Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΑΔΜΗΕ: Προχωρά η πώληση του 20% της Αριάδνη Interconnection

Το πρώτο τρίμηνο του 2024 προβλέπεται να ανοίξει το Virtual Data Room (VDR), στο οποίο θα αποκτήσουν πρόσβαση και τα τέσσερα υποψήφια επενδυτικά σχήματα. Οι κινήσεις για την ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδος-Κύπρου-Ισραήλ.

ΑΔΜΗΕ: Προχωρά η πώληση του 20% της Αριάδνη Interconnection

Στην τελική ευθεία εισέρχεται πλέον η διάθεση 20% του μετοχικού κεφαλαίου της ΑΡΙΑΔΝΗ Interconnection, της θυγατρικής κατά 100% σήμερα του ΑΔΜΗΕ, που υλοποιεί το έργο της μεγάλης διασύνδεσης της Κρήτης με την Αττική. Μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2024 προβλέπεται να ανοίξει το Virtual Data Room (VDR), στο οποίο θα αποκτήσουν πρόσβαση και τα τέσσερα υποψήφια επενδυτικά σχήματα τα οποία πήραν το «πράσινο φως» από τη ΡΑΑΕΥ, για να ακολουθήσει στη συνέχεια και η υποβολή των δεσμευτικών προσφορών.

Εντός του πρώτου τριμήνου του 2024, εξάλλου, ο ΑΔΜΗΕ επιδιώκει να ολοκληρωθεί η μετοχική σύνθεση της θυγατρικής εταιρείας ειδικού σκοπού Great Sea Interconnector, που ανέλαβε φορέας υλοποίησης της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδος-Κύπρου-Ισραήλ.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Euro2day.gr, υπάρχει κατ' αρχάς συμφωνία μεταξύ ΑΔΜΗΕ και Κυπριακής Δημοκρατίας, να αποτελέσουν τους δύο βασικούς μετόχους της εταιρείας ελέγχοντας αθροιστικά το 51%, με τον ΑΔΜΗΕ να διατηρεί το μεγαλύτερο ποσοστό. Στις αρχές Δεκεμβρίου, επίσης, υπογράφηκε MοU και με τον ενεργειακό όμιλο TAQA του Αμπού Ντάμπι, που ενδιαφέρεται να εισέλθει ως μέτοχος μειοψηφίας στην Great Sea. Στους «μνηστήρες» συγκαταλέγεται και το Aluma Infrastructure Fund από το Ισραήλ, με τον ΑΔΜΗΕ να εμφανίζεται ανοιχτός στην είσοδο και άλλων μετόχων.

Για το 20% της ΑΡΙΑΔΝΗ υποψήφιοι είναι η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ο ιταλικός αντίστοιχος Διαχειριστής TERNA SpA, η σύμπραξη Macquarie Super Core Infrastructure Fund με τη Phaethon Holdings, συμφερόντων του ομίλου Κοπελούζου, και η StateGrid International Development Belgium, θυγατρική της κινεζικής StateGrid, που ελέγχει σήμερα το 24% του ΑΔΜΗΕ. Η StateGrid Belgium αρχικά φερόταν να συμπράττει με τον βελγικό Διαχειριστή ELIA, ωστόσο, οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι προσέρχεται αυτόνομα στη δεύτερη φάση του διαγωνισμού.

Σε κάθε περίπτωση και οι τέσσερις υποψήφιοι θα αποκτήσουν από τις αρχές του νέου έτους πρόσβαση στο VDR, ώστε να διαμορφώσουν το τίμημά τους εξετάζοντας τα στοιχεία του έργου, το Business Plan και τη Συμφωνία Μετόχων. Στόχος είναι οι οικονομικές προσφορές να κατατεθούν τον Μάρτιο του 2024.

Να σημειωθεί ότι ο νέος μέτοχος θα είναι παθητικός, χωρίς δικαίωμα ψήφου και συμμετοχή στο διοικητικό συμβούλιο της ΑΡΙΑΔΝΗ. Για τον σκοπό αυτό έγιναν και οι αναγκαίες τροποποιήσεις στο καταστατικό της εταιρείας, που ζήτησε η ΡΑΑΕΥ.

Το μεγάλο ηλεκτρικό καλώδιο που θα συνδέσει την Κρήτη με την Αττική προβλέπεται να ηλεκτριστεί στα τέλη του 2024, με την εμπορική λειτουργία του να τοποθετείται στα μέσα του 2025. Ήδη, λειτουργεί το μικρό καλώδιο που συνδέει την Κρήτη με την Πελοπόννησο, οδηγώντας έτσι στην άρση της ενεργειακής απομόνωσης του νησιού, που θα ολοκληρωθεί με το μεγάλο καλώδιο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v