Με κουπόνι 8% το ομόλογο της Εθνικής, «σηκώνει» €500 εκατ.

Με σημαντική υπερκάλυψη έκλεισε το βιβλίο για το ομόλογο Tier 2 της τράπεζας. Στο 8% υποχώρησε η απόδοση του τίτλου. Αντλεί 500 εκατ. ευρώ από τις αγορές η Εθνική. Αύξηση 23,85% στο MREL, 116 μ.β. πάνω από τον ενδιάμεσο στόχο του Ιανουαρίου 2024.

Με κουπόνι 8% το ομόλογο της Εθνικής, «σηκώνει» €500 εκατ.

Εκλεισε το βιβλίο προσφορών για το ομόλογο Tier 2 της Εθνικής Τράπεζας, με τις προσφορές να υπερβαίνουν το 1,25 δισ. ευρώ και την τράπεζα να αντλεί 500 εκατ. ευρώ. 

Το βιβλίο προσφορών για το ομόλογο άνοιξε νωρίτερα, με τις αρχικές σκέψεις για την τιμολόγηση να διαμορφώνονται στην περιοχή του 8,375%. Ωστόσο, λόγω της σημαντικής υπερκάλυψης, το κουπόνι υποχώρησε στο 8%. 

Το ομόλογο θα είναι διάρκειας 10,25 ετών, χωρίς δυνατότητα ανάκλησης πριν το πέρας των πρώτων 5,25 ετών (έως τις 3/10/2028). 

Η Eθνική Τράπεζα έδωσε mandate σε Barclays, Citi, Goldman Sachs, Morgan Stanley, Nomura και Société Générale να διοργανώσουν σειρά παρουσιάσεων σε επενδυτές. 

Η επίσημη ανακοίνωση της Eθνικής Τράπεζας

Η Εθνική Τράπεζα oλοκλήρωσε με επιτυχία την τοποθέτηση ομολόγου μειωμένης εξασφάλισης στην αγορά, ύψους 500 εκατομμυρίων ευρώ, με απόδοση 8.0%.

Το ομόλογο έχει διάρκεια 10,25 έτη, με δυνατότητα ανάκλησης στα 5,25 έτη.

Η έκδοση αποτελεί μέρος της στρατηγικής της Τράπεζας για βελτιστοποίηση της κεφαλαιακής της σύνθεσης και αύξηση των ελάχιστων απαιτήσεων για τα ίδια κεφάλαια και τις επιλέξιμες υποχρεώσεις (Minimum Requirement for own funds and Eligible Liabilities, εφεξής MREL), που συνιστά εποπτική υποχρέωση όλων των τραπεζών.

Η συναλλαγή συνεισφέρει περίπου 136 μ.β. στα συνολικά κεφάλαια της Τράπεζας και αυξάνει το MREL στο 23,85%, 116 μ.β. πάνω από τον ενδιάμεσο στόχο του Ιανουαρίου 2024.

Η συναλλαγή προσέλκυσε το ενδιαφέρον των επενδυτών συγκεντρώνοντας προσφορές ύψους πάνω από €1,3 δισ. με τη συμμετοχή πάνω από 100 θεσμικών επενδυτών. Περίπου το 75% του ποσού της έκδοσης διατέθηκε σε ξένους θεσμικούς επενδυτές. Η επιτυχία του εγχειρήματος, αποτέλεσμα της ζήτησης που σημειώθηκε από μία ευρεία επενδυτική βάση, αποτελεί έμπρακτη επιβεβαίωση της εμπιστοσύνης στην Εθνική τράπεζα και στις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας.

Οι Barclays, Citi, Goldman Sachs Bank Europe SE, Morgan Stanley, Nomura και Societe Generale ενήργησαν ως από κοινού διοργανωτές του βιβλίου προσφορών.

Οι Allen & Overy και η δικηγορική εταιρεία Καρατζά & Συνεργάτες ενήργησαν ως νομικοί σύμβουλοι της ΕΤΕ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v