Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μεγάλου: Πάνω από 2 δισ. ευρώ τα δάνεια της Πειραιώς σε ΑΠΕ

Προωθώντας ενεργά το μετασχηματισμό των επιχειρήσεων, έχουμε διαμορφώσει το μεγαλύτερο χαρτοφυλάκιο χρηματοδοτήσεων σε Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, τόνισε ο CEO της Τρ. Πειραιώς.

Μεγάλου: Πάνω από 2 δισ. ευρώ τα δάνεια της Πειραιώς σε ΑΠΕ

Βασική προτεραιότητα για την Τράπεζα Πειραιώς είναι η χρηματοδότηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, με έμφαση στην ενεργειακή τους μετάβαση, τόνισε ο Διευθύνων Σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς κ. Χρήστος Μεγάλου από το βήμα του Ευρωπαϊκού Συνεδρίου που διοργάνωσαν η ΓΣΕΒΕΕ και το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών.

Oπως ανέφερε, η Τράπεζα στο πρώτο εξάμηνο εκταμίευσε προς ΜμΕ δάνεια ύψους 210 εκατ. ευρώ σε συνεργασία με την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα ενώ μέχρι τώρα, χρηματοδότησε μαζί με το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (ΤΑΑ), επενδυτικά σχέδια ΜμΕ ύψους 550 εκατ. ευρώ. Μάλιστα, οι 42 από τις 65 συμβάσεις που έχουν υπογραφεί από την Πειραιώς στο πλαίσιο του ΤΑΑ αφορούν ΜμΕ.

Μιλώντας στο συνέδριο που έχει ως θέμα «Οι προκλήσεις των μικρών επιχειρήσεων σε ένα μεταβαλλόμενο οικονομικό περιβάλλον», ο κ. Μεγάλου αναφέρθηκε στη δέσμευση της Τράπεζας Πειραιώς να χρηματοδοτεί όλα τα βιώσιμα επιχειρηματικά σχέδια με τα ανταγωνιστικότερα και πλέον εξειδικευμένα χρηματοδοτικά προϊόντα, μέσω των οποίων οι ΜμΕ θα αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις της αγοράς και θα είναι κατάλληλα προετοιμασμένες για την επόμενη μέρα.

Οι ελληνικές ΜμΕ καλούνται να εστιάσουν στον εκσυγχρονισμό και να αναλάβουν πρωτοβουλίες που θα στοχεύουν στην βιωσιμότητά τους. Μόνο έτσι θα επιταχύνουν την προσαρμογή τους στο νέο, σύγχρονο, ψηφιακό και πράσινο μοντέλο λειτουργίας και θα αποκτήσουν ανταγωνιστικό πλεονέκτημα στο διεθνοποιημένο περιβάλλον που λειτουργούν, σημείωσε ο CEO της Τράπεζας Πειραιώς, υπογραμμίζοντας το σημαντικό ρόλο των τραπεζών.

«Η παροχή ολοκληρωμένης υποστήριξης στις επιχειρήσεις για επενδύσεις σε καθαρές τεχνολογίες, μέσω εξειδικευμένων χρηματοδοτικών εργαλείων και συμβουλευτικών υπηρεσιών, αποτελεί πρόκληση για το ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα. Παράλληλα, οι επιχειρήσεις πρέπει να προσαρμοστούν στο νέο μοντέλο βιώσιμης ανάπτυξης και εξοικονόμησης ενέργειας που θα τους επιτρέψει να ενισχύσουν την ανταγωνιστικότητά τους και να μειώσουν το λειτουργικό τους κόστος», επισήμανε.

Ειδικά για την Ελλάδα, θα απαιτηθούν από τις επιχειρήσεις, σημαντικού ύψους επενδύσεις ύψους 150 δισ.ευρώ έως το 2050 για το μηδενισμό των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, σύμφωνα με τους στόχους του Εθνικού Σχεδίου για το Κλίμα.

Με σειρά ενεργειών και προϊόντων, η Τράπεζα Πειραιώς υποστήριζει με συνέπεια τις τελευταίες δύο δεκαετίες την πράσινη και ψηφιακή οικονομία. «Ακολουθώντας τις ανάγκες των επιχειρήσεων της χώρας και προωθώντας ενεργά το μετασχηματισμό τους, έχουμε διαμορφώσει το μεγαλύτερο χαρτοφυλάκιο χρηματοδοτήσεων σε Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας ύψους άνω των 2,1 δισ.ευρώ, με εγκατεστημένη ισχύ περί τα 2GW, ενώ μέσω της έκδοσης Πράσινου Ομολόγου, μέσα σε ενάμιση μόνο χρόνο, υποστηρίχθηκαν 722 έργα συνολικής ισχύος περί τα 746MW», τόνισε ο κ. Μεγάλου.

Με το Σχέδιο Μετάβασης Ενέργειας (Energy Transition Plan) που στοχεύει σε χρηματοδοτήσεις ύψους 5 δισ. ευρώ έως το 2025 και με την ενσωμάτωση κριτηρίων περιβαλλοντικών και κοινωνικών στις αξιολογήσεις του πιστωτικού κινδύνου όλων των πελατών, η Τράπεζα τους στηρίζει στην ενεργειακή μετάβαση των επιχειρήσεων τους που είναι κρίσιμη για την ανταγωνιστικότητά τους και ταυτόχρονα, προαπαιτούμενο για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.



ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v