Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σχέδιο για μοιρασιά «5-5-1,5» στο επερχόμενο placement της Πειραιώς

Μετά τις 23 Φεβρουαρίου 2024 και τα αποτελέσματα 2023 ανοίγει ο δρόμος για την αποεπένδυση του ΤΧΣ. Οι πιθανές ημερομηνίες και τα σχέδια για την κατανομή μεταξύ θεσμικών και retail επενδυτών.

Σχέδιο για μοιρασιά «5-5-1,5» στο επερχόμενο placement της Πειραιώς

Μετά τις 23 Φεβρουαρίου 2024, όταν η Tράπεζα Πειραιώς θα ανακοινώσει τα αποτελέσματα της οικονομικής χρήσης του 2023, ανοίγει ο διάδρομος για την αποεπένδυση του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας από την τράπεζα, με πιθανές ημερομηνίες έναρξης της διαδικασίας πώλησης μεταξύ 8-9 Μαρτίου 2024.

Πηγές της αγοράς υπογραμμίζουν ότι στόχος είναι να διατεθεί ποσοστό αξίας 150 εκατ. ευρώ σε δημόσια προσφορά που θα απευθύνεται στη retail ελληνική αγορά.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, οι επαφές με τους επενδυτές δείχνουν ότι υπάρχει σημαντικό ενδιαφέρον για τη διάθεση υψηλού ποσοστού -σήμερα το ΤΧΣ κατέχει το 27% της Tράπεζας Πειραιώς- και επισημαίνουν ότι η συναλλαγή πρέπει να κινηθεί στο 1,150 δισ. ευρώ.

Το μοντέλο διάθεσης των μετοχών της Εθνικής Tράπεζας αποτελεί οδηγό και για το placement της Πειραιώς, που σχεδιάζεται σε μια λογική 5-5-1,5: Οι πηγές τονίζουν ότι πρέπει να δοθούν μετοχές αξίας 500 εκατ. ευρώ σε 10 ισχυρούς θεσμικούς επενδυτές διεθνούς βεληνεκούς (τύπου Fidelity, Capital κ.α.), τα υπόλοιπα 500 εκατ. ευρώ σε άλλους ξένους επενδυτές με χαμηλότερα ποσά τοποθέτησης στη μετοχή και 150 εκατ. ευρώ στη retail ελληνική αγορά.

Αξίζει να αναφερθεί ότι με βάση τις τωρινές χρηματιστηριακές τιμές, η μετοχή της Tράπεζας Πειραιώς κινείται στα 3,3 ευρώ και η κεφαλαιοποίησή της διαμορφώνεται στα 4,2 δισ. ευρώ.

Το ποσοστό

Από την πλευρά της κυβέρνησης φαίνεται ότι βλέπουν θετικά τη διάθεση υψηλού ποσοστού της τράπεζας (σ.σ. από το 27% που κατέχει το ΤΧΣ) ενώ υπάρχουν και εκείνοι που τάσσονται υπέρ της διάθεσης του συνόλου των μετοχών.

Το αν το ΤΧΣ διατηρήσει ένα ποσοστό ή όχι στη Tράπεζα Πειραιώς αποτελεί πολιτική απόφαση, ωστόσο θεωρείται βέβαιο, σύμφωνα με πληροφορίες, ότι το ποσοστό διάθεσης θα κινείται πέριξ του 20%.

Το μέρισμα

Στο μεταξύ η διοίκηση της τράπεζας ετοιμάζει αφενός τα αποτελέσματα του 2023, αλλά και το guidance με τους στόχους των επόμενων ετών. Σε ό,τι αφορά το μέρισμα, η τράπεζα θα προχωρήσει στη διανομή μερίσματος 10% (σ.σ. έχει δοθεί το άτυπο πράσινο φως από τον SSM προς όλες τις ελληνικές τράπεζες) από τα κέρδη του 2023 και στόχος είναι το 2025, το ποσοστό του μερίσματος να ανέλθει στο 25% (από την κερδοφορία του 2024).

Στο μέτωπο των κερδών η τράπεζα στοχεύει σε κέρδη ύψους 1 δισ. ευρώ ετησίως για τα επόμενα έτη.

Το asset management

Σημαντική πηγή εσόδων για τα επόμενα χρόνια αποτελούν, με βάση τον στρατηγικό σχεδιασμό της Tράπεζας Πειραιώς, οι εργασίες του asset management. Σήμερα τα υπό διαχείριση κεφάλαια ξεπερνούν τα 8 δισ. ευρώ και σε ετήσια βάση αυξήθηκαν φέτος κατά 1 δισ. ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v