Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ψάλτης: Δεν θα είναι εύκολη χρονιά το 2024, τα πλεονεκτήματα της Alpha

Γιατί θα μείνει ψηλά -και- το 2024 το καθαρό επιτοκιακό περιθώριο και χαμηλά η πιστωτική επέκταση. Το Γ’ τρίμηνο του 2024 θα ξεκινήσει η μείωση επιτοκίων. Ηπιότερη ανάπτυξη για Ελλάδα. Υψηλότερα κέρδη από το guidance περιμένει φέτος η αγορά. Πιθανή έκπληξη στο μέρισμα.

Ψάλτης: Δεν θα είναι εύκολη χρονιά το 2024, τα πλεονεκτήματα της Alpha

Την εκτίμηση ότι το 2024 θα αποτελέσει μια χρονιά με περισσότερες δυσκολίες από αυτές που περιμένουν οι αγορές, λόγω των ευαίσθητων ισορροπιών μεταξύ πληθωριστικών πιέσεων και αποφυγής ύφεσης, διατύπωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Alpha Υπηρεσιών και Συμμετοχών Βασίλης Ψάλτης.

Σε συνάντηση με εκπροσώπους του Τύπου ο CEO του ομίλου Alpha διακινδύνευσε την πρόβλεψη, κόντρα στο consensus, ότι ο κύκλος αποκλιμάκωσης των επιτοκίων θα ξεκινήσει το τρίτο τρίμηνο του 2024 και η ετήσια μείωση θα περιορισθεί σε 50 μονάδες βάσης. Ο φόβος της «διπλής καμπούρας» (σ.σ. αναζωπύρωση του πληθωρισμού), κατά το προηγούμενο της δεκαετίας του 1970, θα οδηγήσει, κατά τον ίδιο, τις κεντρικές τράπεζες σε υιοθέτηση προσεκτικών βημάτων ως προς τις μειώσεις επιτοκίων, συνυπολογίζοντας τη δυναμική της οικονομίας και τις πολιτικές πιέσεις, όπου έχει ανοίξει εκλογικός κύκλος.

Υπό το παραπάνω πρίσμα, ο κ. Ψάλτης χαρακτήρισε το 2024 ενδιαφέρουσα χρονιά, αλλά όχι τόσο εύκολη όσο περιμένουν οι αγορές. Η Ελλάδα, χάρη στη δυναμική την οποία προσδίδουν οι πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και η αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος, θα συνεχίσει να αναπτύσσεται, αποτελώντας «όαση». Εξέλιξη που η Alpha σκοπεύει να εκμεταλλευτεί. Υπάρχουν, όμως, παράγοντες που ενδέχεται να μετριάσουν τον ρυθμό ανάπτυξης, όπως η καθυστέρηση στην υλοποίηση των μεγάλων δημόσιων έργων, ύψους 15 δισ. ευρώ, λόγω έλλειψης εργατικού δυναμικού και υπερσυγκέντρωσης στα ανοίγματα τραπεζών έναντι των κατασκευαστικών ομίλων.

Στο παραπάνω περιβάλλον, οι τράπεζες αναμένεται να διαφυλάξουν με μεγαλύτερη άνεση το καθαρό επιτοκιακό περιθώριο, το οποίο καρπώνονται σήμερα. Η σταδιακή αύξηση του μεριδίου των προθεσμιακών στο συνολικό μείγμα καταθέσεων θα «ψαλιδίσει» μεν τα περιθώρια, επίπτωση, όμως, που εκτιμάται ότι θα αντισταθμιστεί από την «ήπια» πιστωτική επέκταση και την περαιτέρω συγκράτηση κόστους.

Η διοίκηση της Alpha διατύπωσε την εκτίμηση ότι η πιστωτική επέκταση θα είναι υψηλότερη της φετινής, αλλά όχι στον βαθμό που προβλέπουν οι συγκλίνουσες εκτιμήσεις, λόγω της μεταβατικότητας που θα χαρακτηρίσει τη χρονιά διεθνώς (διατήρηση υψηλού κόστους χρήματος, slow down στις ευρωπαϊκές οικονομίες) και των εγγενών αδυναμιών της χώρας (κακός σχεδιασμός έργων, αργή υλοποίηση κ.ά.).

