Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εθνική Τράπεζα: Εβγαλε προς τιτλοποίηση NPEs 600 εκατ. ευρώ

Πώς τελειώνει με το απόθεμα των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων. Μένουν 1,1 δισ. ευρώ με προβλέψεις 1 δισ. ευρώ. Περιμένει τις αποφάσεις της κυβέρνησης για τον Ηρακλή ΙΙΙ.

Εθνική Τράπεζα: Εβγαλε προς τιτλοποίηση NPEs 600 εκατ. ευρώ

Την τιτλοποίηση ή πώληση ενυπόθηκων μη εξυπηρετούμενων δανείων, συνολικής λογιστικής αξίας, προ προβλέψεων, περίπου 600 εκατ. ευρώ, με ημερομηνία αποκοπής περιμέτρου την 30ή Ιουνίου αποφάσισε η Εθνική, επιβεβαιώνοντας τις σχετικές πληροφορίες του Euro2day.gr.

Η Εθνική προκρίνει την τιτλοποίηση του χαρτοφυλακίου, όπως έπραξε και με τα δύο προηγούμενα της σειράς Frontier (I και ΙΙ). Για το λόγο αυτό αποφασίστηκε χρήση προβλέψεων του προγράμματος προστασίας περιουσιακών στοιχείων (HASP- Ηρακλής). Το αν αιτηθεί τη λήψη κρατικής εγγύησης για τις ομολογίες πρώτης διαβάθμισης του Frontier III θα εξαρτηθεί από το αν η κυβέρνηση προχωρήσει γρήγορα σε νέο σχήμα κρατικής εγγυοδοσίας (Ηρακλής ΙΙΙ) και τους όρους του προγράμματος.

Το χαρτοφυλάκιο περιλαμβάνει δάνεια μεγάλων, μικρών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων, στεγαστικά και καταναλωτικά. Με την ταξινόμησή του στην κατηγορία των προοριζόμενων προς πώληση, η ΕΤΕ πήρε πρόσθετη απομείωση 61 εκατ. ευρώ.

Λόγω της ταξινόμησής του στα προοριζόμενα προς πώληση, το ύψος των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων της Εθνικής στην Ελλάδα υποχώρησε στις 30 Σεπτεμβρίου σε 1,1 δισ. ευρώ από 1,7 δισ. ευρώ στις 30 Ιουνίου. Για τα παραπάνω δάνεια η τράπεζα διαθέτει προβλέψεις σχεδόν 1 δισ. ευρώ. Επομένως τα καθαρά NPEs, μετά από προβλέψεις, ανέρχονται σε περίπου 100 εκατ. ευρώ.

Το NPE ratio υποχώρησε από 5,3% (30/6) σε 3,6% και ο συντελεστής κάλυψης των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων από συσσωρευμένες προβλέψεις ανήλθε στο 94%. Υπενθυμίζεται ότι ο στόχος για τη φετινή χρονιά ήταν η μείωση του NPE ratio στα επίπεδα του 5%.

Σημειώνεται ότι η Εθνική περιμένει τη λήψη κρατικής εγγύησης για την προηγούμενη τιτλοποίηση της σειράς Frontier ( Frontier II), με τη διοίκηση να αναφέρει την εκτίμηση ότι θα ληφθεί εντός του πρώτου τριμήνου 2024.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v