Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στη HIG πέρασε το «ξενοδοχείο της χούντας»

Το αμερικανικό fund απέκτησε από τη Eurobank το ξενοδοχείο-φάντασμα που βρίσκεται στην περιοχή της Αλθέας στην Αγία Μαρίνα. Πάνω από τα 20 εκατ. ευρώ το τίμημα της εξαγοράς.

Στη HIG πέρασε το «ξενοδοχείο της χούντας»

To αποτύπωμά της στην ελληνική ξενοδοχειακή αγορά ενισχύει η αμερικανική HIG, η οποία απέκτησε από τη Eurobank, έναντι ποσού που υπερβαίνει τα 20 εκατ. ευρώ, το «ξενοδοχείο της χούντας», όπως έχει επικρατήσει να λέγεται το ημιτελές τουριστικό συγκρότημα που αναπτύχθηκε τη δεκαετία του ’70 στην περιοχή της Αλθέας στην Αγία Μαρίνα.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, στόχος του αμερικανικού fund που εμπλουτίζει σταδιακά το ξενοδοχειακό χαρτοφυλάκιό του με μονάδες στη νησιωτική και ηπειρωτική χώρα και μετατρέπεται σε έναν ισχυρό παίκτη της αγοράς, είναι η ολοκλήρωση της ανάπλασης του συγκροτήματος, συμπεριλαμβανομένων των αδειοδοτήσεων και των εργασιών, σε βάθος τριετίας.

Αυτό θα είναι το πρώτο ξενοδοχείο της HIG στην αθηναϊκή Ριβιέρα, έναν προορισμό που είχε βάλει από νωρίς στο στόχαστρό του το αμερικανικό fund, επιδίωξη του οποίου είναι η δημιουργία ενός πολυτελούς resort στα πρότυπα εκείνων που λειτουργούν ήδη στο παραλιακό μέτωπο της Αττικής. Το resort θα ενταχθεί στο χαρτοφυλάκιο της ELLA Resorts, της πλατφόρμας φιλοξενίας που αποτελεί τον ξενοδοχειακό βραχίονα της HIG. Κάτω από την ομπρέλα της ELLA Resorts βρίσκονται μέχρι στιγμής 9 ξενοδοχεία, δυναμικότητας 3.500 δωματίων -εξαιρουμένων εκείνων του ομίλου Κυπριώτη.

«Εμείς επενδύουμε σε beach resorts, που είτε έχουν δυναμικότητα είτε μπορούν να φτάσουν σε αριθμό τα 200 δωμάτια. Εξετάζουμε ακίνητα σε όλες τις περιοχές που έχουν πρόσβαση σε κάποιο αεροδρόμιο. Εχουμε μία έφεση σε κτίρια τα οποία είναι μεγαλύτερης ηλικίας και απαιτούν ένα rebranding του προϊόντος», είχε πει πρόσφατα ο Κωνσταντίνος Μπήτρος, διευθύνων σύμβουλος της Inventio, του αποκλειστικού συνεργάτη της HIG Capital στην Ελλάδα. Μάλιστα, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, μέχρι το τέλος του έτους αναμένεται να ανακοινωθούν δύο ακόμη deals της HIG στον ξενοδοχειακό κλάδο.

Οι εργασίες για την ανάπτυξη του ξενοδοχειακού συγκροτήματος, δυναμικότητας 360 δωματίων, που δεν λειτούργησε ποτέ ξεκίνησαν κατά την περίοδο της δικτατορίας, ωστόσο, σταμάτησαν χωρίς να υπάρχει ξεκάθαρη εξήγηση. Μάλιστα, οι νεότεροι κάτοικοι της Αλθέας γνώριζαν το εγκαταλελειμμένο κτίριο και ως «ξενοδοχείο Κοσκωτά», καθώς πολύ πριν ξεσπάσει το σκάνδαλο με πρωταγωνιστή τον επιχειρηματία, το συγκεκριμένο τουριστικό συγκρότημα, που βρίσκεται σε μία έκταση 64,7 στρεμμάτων στην παραλιακή λεωφόρο Αθηνών - Σουνίου, είχε περάσει στην κατοχή του. Το συγκρότημα που μετέπειτα «πέρασε» στη Eurobank και για πολλά χρόνια παρέμενε παροπλισμένο, εκτός από το ξενοδοχείο, περιλαμβάνει και 74 bungalows. Το ξενοδοχείο απέχει 15’ από το αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» και χωρίζεται σε δύο τμήματα, ένα εκ των οποίων περιλαμβάνει 218 δωμάτια και σουίτες και το άλλο 68 δωμάτια. Εκτός από τους χώρους φιλοξενίας, διαθέτει εστιατόριο, χώρους για εμπορικά καταστήματα, συνεδριακές υποδομές και sports facilities.

Σημειώνεται ότι η δραστηριοποίηση της HIG στον τουρισμό επί ελληνικού εδάφους ξεκίνησε το 2018, όταν το αμερικανικό fund εξαγόρασε τις Τουριστικές Επιχειρήσεις Νότου Α.Ε., πρώην Aldemar Ρόδου, συμφερόντων της οικογένειας Αγγελόπουλου. Μετά την κεφαλαιακή αναδιάρθρωση της εταιρείας μέσω εξαγοράς παλαιών μετόχων, η HIG προχώρησε στην πλήρη ανάπλαση των δύο ξενοδοχειακών μονάδων της Aldemar, δυναμικότητας 835 δωμάτιων και 2.500 κλινών, με τη συνολική επένδυση να υπερβαίνει τα 100 εκατ. ευρώ.

Έναν χρόνο αργότερα, το 2019, το fund προχώρησε στην κεφαλαιακή αναδιάρθρωση της Mayor Holdings Α.Ε. στην Κέρκυρα, συμφερόντων της οικογένειας Δημητρίου και το 2022 εξαγόρασε το ποσοστό των παλαιών μετόχων μετά από δική τους πρόταση. Το project ανακαίνισης και επέκτασης των τεσσάρων ξενοδοχειακών μονάδων (Mon Repos Palace Art Hotel, Capo Di Corfu, La Grotta Verde Grand Resort και Pelekas Monastery), δυναμικότητας 1.400 δωματίων και 2.500 κλινών, αναμένεται να ξεπεράσει τα 120 εκατ. ευρώ.

Το ξενοδοχειακό portfolio της HIG περιλαμβάνει και την εξαγορά από τρεις τράπεζες των δανείων του ομίλου Kυπριώτη, συνολικής ονομαστικής αξίας άνω των 140 εκατ. ευρώ.

Επί του παρόντος, σε λειτουργία βρίσκονται τα τέσσερα ξενοδοχεία της HIG στην Κέρκυρα και τα δύο στη Ρόδο, τα οποία ανακαινίστηκαν πρόσφατα. Ως διαχειρίστρια κεφαλαίων, η HIG έχει επενδύσει συνολικά στην Ελλάδα περισσότερα από 1,35 δισ. ευρώ, με στόχο να φθάσει σε αξία ενεργητικού το 1,5 δισ. ευρώ, με επενδύσεις ιδίων κεφαλαίων άνω των 350 εκατ. ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v