Εκλεισε το ντιλ της Vivartia για τη Δωδώνη

Στη Vivartia περνά το 25% της ηπειρώτικης γαλακτοβιομηχανίας Δωδώνη, που δεν ήλεγχε έως τώρα. Επιβεβαιώθηκε με επίσημη ανακοίνωση η πληροφορία του Euro2day.gr.

Εκλεισε το ντιλ της Vivartia για τη Δωδώνη

Στη Vivartia περνά το εναπομείναν ποσοστό της ηπειρώτικης γαλακτοβιομηχανίας Δωδώνη, που δεν ήλεγχε μέχρι σήμερα ο όμιλος. Ανακοίνωση της εταιρείας (δείτε παρακάτω) επιβεβαίωσε τις πληροφορίες του Euro2day.gr για συμφωνία μεταβίβασης του 25% της Γαλακτοβιομηχανίας Δωδώνη, το οποίο κατείχαν οι Ρώσοι της SI Foods.

Με τη συμφωνία αυτή η Vivartia αποκτά τον πλήρη έλεγχο της Δωδώνη αφού προ διετίας το 75% της ηπειρώτικης εταιρείας είχε εξαγοράσει η CVC μέσω της Venetiko Holdings, που το περασμένο καλοκαίρι απορροφήθηκε από τη Vivartia.

Η ηπειρώτικη γαλακτοβιομηχανία Δωδώνη πέρασε στον έλεγχο της SI Foods το 2012 από την Αγροτική Τράπεζα της Ελλάδος. Σήμερα, η Δωδώνη, που είναι market leader στη φέτα, επενδύει όχι μόνο στο βασικό της προϊόν αλλά και στο γιαούρτι, όπου ελέγχει μερίδιο 8% της αγοράς (στραγγιστό και παραδοσιακό) και στο λευκό τυρί. Τη φετινή χρονιά οι επενδύσεις της άγγιξαν τα 7 εκατ. ευρώ και κατευθύνθηκαν στην αναβάθμιση των εγκαταστάσεών της σε Ιωάννινα και Θήβα. Στη Θήβα παράγεται το παραδοσιακό γιαούρτι, αυτό με την πέτσα, και η βαρελίσια φέτα Παρνασσός.

Πέρυσι, παρά την αύξηση 11% των πωλήσεών της σε επίπεδο μητρικής στα 132,675 εκατ. ευρώ και 6% του ομίλου στα 149,938 εκατ. ευρώ, οι ζημιές προ φόρων διαμορφώθηκαν στα 4,9 εκατ. ευρώ από κέρδη 1,968 εκατ. ευρώ, και οι καθαρές ζημιές στα 4,5 εκατ. ευρώ από κέρδη 1,254 εκατ. ευρώ για τον όμιλο. Για τη μητρική, οι προ φόρων ζημιές άγγιξαν το 1,622 εκατ. ευρώ από κέρδη 2,435 εκατ. ευρώ και οι καθαρές ζημιές του ομίλου στο 1,454 εκατ. ευρώ από κέρδη 1,771 εκατ. ευρώ.

Τα μικτά αποτελέσματα μειώθηκαν 11,26% για τη μητρική και 21,7% για τον όμιλο, με το περιθώριο μικτού κέρδους ως ποσοστό επί του κύκλου εργασιών να υποχωρήσει στο 14,1% από 17,6% για τη μητρική και στο 12% από 16,4% για τον όμιλο. Ενώ τα EBITDA συρρικνώθηκαν στα 3,96 εκατ. ευρώ από 10,054 εκατ. ευρώ και 5,597 εκατ. ευρώ έναντι 9,124 εκατ. ευρώ για τη μητρική και τον όμιλο αντίστοιχα.

Η επίσημη ανακοίνωση

Η SI Foods Ltd συμφώνησε να πωλήσει τις υπόλοιπες μετοχές που διέθετε στη συμμετοχική εταιρεία SI Foods Holding Ltd ("SIF"), στην οποία ανήκει η ΔΩΔΩΝΗ ΑΕ, στη Vivartia Holdings SA ("Vivartia"), η οποία αποτελεί επένδυση της CVC Capital Partners.

Η συμφωνία σηματοδοτεί το τελικό βήμα στην επιτυχή διαδικασία αναδιάρθρωσης της ΔΩΔΩΝΗ ΑΕ, η οποία διήρκεσε λίγο περισσότερο από 10 χρόνια. Η συμφωνία ακολουθεί την πώληση ποσοστού 78% στην CVC το 2021 και την επακόλουθη επιτυχή ολοκλήρωση της τελευταίας φάσης του επενδυτικού προγράμματος της ΔΩΔΩΝΗ ΑΕ που είχε ξεκινήσει η εταιρεία πριν από 3 χρόνια για την περαιτέρω βελτίωση της αποτελεσματικότητας και των δυνατοτήτων της.

