωμα στην ευρύτερη περιοχή.

Ποιοι αγοράζουν βίλες στο Costa Navarino

Με το δεξί και με υψηλή πληρότητα έκανε το ντεμπούτο του στα μέσα Αυγούστου το υπερπολυτελές Mandarin Oriental στην Costa Navarino, το πρώτο ξενοδοχείο που φέρει το brand Mandarin στην Ελλάδα, σηματοδοτώντας την ολοκλήρωση του διετούς επενδυτικού πλάνου της Τ.Ε.ΜΕΣ. Α.Ε., φορέα ανάπτυξης του προορισμού, ύψους 250 εκατ. ευρώ.

Λίγες ημέρες πριν, την 1η Ιουλίου, έκανε πρεμιέρα και η Navarino Agora, στο Navarino Bay, ένας διαδραστικός, πολυπολιτισμικός χώρος, ανοικτός σε όλους όσοι ζουν ή επισκέπτονται την ευρύτερη περιοχή, με τις κατοικίες να συγκεντρώνουν την ίδια στιγμή μεγάλη ζήτηση τόσο από Ελληνες όσο και από ξένους επενδυτές.

Σε ό,τι αφορά το νέο ξενοδοχείο της Costa Navarino, oι κρατήσεις κινούνται φέτος με ανοδικούς ρυθμούς, παρά το γεγονός ότι η επιβατική κίνηση στο αεροδρόμιο της Καλαμάτας σημειώνει μέχρι στιγμής αρνητικό πρόσημο.

Μάλιστα, το κενό που έχει αφήσει φέτος στην περιοχή η πτώση της ζήτησης από Γερμανούς και Βρετανούς ταξιδιώτες αναπληρώνεται από άλλες αγορές, όπως εκείνες των ΗΠΑ και της Γαλλίας. Το παραθαλάσσιο υπερπολυτελές resort Mandarin Oriental περιλαμβάνει 99 δωμάτια, μεταξύ των οποίων 48 υπόσκαφες βίλες με ιδιωτική πισίνα. Επίσης, διαθέτει πέντε εστιατόρια και μπαρ, ενώ το The Spa στο Mandarin Oriental, Costa Navarino, είναι εμπνευσμένο από τις ανατολίτικες παραδόσεις του ομίλου και προσφέρει ένα ευρύ φάσμα χαλαρωτικών και αναζωογονητικών ολιστικών θεραπειών. Επίσης, το νέο Watersports Center, το οποίο ξεκίνησε τη λειτουργία του μέσα στο 2023, προσφέρει στους λάτρεις των σπορ πληθώρα θαλάσσιων αθλημάτων όπως windsurf, waterski, καγιάκ και SUP, καθώς και kitesurfing, wakesurfing και wingfoiling.

Στο Navarino Bay, εκεί όπου πλέον λειτουργεί και η Navarino Agora, λειτουργούσαν ήδη το W Costa Navarino, που άνοιξε το 2022 και απευθύνεται αποκλειστικά σε ενήλικες και εφήβους που έχουν κλείσει το 12ο έτος της ηλικίας τους, το γήπεδο 18 οπών Bay Course, που σχεδιάστηκε από τον διάσημο αρχιτέκτονα γηπέδων γκολφ, Robert Trent Jones Jr., καθώς και το υπόσκαφο Bay Clubhouse.

Σε κοντινή απόσταση από το Navarino Bay βρίσκεται το Navarino Hills, με δύο γήπεδα 18 οπών σε συνολική έκταση 1.250 στρεμμάτων. Τα γήπεδα International Olympic Academy Golf Course και The Hills Course λειτούργησαν το 2022 και είναι σχεδιασμένα από τον δύο φορές πρωταθλητή Masters και θρύλο του Ryder Cup, José Mariá Olazábal.

Στην πρώτη περιοχή ανάπτυξης, το Navarino Dunes, βρίσκονται τα ξενοδοχεία The Romanos, a Luxury Collection Resort και The Westin Resort, Costa Navarino. Επίσης, το γήπεδο 18 οπών The Dunes Course, το Mouratoglou Tennis Center με 12 γήπεδα τένις, 2 νέα γήπεδα pickleball και 3 νέα γήπεδα padel, το νέο NBA Basketball School Costa Navarino, καθώς και πληθώρα επιλογών σε αθλητικές, υπαίθριες και θαλάσσιες δραστηριότητες.

