Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ανοιγμα με εξαγορές ξενοδοχείων από τον όμιλο Γρύλου

Προαναγγέλλεται η δημιουργία ενός ισχυρού χαρτοφυλακίου ξενοδοχειακών μονάδων, με άξονα περιοχές που εξυπηρετεί η SKY express. Πώς εμπλέκεται η HotelBrain στους σχεδιασμούς.

Ανοιγμα με εξαγορές ξενοδοχείων από τον όμιλο Γρύλου

Την επέκταση των δραστηριοτήτων του στον ελληνικό ξενοδοχειακό κλάδο, με την απόκτηση μεγάλων μονάδων σε τουριστικούς προορισμούς πρώτης γραμμής, προανήγγειλε χθες με ανακοίνωσή του ο όμιλος IOGR, συμφερόντων του Κρητικού επιχειρηματία Γιάννη Γρύλου. Με δεδομένο, δε, ότι ο όμιλος διαθέτει ήδη μία μονάδα στην Κρήτη, η ενίσχυση της παρουσίας του στον τουρισμό με εφαλτήριο τον ξενοδοχειακό κλάδο φαίνεται ότι έχει αποκτήσει σημασία στρατηγικού χαρακτήρα.

Προτεραιότητα του ομίλου, υπό την ομπρέλα του οποίου βρίσκονται η αεροπορική εταιρεία SKY express και η εταιρεία επίγειας εξυπηρέτησης Skyserv, είναι η δημιουργία ενός ισχυρού χαρτοφυλακίου ξενοδοχειακών μονάδων μεγάλης δυναμικότητας σε προορισμούς που εξυπηρετούνται αεροπορικώς, με απώτερη επιδίωξη την παροχή ενός ολοκληρωμένου και υψηλής ποιότητας τουριστικού προϊόντος.

Και μπορεί μέχρι στιγμής να μην έχουν γίνει γνωστές περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις προθέσεις του ομίλου στον κλάδο της φιλοξενίας και τις περιοχές τις οποίες «σκανάρει», ωστόσο το δίκτυο που έχει αναπτύξει η SKY express εξυπηρετεί 35 προορισμούς ανά την Ελλάδα (Αθήνα, Αλεξανδρούπολη, Αστυπάλαια, Βόλος, Ζάκυνθος, Ηράκλειο, Θεσσαλονίκη, Ικαρία, Κάλυμνος, Κάρπαθος, Κάσος, Καστοριά, Κέρκυρα, Κεφαλονιά, Κοζάνη, Κύθηρα, Κως, Λέρος, Λήμνος, Μήλος, Μύκονος, Μυτιλήνη, Νάξος, Πάρος, Πρέβεζα, Ρόδος, Ρώμη, Σάμος, Σαντορίνη, Σητεία, Σκιάθος, Σκύρος, Σύρος, Χανιά, Χίος).

«Στόχος του ομίλου μας είναι η ενίσχυση των συνεργειών που συμβάλλουν στη δημιουργία ακόμα μεγαλύτερης προστιθέμενης αξίας στο συνολικό τουριστικό προϊόν, ενώ παράλληλα η απόκτηση ξενοδοχειακών μονάδων μεγάλου όγκου έχει πλέον ενταχθεί στις άμεσες προτεραιότητές μας. Στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων του ομίλου μας, επιτυγχάνουμε σημαντικές συνέργειες και οικονομίες κλίμακας, καθώς και βέλτιστη διαχείριση του επιχειρηματικού κινδύνου. Ετσι, μπορούμε να είμαστε προτιμητέος συνομιλητής σε συναλλαγές που αφορούν σε ξενοδοχειακά assets», ανέφερε σχετικά ο ιδρυτής και πρόεδρος του ομίλου IOGR, Γ. Γρύλος.

Ο όμιλος IOGR έχει ήδη ένα ξενοδοχείο στην Κρήτη, και συγκεκριμένα στη Σταλίδα, το οποίο απέκτησε, μέσω της Skyserv, το 2018, στο πλαίσιο πλειστηριασμού έναντι 18 εκατ. ευρώ. To ξενοδοχείο, από Aktia Lounge Hotel έχει μετονομαστεί σήμερα, έπειτα από ένα ευρύ πρόγραμμα ανακαίνισης, σε I Resort. Είναι δυναμικότητας 227 δωματίων και, μεταξύ άλλων, διαθέτει υπαίθριους χώρους 1.800 τ.μ., δύο εξωτερικές πισίνες, χώρο spa, κέντρο fitness και ιδιωτική παραλία.

Στο ξενοδοχείο, το οποίο ήταν παλαιότερα γνωστό με την επωνυμία «Ανθούσα», έχουν διαμείνει κατά τη δεκαετία του 1980 ισχυρές προσωπικότητες της εγχώριας και διεθνούς ελίτ, όπως ο πρώην πρωθυπουργός Ανδρέας Παπανδρέου και ο πρώην πρωθυπουργός της Σουηδίας Ούλoφ Πάλμε.

