Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ευ. Μυτιληναίος: Αισιοδοξία για Ελλάδα, παράθυρο 18 μηνών για μεταρρυθμίσεις

Σκληρή κριτική για την πολιτική της Ευρώπης σε κρίσιμα μέτωπα. Θηλιά στον λαιμό ο στόχος για πληθωρισμό 2%. Γιατί δεν αντιδρούν οι αγορές στις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή. Η απάντηση στο ερώτημα «αν φεύγει από τη χώρα».

Ευ. Μυτιληναίος: Αισιοδοξία για Ελλάδα, παράθυρο 18 μηνών για μεταρρυθμίσεις

Δεν διαφαίνεται αυτή τη στιγμή, από τους δύο βασικούς παίκτες της κρίσης, το Ισραήλ και το Ιράν, καμία επιθυμία για περαιτέρω κλιμάκωση, εκτίμησε ο Ευάγγελος Μυτιληναίoς, μιλώντας σε εκδήλωση στον Κύκλο Ιδεών για τη Μέση Ανατολή.

Όπως εξήγησε, το Ιράν έχει καταφέρει να εγκαθιδρύσει ένα «σύστημα αντίστασης» που περιλαμβάνει Υεμένη, Ιράκ και Συρία και (κυρίως) το Λίβανο. Ετσι, χωρίς τη συμμετοχή του, δεν μπορεί να υπάρξει ειρήνη στην περιοχή.

Το Ισραήλ έχει ήδη χτυπήσει τη Χαμάς, δυστυχώς με αθώα θύματα στη διαδικασία, και ίσως προχωρήσει λίγο παραπέρα 2-3 εβδομάδες. Κάπου εκεί ελπίζουν οι αγορές ότι θα ολοκληρωθεί για τώρα το θέμα. Ισως γι’ αυτό δεν βλέπουμε αντίδραση στις αγορές, σημείωσε.

Σχολίασε την αυξανόμενη εμπλοκή του κράτους στην οικονομία. Όπως είπε, μετά από πολλά χρόνια, πρώτα με την πανδημία και μετά με την ενεργειακή κρίση, βλέπουμε στροφή της οικονομίας περισσότερο προς το κράτος απ’ ό,τι για την ιδιωτική οικονομία. «Δεν είναι μια απλή ιστορία, είναι μια συγκλονιστική εξέλιξη που έχει πολλές παράπλευρες συνέπειες».

Ασκησε σκληρή κριτική στην Ευρώπη. «Πρέπει να παρατηρήσουμε πόσο πίσω μένει η Ευρώπη και πόσο αντέχει η Αμερική την κρίση, σε όλα τα επίπεδα, ανεργία, ΑΕΠ κ.λπ. Παρότι συγκλονίζεται σε πολιτικό επίπεδο από το εσωτερικό σχίσμα στην κοινωνία της, που θα αποδειχτεί και στις προσεχείς εκλογές στις ΗΠΑ».

«Δεν θέλω να σκεφτώ τι θα γίνει στη γειτονιά μας, αν λείψουν οι ΗΠΑ. Η Ευρώπη -και η Γερμανία- δεν είναι έτοιμη να δράσει σε θέματα ασφαλείας. Εχουν κακομάθει μεταπολεμικά να ζουν και να προοδεύουν με συνδυασμό φθηνής ρωσικής ενέργειας και τζάμπα ασφάλειας που εξασφάλιζαν οι ΗΠΑ. Αυτός ο συνδυασμός τελείωσε», συνέχισε.

Σχολίασε τον άνισο ανταγωνισμό που αναπτύσσεται μεταξύ των πλούσιων και φτωχών χωρών στην Ευρώπη. «Ολο γι’ αυτά μιλάμε», σημείωσε ο επιχειρηματίας. «Δεν είναι μόνο ελληνικό πρόβλημα αλλά ευρωπαϊκό. Η Γερμανία έχει λεφτά και τα δίνει στη βιομηχανία της, γιατί δεν πάει καλά το βιομηχανικό της μοντέλο, δεν περπατάει». Επεσήμανε δε ότι στην Ιταλία τα ομόλογα έχουν μεγαλύτερη απόδοση από τα ελληνικά. Το μέγεθος της Ιταλίας είναι τεράστιο, δεν είναι μεγέθους Ελλάδας, να προκαλέσει ένα «μικρό ταρακούνημα».

Σχολιάζοντας την πολιτική των κεντρικών τραπεζών, σημείωσε ότι ο στόχος του 2% είναι θηλιά στον λαιμό αυτής της γενιάς. «Θα λύνονταν πολλά προβλήματα, αν ο στόχος για τον πληθωρισμό ανέβαινε στο 3%. Θα έπαιρνε ανάσα όλος ο τόπος. Δεν ξέρετε πόσοι πόροι θα απελευθερώνονταν, πόσο θα έπεφταν τα επιτόκια».

Ο Ευάγγελος Μυτιληναίoς ρωτήθηκε και για το θέμα του φόρου που επιβάλλει η Βουλγαρία στο αέριο που έρχεται στην Ελλάδα από τη Ρωσία. Είπε ότι η γειτονική χώρα κινείται παραβατικά για να μειώσει το έλλειμμά της. Το θέμα δείχνει την έλλειψη της κοινής ευρωπαϊκής πολιτικής στο ζήτημα της ενέργειας.

Θύμισε ότι μιλάμε για πράσινη ανάπτυξη, αλλά στη Γερμανία ανοίγουν λιγνιτικά εργοστάσια. «Πίστευαν ότι θα έχουν για 100 χρόνια φθηνό ρωσικό αέριο, αλλά κατάλαβαν ότι τα πράγματα δεν θα εξελιχθούν έτσι όπως περίμεναν».

Για την Ελλάδα, ο Ευάγγελος Μυτιληναίoς είπε ότι είναι «αισιόδοξος» για την περίοδο που θα διανύσουμε τα επόμενα χρόνια. Εχουμε μοναδική πολιτική σταθερότητα, έναν πρωθυπουργό που ελέγχει κράτος, κυβέρνηση και κόμμα. Εχει τη δυνατότητα να πάρει το πολιτικό κόστος που επιθυμεί για να κάνει τις μεταρρυθμίσεις. Αν δεν τις κάνουμε τώρα, δεν ξέρω πότε θα μπορέσουν να γίνουν. Μετράμε μήνες, τόνισε. Οσες επώδυνες μεταρρυθμίσεις είναι να γίνουν, πρέπει να γίνουν τους επόμενους 12-18 μήνες. Στο δεύτερο μισό μιας κυβερνητική θητείας μετρούν οι δημοσκοπήσεις.

Στο τέλος της συζήτησης ρωτήθηκε: Γιατί φεύγετε από τη χώρα; Και απάντησε «Πού να πάμε;».

«Άλλο αλλάζω χρηματιστήριο ή επιλέγω dual listing όπως η Coca Cola και άλλο φεύγουμε από την Ελλάδα», συμπλήρωσε. «Είναι κάτι που δεν πρέπει να παρεξηγείται. Πρέπει όλοι να είναι ευχαριστημένοι αν εταιρείες από την Ελλάδα μεγαλουργούν.

Δεν αφήνει κανένας την Ελλάδα, το να ανοίξουμε τα ελληνικά φτερά μας σε όλο τον κόσμο δεν σημαίνει ότι φεύγουμε από την Ελλάδα ή παύουμε να αγαπάμε τον τόπο μας», κατέληξε.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v