IBM Ελλάδας: Ανοιγμα σε startup και δημόσια έργα

Νέα στρατηγική χαράσσει η IBM. Βλέπει ευκαιρίες στην αγορά των νεοφυών επιχειρήσεων, κυρίως στην τεχνητή νοημοσύνη. Στην Ελλάδα η θυγατρική κινείται με υψηλό μονοψήφιο ρυθμό ανάπτυξης και στοχεύει σε περισσότερα δημόσια έργα.

IBM Ελλάδας: Ανοιγμα σε startup και δημόσια έργα
Ο Γενικός Διευθυντής της ΙΒΜ για την Ελλάδα και την Κύπρο, Νίκος Μανιάτης

Έχοντας ως προτεραιότητες την κυβερνοασφάλεια, το Υβριδικό Υπολογιστικό Νέφος (Hybrid Cloud)  και την τεχνητή νοημοσύνη η IBM χαράσσει νέα πολιτική με στόχο την προστασία των δεδομένων των  επιχειρήσεων και των Οργανισμών και την ανάπτυξη και προώθηση νέων προϊόντων που θα δημιουργήσουν έναν τοίχο ασφάλειας και ανάπτυξης για την επόμενη μέρα.

Όπως είπε ο Γενικός Διευθυντής της ΙΒΜ για την Ελλάδα και την Κύπρο, Νίκος Μανιάτης, κατά τη διάρκεια ενημέρωσης δημοσιογράφων, στην Ελλάδα αμερικανικός κολοσσός τεχνολογίας «τρέχει» με υψηλό μονοψήφιο ρυθμό ανάπτυξης έχοντας ανοιχτό βλέμμα τόσο στο ανεπτυγμένο οικοσύστημα των νεοφυών επιχειρήσεων, όσο και στα δημόσια έργα που δημοπρατούνται.

«Μας ενδιαφέρει πολύ ο χώρος των startups και κοιτάμε το χώρο για ευκαιρίες» διευκρίνισε και συμπλήρωσε πως υπάρχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για ΑΙ.

Όπως είπε ο κ. Μανιάτης το 2023 θα κλείσει γεφυρώνοντας την απόσχιση του κλάδου υπηρεσιών διαχείρισης υποδομών, που έγινε το 2021. «Είμασταν λίγο πάνω από 147 εκατ. ευρώ το 2021 και πάμε για 136 εκατ. ευρώ για το 2023. Το 2022 πρώτη χρονιά της απόσχισης φτάσαμε τα 126 εκατ. ευρώ.  Κινούμαστε με υψηλά μονοψήφια νούμερα τα δύο τελευταία χρόνια ενώ  μπορεί να πετύχουμε και διψήφιο νούμερο για το 2023 καλύπτοντας σχεδόν εξολοκλήρου την απόσχιση» είπε χαρακτηριστικά. «Είμαστε κερδοφόρα εταιρεία και θα συνεχίσουμε να είμαστε. Το περιθώριο κερδοφορίας φτάνει το 20% για το 2023, από 17% το 2022 και 21% το 2021».

Ανέφερε μάλιστα ότι το 8 - 10% του τζίρου προέρχεται από την συμμετοχή τους στα ελληνικά  δημόσια έργα και 10 – 15% από την ενέργεια και ένα 10% από τις τηλεπικοινωνίες. Επίσης, το 75% του κύκλου εργασιών αφορά λογισμικό, ενώ ένα 25% έργα υποδομής (infrastructure).

 «Βασική στρατηγική στα δημόσια έργα είναι να ενσωματώσουν νέες τεχνολογίες. Να διασφαλιστεί η συντήρηση και η ομαλή λειτουργία τους. Πάντα είχαμε ποσοστό στα δημόσια έργα στην Ελλάδα. Συμμετέχουμε ήδη μέσω συνεργασιών σε πολλά έργα ψηφιακού μετασχηματισμού του ελληνικού Δημοσίου και στοχεύουμε σε περισσότερα» τόνισε.

