Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Lamda-Ελληνικό: Πώς εξελίσσονται τα projects για malls και γραφειακούς χώρους

Στα 656 εκατ. ευρώ το Capex για τα δύο εμπορικά κέντρα στο πρώην αεροδρόμιο και ο προϋπολογισμός για τη χρηματοδότηση της όλης επένδυσης. Ο σχεδιασμός για τους γραφειακούς χώρους και το financial district.

Lamda-Ελληνικό: Πώς εξελίσσονται τα projects για malls και γραφειακούς χώρους

Στην αξιολόγηση τεχνικών και οικονομικών προσφορών για την κατασκευή του δεύτερου εμπορικού κέντρου που προβλέπεται να δημιουργηθεί στην έκταση του Ελληνικού βρίσκεται ο όμιλος Lamda Development, με τον CEO του ομίλου Οδυσσέα Αθανασίου να εκτιμά ότι ο ανάδοχος του έργου, που συμπληρώνει τον βασικό κορμό των έργων της πρώτης 5ετίας, θα αναδειχθεί έως το τέλος του 2023.

Σύμφωνα με τον ίδιο, στο περιθώριο των επίσημων εγκαινίων της γειτονικής επένδυσης της Grivalia Hospitality στην αθηναϊκή ριβιέρα (ONE & ONLY Aesthesis), οι διεκδικητές του έργου είναι αμιγώς ελληνικοί κατασκευαστικοί όμιλοι, εκ των οποίων ο προτιμητέος θα αναλάβει την υλοποίηση του νέου παραλιακού mall στα σχέδια του διεθνούς φήμης αρχιτέκτονα Kengo Kuma.

Υπενθυμίζεται πως, σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις της διοίκησης του ομίλου, όπως καταγράφονται στην τελευταία εταιρική παρουσίαση Οκτωβρίου 2023, το κόστος ανάπτυξης των δύο νέων malls στο Ελληνικό (Vouliagmenis Mall και Riviera Galleria) υπολογίζεται σε 656 εκατ. ευρώ.

Συμπεριλαμβανομένης της αξίας χρήσης γης (στα 263 εκατ. ευρώ), αλλά και επιπλέον εξόδων για marketing, χρηματοδότηση κ.λπ. (133 εκατ. ευρώ), ο όμιλος εκτιμά ότι στα βιβλία του το αθροιστικό κόστος της επένδυσης στα δύο malls εντός του Ελληνικού (τα οποία ειρήσθω εν παρόδω θα προσαρτηθούν στη Lamda Malls), στο 1,052 δισ. ευρώ.

Για τη χρηματοδότηση ο όμιλος έχει ήδη εξασφαλίσει ίδια κεφάλαια 271 εκατ. ευρώ, τραπεζική χρηματοδότηση της τάξης των 575 εκατ. ευρώ, ενώ εκτιμά ότι ενδεχομένως να εισπράξει 206 εκατ. ευρώ από την εμπορευματοποίηση γραφειακών χώρων 25.000 τ.μ. που έχουν χωροθετηθεί πάνω από το Mall της Λ. Βουλιαγμένης. Πέραν των παραπάνω, ο όμιλος εκτιμά πως μέρος της χρηματοδότησης θα καλυφθεί και από το μελλοντικό IPO της Lamda Malls.

Υπενθυμίζεται πως για τους συγκεκριμένους γραφειακούς χώρους στη Λ. Βουλιαγμένης είχε αρχικώς εκδηλώσει ενδιαφέρον η Τρ. Πειραιώς, η οποία ωστόσο αναθεώρησε τον σχεδιασμό της, ωθώντας κατ’ αντιστοιχία στην αναθεώρηση των μελλοντικών επενδύσεων για γραφειακούς χώρους και τη Lamda Develοpment.

Στην παρούσα φάση και σύμφωνα με τον κ. Αθανασίου, μέρος των παραπάνω γραφειακών χώρων θα αξιοποιηθεί από την ίδια τη Lamda, μετακομίζοντας τις κεντρικές της υπηρεσίες, ωστόσο η μεγάλη εικόνα αφορά στη δημιουργία ενός νέου «προϊόντος», ενός πακέτου δηλαδή γραφειακών αναπτύξεων στο Ελληνικό.

Όπως ήδη έχει γίνει γνωστό, ο όμιλος προωθεί τη δημιουργία εταιρείας ειδικού σκοπού (SPV) για την προσέλκυση επενδυτών σε γραφειακούς χώρους στο Ελληνικό. Κατά τον σχεδιασμό, σύμφωνα με τον κ. Αθανασίου, πέραν των 25.000 τ.μ. πάνω από το mall της Λ. Βουλιαγμένης προγραμματίζεται η ανάπτυξη 140.000 τ.μ. γραφειακών χώρων σε έκταση 70 στρεμμάτων. Προβλέπεται δε πως η σταδιακή εμπορευματοποίηση του συγκεκριμένου SPV θα αρχίσει στο τέλος του α’ εξαμήνου του 2024.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v