Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Lamda: Ανάδοχος για το Riviera Galleria έως τον Νοέμβριο

Στην τελική ευθεία η διαγωνιστική διαδικασία. Αυξάνει το κόστος κατασκευής και για το mall στο παραλιακό μέτωπο του ακινήτου. Εξασφαλισμένη η χρηματοδότηση και επιπλέον ταμειακές ροές για το έργο.

Lamda: Ανάδοχος για το Riviera Galleria έως τον Νοέμβριο

Στην τελική φάση ανάδειξης αναδόχου για την κατασκευή του δεύτερου εμπορικού κέντρου που προβλέπεται να δημιουργηθεί στην έκταση του Ελληνικού βρίσκεται ο όμιλος Lamda Development. Το έργο ήδη έχει λάβει τις σχετικές εγκρίσεις αλλά και οικοδομική άδεια τον περασμένο Αύγουστο, ενώ σύμφωνα με εκτιμήσεις, ο σχετικός διαγωνισμός που διενεργεί ο όμιλος με τους υποψήφιους κατασκευαστικούς ομίλους αναμένεται να ολοκληρωθεί έως τον Νοέμβριο του 2023.

Στην παρούσα φάση, ελέγχονται οι οικονομικές προσφορές, ενώ ήδη ο όμιλος έχει προϋπολογίσει αυξημένο κόστος κατασκευής σε σχέση με τις αρχικές εκτιμήσεις του κατά το business plan των έργων.

Υπενθυμίζεται πως, σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις της διοίκησης του ομίλου τον περασμένο Ιούλιο, το κόστος ανάπτυξης των δύο νέων malls στο Ελληνικό (Vouliagmenis Mall και Riviera Galleria) υπολογιζόταν σε 600 εκατ. ευρώ. Κατά την τελευταία ωστόσο αναφορά της διοίκησης του ομίλου, στο περιθώριο της έκτακτης γ.σ. του Σεπτεμβρίου, ο διευθύνων σύμβουλος Οδυσσέας Αθανασίου ανέφερε πως η ανάπτυξή τους απαιτεί χρηματοδότηση ύψους 1,05 δισ. ευρώ, η οποία έχει εν μέρει εξασφαλιστεί, ενώ θα αξιοποιηθεί και η επιπλέον ρευστότητα από τα αντληθέντα κεφάλαια της δημόσιας πρότασης για την εισαγωγή της Lamda Malls στο χρηματιστήριο.

Σημειώνεται ότι το Riviera Galleria θα αποτελέσει asset που θα εισφερθεί στην υπό σύσταση νέα holding του ομίλου Lamda Malls. Σύμφωνα με τις προβολές της διοίκησης του ομίλου, κατά την πρώτη χρήση ταυτόχρονης λειτουργίας των έξι malls το 2027 τα κέρδη EBITDA υπολογίζονται σε 168 εκατ. ευρώ, ενώ ποσό 72 εκατ. ευρώ θα προέλθει από τα λειτουργικά κέρδη του Riviera Galleria και του Vouliagmenis Mall.

Υπενθυμίζεται πως σε ό,τι αφορά την εμπορευματοποίηση των δύο συγκεκριμένων αναπτύξεων εμπορικών κέντρων στο Ελληνικό, σύμφωνα με την πλέον πρόσφατη ενημέρωση από τη Lamda Develοpment, έως το α’ εξάμηνο του 2023 τα προσύμφωνα αφορούν το 30% της μεικτής εκμισθώσιμης επιφάνειας (GLA) του Riviera Galleria (συνολικά 23.000 τ.μ.), με εκτιμήσεις ότι το ποσοστό θα ανέλθει στο 50% έως το τέλος του έτους.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v