Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Οι γκρίζες ζώνες της Carrefour στην Ελλάδα και μια προαναγγελθείσα εξαγορά

Οι αρχικές χαμηλές πτήσεις στη δημιουργία καταστημάτων από τη Retail & More και οι κινήσεις για την εξαγορά της αλυσίδας Economy. Τα private label και οι κινήσεις στη Βουλγαρία.

Οι γκρίζες ζώνες της Carrefour στην Ελλάδα και μια προαναγγελθείσα εξαγορά

Ένα χρόνο και τρεις μήνες μετά την επανατοποθέτηση της ταμπέλας της Carrefour στην Ελλάδα, από τη Retail & More που έχει το Master Franchise Agreement με τον γαλλικό λιανεμπορικό όμιλο, οι αρχικοί στόχοι δεν έχουν επιτευχθεί.

Ενώ στις 29 Ιουνίου του 2022 η εταιρεία, θυγατρική της AVE, με επίσημη ανακοίνωσή της έκανε λόγο για τη δημιουργία 30 καταστημάτων Carrefour όλων των τύπων, ο στόχος αυτός μειώθηκε στα 25 καταστήματα μόλις 36 ημέρες αργότερα από εκείνη την ανακοίνωση. Τελικά το 2022 βρήκε τη Retail & More με δίκτυο μόλις 16 καταστημάτων, που άνοιξαν με τη μέθοδο του franchise. Τα περισσότερα εξ αυτών λειτούργησαν το τελευταίο τρίμηνο του έτους.

Σήμερα, το δίκτυο Carrefour στην Ελλάδα αριθμεί 29 σημεία, σύμφωνα με τη Retail & More -27 με βάση τα όσα εμφανίζονται στον διαδικτυακό της τόπο-, ενώ για τη φετινή χρονιά ο στόχος είναι το άνοιγμα πάνω από 20 καταστημάτων με τη μέθοδο του franchise. Ο στόχος αυτός φαίνεται ότι αλλάζει εκ νέου. Στις τελευταίες δημοσιευμένες οικονομικές καταστάσεις της AVE -η Retail & More είναι θυγατρική της εισηγμένης- που αναρτήθηκαν στο Χρηματιστήριο στα τέλη Σεπτεμβρίου, αναφέρεται ότι εντός του Οκτωβρίου θα ολοκληρωθεί και τυπικά η οριστικά συμφωνηθείσα εξαγορά της αλυσίδας ECONOMY. Η τελευταία, που πραγματοποίησε πέρυσι πωλήσεις 10 εκατ. ευρώ, λειτουργεί 11 καταστήματα στην Αθήνα, τα οποία θα μετατραπούν σε Carrefour Express, σύμφωνα με την AVE.

Πηγές της ECONOMY που μίλησαν στο Euro2day.gr επιβεβαίωσαν τις διαπραγματεύσεις με τη Retail & More -σ.σ. από την πλευρά της τελευταίας, παρά τις οχλήσεις μας, δεν υπήρξε κάποια ανταπόκριση-, σπεύδοντας να σημειώσουν ότι το deal δεν έχει κλείσει. Στην ερώτηση του Euro2day.gr αν συζητάνε και με άλλους ενδιαφερόμενους επενδυτές, οι ίδιες πηγές από την ECONOMY απέφυγαν να απαντήσουν. Η ECONOMY συνεργάζεται εμπορικά με την αλυσίδα Μάρκετ ΙΝ.

Εκτός από την προαναγγελθείσα εξαγορά του δικτύου της ECONOMY, η Retail & More A.E. πρόκειται να λειτουργήσει εταιρικό κατάστημα στη στοά Μοδιάνο στη Θεσσαλονίκη. Έως το τέλος της τρέχουσας χρήσης, η εταιρεία έχει βάλει ως στόχο να λειτουργούν 45 καταστήματα, τα 14 εκ των οποίων θα είναι εταιρικά.

Παράλληλα επιδιώκει να δημιουργήσει 200 προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας Carrefour από Έλληνες παραγωγούς, προκειμένου να τοποθετηθούν στα καταστήματα και να ξεκινήσει και η εξαγωγή τους στις υπόλοιπες χώρες που δραστηριοποιείται το Carrefour από το 2024, αναφέρει η εταιρεία.

Εκτός από την Ελλάδα, στις 26 Σεπτεμβρίου ίδρυσε στη Βουλγαρία τη θυγατρική Retail & More Bulgaria, ενώ στις 12 Οκτωβρίου έχει προγραμματιστεί να υπογραφεί και το Master franchise agreement με το Group Carrefour στη Σόφια για τη Βουλγαρία.

Η συμφωνία περιλαμβάνει την ανάπτυξη καταστημάτων με την επωνυμία Carrefour, Carrefour Express & Carrefour market. Το πλάνο, σύμφωνα με όσα αναφέρονται στις οικονομικές καταστάσεις της AVE, περιλαμβάνει τη δημιουργία 200 καταστημάτων στη Βουλγαρία σε βάθος πενταετίας, τα οποία θα είναι εταιρικά και franchise. Ήδη υπάρχει συμφωνία με τοπική αλυσίδα (PARKMART), η οποία διαθέτει 34 καταστήματα για τη μετατροπή τους σε Carrefour.

Εκτός από την ανάπτυξη δικτύου καταστημάτων, ο όμιλος AVE αναπτύσσεται και στον τομέα της αντιπροσώπευσης, διανομής και εμπορίας προϊόντων FMCG (ταχέως κινούμενα καταναλωτικά προϊόντα). Σήμερα έχει συνεργασίες με εταιρείες όπως οι Ferro, ΡΟΥΜΕΛΗ Τυροκομικά και READY SPORT DRINK, βασικός μέτοχος της οποίας είναι ο Γιάννης Αντετοκούνμπο. Το ενεργειακό ποτό READY τοποθετήθηκε στην αγορά τον Ιούνιο και βρίσκεται σε 400 σημεία (Σκλαβενίτης-Κρητικός- my market-Θανόπουλος- Carrefour κ.λπ.) και σε 4.500 σημεία μικρής λιανικής.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v