Ισχυρή ζήτηση για κατοικίες

Μεγάλη κινητικότητα καταγράφεται, την ίδια στιγμή, και σε ό,τι αφορά τις πολυτελείς κατοικίες της Costa Navarino, με Ελληνες και ξένους σε ένα μίγμα 50%-50% να επενδύουν στην απόκτηση μιας βίλας στον προορισμό της Μεσσηνίας. «Η αναπτυξιακή πορεία των Costa Navarino Residences συνεχίζεται δυναμικά και έχουν πλέον εδραιωθεί ως μία από τις πιο ολοκληρωμένες, ποιοτικές και παράλληλα ελκυστικές οικιστικές προτάσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο», όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά οι επιτελείς της Τ.Ε.ΜΕΣ.

Στην CostaNavarino υπάρχουν 4 διαφορετικές περιοχές ανάπτυξης κατοικιών: Sea Dunes, Olive Grove, Rolling Greens, Valley Greens, στις οποίες είναι διαθέσιμοι 3 τύποι κατοικιών: “off-plan” (από τα σχέδια), “turnkey” (με το κλειδί στο χέρι) και branded διαμερίσματα.

Tο εύρος τιμών (σύμφωνα με τη διαθεσιμότητα) κυμαίνεται από 3,75 εκατ. ευρώ για τις “custom” κατοικίες, από 1,4 εκατ. ευρώ για τις “turnkey” κατοικίες και από 770 χιλ. για τα branded διαμερίσματα. Οι βίλες στη γειτονιά Rolling Greens πωλήθηκαν μέσα σε ένα χρόνο από το λανσάρισμά τους, με τη ζήτηση να ξεπερνά την προσφορά, ενώ μέσα στο 2023 παραδίδονται οι πρώτες κατοικίες. Σε συνέχεια της αυξανόμενης ζήτησης, επισπεύσθηκε το λανσάρισμα της νέας γειτονιάς Valley Greens με turnkey villas, μέσα στο καλοκαίρι, με πολύ θετική ανταπόκριση. Οι ιδιοκτήτες των κατοικιών επωφελούνται από μια σειρά ολοκληρωμένων υπηρεσιών διαχείρισης (property και facility management), και ενοικίασης, καθώς και προνομιακή πρόσβαση στις εγκαταστάσεις της Costa Navarino.

Tο επενδυτικό πλάνο των 250 εκατ. ευρώ της CostaNavarino για τη διετία 2022-2023 περιλάμβανε τα 2 νέα ξενοδοχεία (Mandarin Oriental, Costa Navarino και W Costa Navarino), τα 2 νέα γήπεδα γκολφ στο Navarino Hills και τη Navarino Agora.

Συνολικά, οι επενδύσεις που έχουν πραγματοποιηθεί μέχρι σήμερα στην Costa Navarino ανέρχονται σε 1,25 δισ. ευρώ. Οι άμεσες επενδύσεις τις οποίες έχει πραγματοποιήσει μέχρι σήμερα η Τ.Ε.ΜΕΣ. Α.Ε., πρόεδρος της οποίας είναι ο Αχιλλέας Κωνσταντακόπουλος, ανέρχονται σε 850 εκατ. ευρώ, ενώ στα 400 εκατ. ευρώ εκτιμάται ότι διαμορφώνονται οι επενδύσεις τρίτων μέσω real estate εντός της Costa Navarino. Μάλιστα, πάνω από το 8% του συνολικού προϋπολογισμού της επένδυσης που ξεπερνά τα 850 εκατ. ευρώ έως σήμερα έχει δοθεί σε υποδομές για το περιβάλλον, από τον σχεδιασμό μέχρι και τη λειτουργία.

Οι συνολικές επενδύσεις (άμεσες και έμμεσες) αναμένεται να φτάσουν τα 2,5 δισ. ευρώ με την ολοκλήρωση όλων των περιοχών. Η επίδραση στο ΑΕΠ της Μεσσηνίας ανέρχεται στο 11% (2006-2022) και πλέον, οι άμεσες θέσεις εργασίας ξεπερνούν τις 2.500, ενώ με την ολοκλήρωση όλων των περιοχών θα ξεπεράσουν τις 6.600 (11.000 μαζί με τις έμμεσες).

Η επόμενη φάση επενδύσεων αφορά στην περαιτέρω ανάπτυξη της περιοχής Navarino Hills με επιπλέον τουριστικές υποδομές που ενισχύουν τις εναλλακτικές μορφές τουρισμού. Επίσης, προβλέπεται η ανάπτυξη της περιοχής Navarino Blue, στην περιοχή του Ριζόμυλου, η οποία βρίσκεται σε κοντινή απόσταση από το Διεθνές Αεροδρόμιο Καλαμάτας. Στόχος είναι να αναπτυχθούν εκεί θεματικά ξενοδοχειακά συγκροτήματα που θα προσφέρουν πληθώρα αθλητικών και ψυχαγωγικών δραστηριοτήτων υψηλής ποιότητας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v