«Η ΙΒΜ είναι μια εταιρεία με παρουσία στην Ελλάδα πάνω από 86 χρόνια προσφέροντας τεχνολογικές υπηρεσίες στους μεγαλύτερους οργανισμούς του δημοσίου και του ιδιωτικού τομέα. Το στρατηγικό σχέδιο της εταιρείας είναι δυναμικό, καθώς αναπτύσσεται συνεχώς στην ελληνική και κυπριακή αγορά, σχεδιάζοντας και επενδύοντας στην περαιτέρω επέκταση της.  Επιπρόσθετα, παραμένοντας πιστή στη δέσμευσή της να προσφέρει αξία στους πελάτες της, η ΙΒΜ μετασχηματίζεται διαρκώς με στόχο να προσφέρει βελτιωμένες λύσεις σε ιδιωτικούς και δημόσιους οργανισμούς ώστε να αξιοποιήσουν τα οφέλη των αναδυόμενων τεχνολογιών στο μέγιστο βαθμό, ενώ μέσω των εξειδικευμένων συμβούλων της, βοηθάει τις επιχειρήσεις στον επανασχεδιασμό διαδικασιών και εφαρμογών ώστε να επιταχύνουν τον ψηφιακό τους μετασχηματισμό», είπε ο κ. Μανιάτης.

Νέες τεχνολογίες

Ο κ. Μανιάτης αναφερόμενους στις ευρύτερες τάσεις της αγοράς, ανέφερε ότι η τεχνολογία συνεχίζει  να αποτελεί τη θεμελιώδη πηγή ανταγωνιστικού πλεονεκτήματος, καθώς οι επιχειρήσεις και οι κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο αναζητούν ευκαιρίες για να αντιμετωπίσουν τις δημογραφικές μεταβολές, να καταστήσουν τις αλυσίδες εφοδιασμού πιο ανθεκτικές και να βελτιώσουν τη βιωσιμότητα.

«Η τεχνολογία βοηθά τους οργανισμούς να αντιμετωπίσουν με καλύτερο τρόπο τις σημερινές προκλήσεις», δήλωσε ο κ. Μανιάτης εκφράζοντας την πεποίθηση ότι οι τεχνολογικές δαπάνες θα συνεχίσουν να αυξάνονται στη χώρα.

Ο κύριος Μανιάτης τόνισε ότι η σημερινή ΙΒΜ, δε σταματά να εξελίσσεται και να αλλάζει. Η στρατηγική της IBM εστιάζει στο Υβριδικό Υπολογιστικό Νέφος (Hybrid Cloud) και την Τεχνητή Νοημοσύνη (AI), καθώς  όπως δήλωσε «κάθε επιχείρηση με την οποία συνομιλούμε, επιθυμεί να  αξιοποιήσει την τεχνολογία για να προσφέρει νέες βελτιωμένες υπηρεσίες, να κλιμακωθεί επιχειρηματικά με ταχύτητα και να τροφοδοτήσει την ανάπτυξη και την καινοτομία χωρίς να αυξήσει το αποτύπωμά της». Η ανάγκη αυτή, έχει οδηγήσει στη ζήτηση τεχνολογιών που ενισχύουν την παραγωγικότητα και την ανταγωνιστικότητα, όπως είναι το υβριδικό νέφος και η τεχνητή νοημοσύνη.

Επιπλέον, η σημερινή ΙΒΜ στρέφεται ακόμα περισσότερο στα ανοιχτά οικοσυστήματα, ενσωματώνοντας στις πλατφόρμες της τεχνολογίες από συνεργάτες, αλλά και από ανταγωνιστές με στόχο τη διάθεση συνολικών λύσεων που επιταχύνουν τη διάχυση της καινοτομίας στην αγορά και καθιστούν εφικτό τον ψηφιακό μετασχηματισμό των επιχειρήσεων.