Εκτός από το ξενοδοχείο στην Κρήτη, ο όμιλος IOGR, όπως επισημαίνει στη σχετική χθεσινή του ανακοίνωση, έχει παρουσία στον ελληνικό ξενοδοχειακό κλάδο μέσω της HotelBrain, με την οποία έχει συνάψει από το 2020 στρατηγική συνεργασία. Μάλιστα, διατηρεί ποσοστό 20% στο μετοχικό κεφάλαιο της συγκεκριμένης εταιρείας, το μοντέλο ανάπτυξης της οποίας στην ελληνική ξενοδοχειακή αγορά βασίζεται στη σύναψη μακροπρόθεσμων μισθώσεων ξενοδοχείων (+10 έτη) και επικεντρώνεται κυρίως στα μεσαία και μικρά ξενοδοχεία, σε ανeπτυγμένες τουριστικές περιοχές. Σήμερα το χαρτοφυλάκιο της HotelBrain διαθέτει περισσότερα από 100 ιδιόχρηστα ξενοδοχεία, ενώ για τη χρήση του 2023 αναμένει ίδιο ξενοδοχειακό τζίρο άνω των 100 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα, δε, με τις πληροφορίες, η εταιρεία έχει ήδη υπογράψει μισθωτήρια συμβόλαια για πέντε ακόμη ξενοδοχεία σε νησιωτικούς προορισμούς της χώρας, με τα οποία θα εμπλουτίσει το χαρτοφυλάκιό της από το 2024. Μάλιστα, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, τα ξενοδοχεία που θα αποκτήσει ο όμιλος του οποίου ηγείται ο Γ. Γρύλος, θα εκμισθωθούν στη HotelBrain, η οποία και θα αναλάβει τη διαχείρισή τους.

Για τη χρήση του 2022, ο κύκλος εργασιών της εταιρείας ανήλθε σε 67,77 εκατ. ευρώ έναντι 25,87 εκατ. ευρώ το 2021, παρουσιάζοντας αύξηση 162% σε σχέση με την προηγούμενη χρήση. Την ίδια χρήση, οι ζημίες προ φόρων ανήλθαν σε 0,99 εκατ. ευρώ, έναντι ζημιών 1,14 εκατ. ευρώ το 2021, ενώ οι ζημίες μετά φόρων ανήλθαν σε 1,04 εκατ. ευρώ έναντι 893 χιλ., ευρώ την αντίστοιχη προηγούμενη χρονιά. Αντίστοιχα, το 2022 τα EBITDA διαμορφώθηκαν σε 2,14 εκατ. ευρώ έναντι 1,49 εκατ. ευρώ το 2021, με αύξηση 30,3%.

Όπως αναφέρεται, δε, στις οικονομικές καταστάσεις της εταιρείας, «το 2022 ήταν μια ιδιαίτερα σημαντική χρονιά για τον ελληνικό τουρισμό. Τα μεγέθη των αφίξεων και της ζήτησης του ελληνικού τουριστικού προϊόντος ανέκαμψαν μετά από δύο εξαιρετικά δύσκολες χρονιές κατά την έκρηξη της πανδημίας Covid-19. Σε αυτά τα πλαίσια, ο όμιλος πραγματοποίησε υπερδιπλασιασμό του κύκλου εργασιών του και αντεπεξήλθε με επιτυχία στην παροχή υψηλού επιπέδου υπηρεσιών προς τους πελάτες του».

Ο όμιλος, εκμεταλλευόμενος τη δυναμική των προηγούμενων ετών, προχώρησε το 2022 σε επέκταση των δραστηριοτήτων του μέσω μισθώσεων νέων ξενοδοχειακών μονάδων προς εκμετάλλευση, προσθέτοντας σημαντικό αριθμό δωματίων στο χαρτοφυλάκιό του, που πλέον ξεπερνούν τα 7.200 δωμάτια, στο σύνολο της επικράτειας.

«Τα αποτελέσματα του ομίλου ενσωματώνουν τόσο την αυξημένη ζήτηση που υπήρξε κατά το 2022, όσο και τις αρνητικές συνέπειες του πολέμου στην Ουκρανία, εκ του οποίου μεταβλήθηκαν εξαιρετικά οι οικονομικές συνθήκες. Η ενεργειακή κρίση που μάστισε την Ευρώπη το 2022 είχε ως αποτέλεσμα τις υπερμεγέθεις αυξήσεις στις τιμές των ενεργειακών πόρων, την αύξηση του μεταφορικού κόστους και σε συνδυασμό με τις πληθωριστικές τάσεις, τη διαρκή αύξηση των πρώτων υλών καθ’ όλη τη χρήση», ενώ για το 2023, οι εκτιμήσεις της διοίκησης είναι ότι θα συνεχιστεί η ζήτηση σε υψηλά επίπεδα, γεγονός που αποτυπώνεται στον ρυθμό κρατήσεων. «Η αποκλιμάκωση των τιμών ενέργειας, σε συνδυασμό με τη σταθεροποίηση των τιμών των πρώτων υλών, προσδοκούμε να οδηγήσουν σε ομαλό λειτουργικό κόστος, με αποτέλεσμα τη βελτιστοποίηση της κερδοφορίας», επισημαίνεται.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v