Φέτος, η Alpha αναμένεται να εμφανίσει αύξηση των εξυπηρετούμενων δανείων κατά περίπου 0,9 με 1 δισ. ευρώ, εφόσον οι κινητοποιήσεις των συμβολαιογράφων επιτρέψουν να υπογραφούν δύο συμβάσεις χορήγησης δανείων, πριν το κλείσιμο έτους. Υπενθυμίζεται ότι στο 9μηνο η καθαρή πιστωτική επέκταση διαμορφώθηκε σε 0,4 δισ. ευρώ (31,8 δισ. ευρώ ενήμερα δάνεια).

Πλεονέκτημα για Alpha το υψηλότερο spread

Στο γύρισμα της χρονιάς, η Alpha έχει το πλεονέκτημα να διαθέτει το υψηλότερο μέσο spread στα επιτόκια μεγάλων εταιρικών χορηγήσεων, μεταξύ των συστημικών τραπεζών. Εξέλιξη που θα συμβάλει στην ηπιότερη επιβράδυνση του καθαρού επιτοκιακού περιθωρίου, λόγω αύξησης του μεριδίου προθεσμιακών και εν συνεχεία αποκλιμάκωσης των επιτοκίων.

Υπενθυμίζεται ότι κατά το τρίτο τρίμηνο της φετινής χρονιάς, το κόστος προθεσμιακών καταθέσεων της Alpha αυξήθηκε σε 1,14% (σ.σ. συνυπολογιζόμενης της επίπτωσης από προθεσμιακές σε δολάρια), έναντι 0,63% το αμέσως προηγούμενο τρίμηνο. Το μερίδιο των προθεσμιακών ανήλθε σε 25% του μείγματος καταθέσεων έναντι 20% στις 30 Ιουνίου.

Γιατί η αγορά περιμένει υψηλότερα κέρδη και μέρισμα έναντι του guidance

Η τράπεζα αναμένει ότι η χρονιά θα κλείσει με κέρδη ανά μετοχή άνω του 0,30 ευρώ (0,24 ευρώ στο 9μηνο) και απόδοση ενσώματων ιδίων κεφαλαίων άνω του 11,5%, επιδόσεις που η αγορά θεωρεί συντηρητικές. Εξ ου και αναμένει ότι το μέρισμα από κέρδη χρήσης 2023 θα είναι πιθανώς υψηλότερο της καθοδήγησης.

Άλλωστε, η υλοποίηση της συμφωνίας με UniCredit, σε Ελλάδα και Ρουμανία, δημιουργεί πρόσθετη αξία και βελτιώνει την κατανομή κεφαλαίων. Η έγκριση της συναλλαγής για τη Ρουμανία αναμένεται τον προσεχή Μάρτιο και θα ακολουθήσει η έγκριση για την πώληση του 51% της Alphalife.

Η συμφωνία με την UniCredit ανοίγει, σύμφωνα με τον Βασίλη Ψάλτη, για τους πελάτες της Alpha Bank παράθυρο στις διεθνείς εξελίξεις, παρέχοντας πρόσβαση σε σειρά ευρωπαϊκών αγορών. Επιπρόσθετα, η Alpha απέκτησε συμπαγή ομάδα ιδιωτών μετόχων (UniCredit-Reggeborgh), εξέλιξη που σε συνδυασμό με την αποεπένδυση του ΤΧΣ δημιουργεί τις προϋποθέσεις για λήψη ταχύτερων αποφάσεων.

Τέλος, για τη θυγατρική στην Κύπρο προβλέπεται η αξιοποίηση της δυνατότητας που έχει η χώρα να αναδειχθεί σε πύλη εισόδου για επιχειρήσεις από τη Μέση Ανατολή και την Ινδία που θέλουν να επενδύσουν στην Ε.Ε.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v