Generative AI

Ο κ. Μανιάτης ξεκίνησε με την Τεχνητή Νοημοσύνη,  παρουσιάζοντας  τον τρόπο με τον οποίο η ΙΒΜ την προσεγγίζει. Σύμφωνα με την ΙΒΜ, το Generative AI θα είναι πολλαπλών μοντέλων, με τους πελάτες να χρησιμοποιούν ένα συνδυασμό μοντέλων από την IBM, από άλλες εταιρείες καθώς και δικά τους ιδιόκτητα μοντέλα και μοντέλα ανοικτού κώδικα. «Αυτή η υβριδική προσέγγιση της τεχνητής νοημοσύνης είναι παρόμοια με την υβριδική προσέγγιση στο cloud», δήλωσε ο κ. Μανιάτης.

Σε ό,τι αφορά την εργασία, ο κ. Μανιάτης αναφέρθηκε στις δυνατότητες της Τεχνητής Νοημοσύνης  και εξέφρασε την πεποίθηση ότι με την αξιοποίησή της θα δημιουργηθούν περισσότερες ευκαιρίες απασχόλησης σε σχετικούς τομείς ενώ θα ενισχυθούν οι δυνατότητες του ανθρώπινου δυναμικού και θα αυξηθεί η παραγωγικότητα. Επιπλέον, εξήγησε ότι οι πελάτες της ΙΒΜ χρησιμοποιούν τις λύσεις τεχνητής νοημοσύνης, δεδομένων και αυτοματοποίησης για να προσφέρουν υψηλού επιπέδου εργασία, απαλλάσσοντας το προσωπικό τους από μηχανικές, χρονοβόρες εργασίες.

Hybrid Cloud

Για το υβριδικό νέφος (hybrid cloud), η ΙΒΜ δίνει προτεραιότητα στην ασφάλεια των δεδομένων, ώστε οι επιχειρήσεις να μειώνουν τους κινδύνους που σχετίζονται με απειλές στον κυβερνοχώρο, στην απόδοση, προσφέροντας ευελιξία στον καταμερισμό του φόρτου εργασίας και την ανάθεσή του μεταξύ διαφορετικών παρόχων cloud, καθώς και στη συμμόρφωση, επιτρέποντας στις επιχειρήσεις να συμμορφώνονται με τις κανονιστικές απαιτήσεις, οδηγώντας τους οργανισμούς σε αξιόπιστο εκσυγχρονισμό και ψηφιακό μετασχηματισμό.

Κυβερνοασφάλεια

Κάθε χρόνο, η ομάδα εμπειρογνωμόνων κυβερνοασφάλειας της ΙΒΜ εξετάζει δισεκατομμύρια δεδομένα για να αποκαλύψει τις πιο επείγουσες τάσεις στον τομέα της ασφάλειας. Με τις κυβερνοεπιθέσεις να είναι σήμερα πιο διαδεδομένες, καινοτόμες και ταχύτερες από ποτέ, το IBM Security® X-Force® Threat Intelligence Index 2023 παρέχει σημαντικές πληροφορίες για την προστασία των οργανισμών από τις επιθέσεις στον κυβερνοχώρο.

Ενδεικτικά, η μελέτη αναφέρει μεταξύ άλλων, ότι σε παγκόσμιο επίπεδο η μέθοδος backdoors γίνεται όλο και πιο δημοφιλής και ακριβή, καθώς η υφιστάμενη πρόσβαση πωλείται από εγκληματίες του κυβερνοχώρου για έως και 10.000 δολάρια. Επιπλέον, χρησιμοποιούνται σύγχρονες τεχνικές που ονομάζονται thread hijacking στα emails, οι οποίες διπλασιάστηκαν το 2022. Τέλος, οι παραδοσιακές μορφές επίθεσης σε υπολογιστές (legacy exploits) εξακολουθούν να υφίστανται, επιτρέποντας την εξάπλωση παλαιότερης μορφής κακόβουλου λογισμικού.