Η SIF εξαγόρασε τη ΔΩΔΩΝΗ ΑΕ το 2012 από την Αγροτική Τράπεζα, όταν η τελευταία είχε τεθεί σε καθεστώς αναγκαστικής διαχείρισης. Η συναλλαγή αυτή ήταν η πρώτη ιδιωτικοποίηση από το ελληνικό κράτος κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης. Εκείνη την εποχή, η ΔΩΔΩΝΗ, ο μεγαλύτερος παραγωγός φέτας στην Ελλάδα ήταν κοντά στη χρεοκοπία με σημαντικά αδιάθετα αποθέματα, υψηλά χρέη σε τράπεζες και αγρότες και έχοντας υποστεί τις συνέπειες μακροχρόνιας αποεπένδυσης.

Οι νέοι ιδιοκτήτες ξεκίνησαν ένα φιλόδοξο, μακροπρόθεσμο σχέδιο αναδιάρθρωσης για την εξυγίανση της εταιρείας, διατηρώντας παράλληλα τα υψηλά πρότυπα ποιότητας και τις αυθεντικές πρακτικές παραγωγής, διαφυλάσσοντας την εμβληματική κληρονομιά της στη βορειοδυτική Ελλάδα. Όχι μόνο εξοφλήθηκαν πλήρως όλα τα χρέη της εταιρείας προς τις τράπεζες και πάνω από 5.000 παραγωγούς γάλακτος, αλλά η εταιρεία προχώρησε έκτοτε στην αγορά πάνω από 750 εκατ. λίτρων γάλακτος παρέχοντας ισχυρή οικονομική ώθηση στην περιφέρεια της Ηπείρου.

Τα τελευταία 10 χρόνια η ΔΩΔΩΝΗ ΑΕ κατάφερε επίσης να διπλασιάσει σχεδόν τις συνολικές πωλήσεις της και να τριπλασιάσει τις εξαγωγές της. Με την αρχική τους τοποθέτηση και τις επακόλουθες επενδύσεις, τα τελευταία 10 χρόνια, η SIF εξασφάλισε την εισροή σχεδόν 75 εκατομμυρίων ευρώ στην ελληνική οικονομία.

Επιπροσθέτως, η απασχόληση αυξήθηκε από 270 σε 490 θέσεις εργασίας στην Ελλάδα (+81%) πλέον των 130 νέων υπαλλήλων στο εργοστάσιο που κατασκευάστηκε στην Κύπρο. Επιπλέον, η SIF έδωσε τη δυνατότητα στη ΔΩΔΩΝΗ ΑΕ να καταστεί μία από τις κορυφαίες γαλακτοβιομηχανίες, όσον αφορά στη βιωσιμότητα (sustainability), κατατασσόμενη στο 1% των κορυφαίων γαλακτοβιομηχανιών στον κόσμο.

Όλα τα επιτεύγματα των τελευταίων ετών δεν θα ήταν δυνατά χωρίς την αφοσίωση και τη δέσμευση των εργαζομένων και της διοίκησης, καθώς και την πιστή υποστήριξη από τους παραγωγούς γάλακτος της ΔΩΔΩΝΗ ΑΕ, για την οποία οι επενδυτές είναι πραγματικά ευγνώμονες, και πεπεισμένοι ότι θα συνεχίσουν να αποτελούν αναπόσπαστο στοιχείο της συνεχούς επιτυχίας της εταιρείας.

Οι μέτοχοι της SIF θέλουν για άλλη μια φορά να εκφράσουν την ευγνωμοσύνη τους για την υποδοχή που τους επιφύλαξε η κοινότητα της Ηπείρου και ευτυχείς που κατάφεραν να διαδραματίσουν καθοριστικό ρόλο ως υποστηρικτικός παράγοντας στην ευρύτερη περιοχή και να στηρίξουν τους τοπικούς γαλακτοπαραγωγούς μέσω της ΔΩΔΩΝΗ ΑΕ όλα αυτά τα χρόνια. Επιπλέον, είμαστε υπερήφανοι που έχουμε μετατρέψει τη ΔΩΔΩΝΗ ΑΕ σε έναν επιτυχημένο και ισχυρό παίκτη στην ελληνική και διεθνή αγορά γαλακτοκομικών προϊόντων, με μια ισχυρή διοικητική ομάδα για την οποία είμαστε σίγουροι ότι θα συνεχίσει να είναι επιτυχημένη και να διαδραματίζει ουσιαστικό ρόλο στον ευρύτερο γαλακτοκομικό κλάδο του ομίλου Vivartia.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v