Κύπρος: Διψήφιο growth «γράφει» ο ασφαλιστικός κλάδος

Αρκετά σενάρια κυκλοφορούν για deals στην κυπριακή ασφαλιστική αγορά, χωρίς αυτά να αφήνουν απέξω και τις ελληνικών συμφερόντων εταιρείες. Οι επιδόσεις στο εννεάμηνο.

Κύπρος: Διψήφιο growth «γράφει» ο ασφαλιστικός κλάδος

Με διψήφιο ρυθμό ανάπτυξης τρέχει φέτος η κυπριακή ασφαλιστική αγορά, καθώς στο πρώτο εννεάμηνο του 2023 η παραγωγή του κλάδου ζωής αυξήθηκε κατά 18,5% και των γενικών καλύψεων κατά 9%. Η πορεία αυτή αποτελεί συνέχιση της ανόδου που είχε καταγράψει η παραγωγή το 2022, όταν στο εννεάμηνο του συγκεκριμένου έτους, ο κλάδος ζωής είχε σημειώσει αύξηση 15,8% και οι γενικές καλύψεις 3,4%.

Από πλευράς μεριδίων αγοράς, στον κλάδο ζωής επωφελήθηκαν οι δύο μεγαλύτερες εταιρείες, που είναι η Eurolife (θυγατρική της Τράπεζας Κύπρου, 30,5% από 27,8% το αντίστοιχο χρονικό διάστημα του 2022) και η CNP Cyprialife (θυγατρική του πολυεθνικού ομίλου CNP, 23% από 22,9%).

Σημαντικά μερίδια αγοράς κατέγραψαν επίσης η Universal Life (11,1%), η Ancoria (9,6%), η Hellenic (θυγατρική της Ελληνικής Τράπεζας, 7,3%) και η MetLife (6%).

Σε ό,τι αφορά τις ελληνικών συμφερόντων ασφαλιστικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην Κύπρο, η Prime Insurance (ελέγχεται πλέον από τη Eurobank, λόγω των κόκκινων δανείων του εκλιπόντος επιχειρηματία Δημήτρη Κοντομηνά) σημείωσε μερίδιο αγοράς 4,8% από 5,2%, η Altius (είχε εξαγοράσει την Alpha Ασφαλιστική) 4,7% από 4,9% και η Εθνική Ασφαλιστική 2,9%, έναντι 3,1%.

Στους γενικούς κλάδους, τα μεγαλύτερα μερίδια αγοράς κατείχαν στο εννεάμηνο οι θυγατρικές της Τράπεζας Κύπρου (Γενικές Ασφάλειες Κύπρου 11,4% και η Eurolife 4,3%), οι θυγατρικές της CNP (CNP Insurance 11,2% και CNP Cyprialife 2,8%), η Trust με 8,4% και οι θυγατρικές της Ελληνικής Τράπεζας (Παγκυπριακή 7,4% και Hellenic 0,1%).

Κατά το ίδιο χρονικό διάστημα, τα μερίδια αγοράς των ελληνικών ασφαλιστικών εταιρειών που δραστηριοποιούνται στην Κύπρο ήταν 3,7% για την Altius (έναντι 3,6%), 3,6% για την Εθνική Ασφαλιστική (όσο και πέρυσι), 3,2% για την Υδρόγειο που θα παραμείνει στον μετοχικό έλεγχο της οικογένειας Κασκαρέλη (3,1% πέρυσι), 2,4% για την Prime Insurance (2,3% πέρυσι), 1,8% για την Interamerican (1,6% πέρυσι, δραστηριοποιείται στο Νησί της Αφροδίτης μόνο μέσω της Anytime) και 0,9% για την Allianz.

Με βάση το ρεπορτάζ, αρκετά σενάρια κυκλοφορούν για deals στην κυπριακή ασφαλιστική αγορά, χωρίς αυτά να αφήνουν απέξω και τις ελληνικών συμφερόντων εταιρείες.

Για παράδειγμα, η Eurobank ελέγχει πλέον την Prime Insurance και έχει υποβάλει δημόσια πρόταση στην Ελληνική Τράπεζα, η οποία διαθέτει δύο θυγατρικές ασφαλιστικές εταιρείες (Παγκυπριακή και Hellenic, δραστηριοποιούνται αποκλειστικά στο χώρο του bancassurance). Πώς θα χειριστεί το όλο θέμα ο γνωστός τραπεζικός όμιλος;

Η Allianz-Ευρωπαϊκή Πίστη θα κληθεί να χειριστεί το ζήτημα της τοπικής θυγατρικής της, η οποία μετά το «λουκέτο» των συνεργατικών τραπεζών έχει αποχωρήσει από τον κλάδο ζωής και έχει περιοριστεί σε μια μικρή θέση στις γενικές καλύψεις.

Οι Αμερικανοί της CVC δεν έχουν αναφερθεί καθόλου μέχρι σήμερα στο θέμα της Εθνικής Ασφαλιστικής Κύπρου, σε αντίθεση με την εκπεφρασμένη πρόθεσή τους να πουλήσουν τη θυγατρική στη Ρουμανία.

Τέλος, η Υδρόγειος Ασφαλιστική Κύπρου έμεινε έξω από το deal μέσω του οποίου οι Ιταλοί του Reale Group απέκτησαν το 76% της Υδρογείου στην Ελλάδα και έτσι θα συνεχίσει να δραστηριοποιείται υπό τον μετοχικό έλεγχο της οικογένειας Κασκαρέλη.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v