Με περισσότερες από 10.000 ευρεσιτεχνίες στο χαρτοφυλάκιό της που αφορούν την ασφάλεια, η ΙΒΜ συμβάλει δραστικά στην προώθηση της τεχνολογίας στον τομέα της κυβερνοασφάλειας.

Sustainability

Στις λύσεις βιωσιμότητας της IBM αναφέρθηκε ο κ. Μανιάτης εξηγώντας ότι προωθούν την επιχειρηματική επιτυχία μέσω συγκεκριμένων στόχων, καλύπτοντας κύριες επιχειρηματικές επιταγές όπως στρατηγική, δεδομένα ESG, έξυπνα assets, πράσινη πληροφορική και βιώσιμες αλυσίδες εφοδιασμού. Όπως υπογράμμισε, η IBM βοηθά τους πελάτες της να μειώσουν το αποτύπωμα άνθρακα και να βελτιστοποιήσουν την απόδοση στη διαχείριση των περιουσιακών τους στοιχείων (asset management). Το IBM Maximo, ένα από τα πιο δημοφιλή προϊόντα της εταιρείας, παρέχει έξυπνη διαχείριση περιουσιακών στοιχείων μεγιστοποιώντας την απόδοση και την αξιοπιστία.

Quantum & Καινοτομία: Το Μέλλον της Πληροφορικής

O τομέας του IBM Quantum είναι πρωτοπόρος στον κλάδο των κβαντικών υπολογιστών με σημαντικές προόδους που διατρέχουν τους τομείς του  Υλικού, του Λογισμικoύ και του Οικοσυστήματος, υπογράμμισε ο κ. Μανιάτης. «Ευρύτερος  στόχος μας είναι να συνεισφέρει η κβαντική τεχνολογία στην πρόοδο της επιχειρηματικότητας και της κοινωνίας».

IΒΜ Consulting

Ο τομέας  ΙBM Consulting βοηθά τους οργανισμούς να εκσυγχρονίσουν και να διαχειριστούν τις εφαρμογές τους σε ένα υβριδικό περιβάλλον cloud. Όπως ανέφερε ο κ. Μανιάτης, 140.000+ ειδικοί του τομέα IBM Consulting σε 150+ χώρες αποτελούν τους πιο έμπειρους επαγγελματίες στον κόσμο για τη μετάβαση σε υβριδικό cloud με σαφή πρόθεση να αξιοποιήσει ένα πλήρες οικοσύστημα συνεργατών παράλληλα με την τεχνολογία της IBM, συμπεριλαμβανομένων στρατηγικών συνεργασιών με τις SAP, Adobe, Salesforce,  Microsoft, AWS, ServiceNow και Oracle.

IBM SkillsΒuild: επένδυση στη μείωση του χάσματος δεξιοτήτων

Με αφοσίωση στην καλλιέργεια της εκπαίδευσης, της καινοτομίας και της ανάπτυξης, η IBM συνεισφέρει στην ανάπτυξη των  αναξιοποίητων δυνατοτήτων ατόμων και οργανισμών σε έναν συνεχώς εξελισσόμενο κόσμο, όπως τόνισε ο κ. Μανιάτης, αναφερόμενος στο πρόγραμμα SkillsBuild της IBM. Προωθώντας τη διαφορετικότητα, την ισότητα και τις ίσες ευκαιρίες για όλους, το πρόγραμμα SkillsBuild λειτουργεί σε 159 χώρες με 1.000+ μαθήματα σε 20 γλώσσες, υποστηρίζει εκατομμύρια μαθητευόμενους και επαγγελματίες, στοχεύοντας στην εκπαίδευση 30 εκατομμυρίων ανθρώπων παγκοσμίως έως το 2030 σε καινοτόμες τεχνολογίες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v