Ντυνάν-Euromedica: Τι και γιατί άλλαξε στο αρχικό ντιλ

Με σημαντικές αλλαγές σε σχέση με την προηγούμενη αρχική συμφωνία προχωρά το deal μεταξύ Euromedica και Ντυνάν. Πού οφείλονται οι μεταβολές, τι κέρδη αποκομίζει η τριπλέτα των μετόχων τους και η σημασία του timing.

Ντυνάν-Euromedica: Τι και γιατί άλλαξε στο αρχικό ντιλ
Χρήστος Μεγάλου, Τάκης Δουμάνογλου

Με σημαντικές τροποποιήσεις, σε σχέση με την αρχική συμφωνία, θα υλοποιηθεί η συναλλαγή μεταξύ Ερρίκος Ντυνάν και Euromedica καθώς η μεταξύ τους συγχώνευση εγκαταλείφθηκε και προκρίθηκε η αγορά του συνόλου των δραστηριοτήτων της δεύτερης, στη δευτεροβάθμια περίθαλψη, από την Ημιθέα (Ερρίκος Ντυνάν).

Η συμφωνία μεταξύ Ημιθέα και της μεγαλομετόχου της Euromedica, Farallon, προβλέπει ότι η πρώτη θα αγοράσει από τη Farallon το 70,65% της Euromedica. Πριν την εξαγορά θα αποσχιστούν τα διαγωνιστικά κέντρα και θα εισφερθούν σε εταιρεία που θα ελέγχεται από Farallon και Πειραιώς. Σημειώνεται ότι ο μέτοχος της Ημιθέα, Strix Holdings, κατέχει απευθείας το 29,35% της Euromedica. Επομένως, το σχήμα Strix-Ημιθέα θα βρεθεί, μετά τη συναλλαγή, να κατέχει το 100% της εταιρείας.

Πρακτικά, η Ημιθέα αγοράζει έξι γενικές και μαιευτικές κλινικές της Euromedica σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Ρόδο και Κοζάνη, ένα κέντρο αποκατάστασης στη Θεσσαλονίκη καθώς και συμμετοχές σε κέντρα αποκατάστασης και εταιρείες προμηθειών, που ανήκουν στη Euromedica.

Παρότι το οικονομικό σκέλος της συναλλαγής δεν ανακοινώθηκε, εικάζεται ότι είναι αξιόλογο, δίνοντας την ευκαιρία στη Farallon να αποεπενδυθεί, διατηρώντας μόνο τα διαγνωστικά κέντρα. Το private equity fund έχασε πολύ χρόνο, λόγω της αργής διαδικασίας του πλαισίου εξυγίανσης στην Ελλάδα και των συνεχών αψιμαχιών με την πλευρά του προηγούμενου μεγαλομετόχου, αλλά φεύγει από τις κλινικές με ένα καλό deal, σύμφωνα με πηγές που γνωρίζουν εκ του σύνεγγυς τις λεπτομέρειες της συμφωνίας.

Το Ερρίκος Ντυνάν (Ημιθέα) αποκτά συμπληρωματικότητα εργασιών (σ.σ. μαιευτικές κλινικές) καθώς και γενικές κλινικές εκτός Αθήνας που μπορούν να δουλέψουν «δορυφορικά». Θα διαθέτει, μετά την ολοκλήρωση της συναλλαγής (σ.σ. τελεί υπό την έγκριση της Επιτροπής Ανταγωνισμού), 1.380 κλίνες δευτεροβάθμιας φροντίδας σε όλη την Ελλάδα, έχοντας τη δυνατότητα να νοσηλεύει πάνω από 120.000 περιστατικά ετησίως.

Η Ημιθέα ελέγχεται κατά 100% από τη Strix Holdings, ιδιοκτησίας Πειραιώς, τη διαχείριση όμως διατηρεί η Strix Asset Management (75% Blantyre-25% Πειραιώς). Επομένως, η Πειραιώς δεν ενοποιεί ήδη από το 2022.

Κατά τη διάρκεια του 2023 η Euromedica έτρεξε τη συγκέντρωση των κλινικών. Έτσι μεταβιβάστηκε στη μαιευτική κλινική Γένεσις (σ.σ. η Euromedica κατέχει το 77%) το 50,14% του κέντρου αποκατάστασης Euromedica Αγωγή έναντι τιμήματος 2 εκατ. ευρώ καθώς και το 70,28% της Ζωή Ογκολογική, έναντι τιμήματος 5,76 εκατ. ευρώ.

Από την πλευρά τους, Πειραιώς και Blantyre Capital μεταβίβασαν στο τέλος του 2022 τη συμμετοχή σε Ημιθέα (Ερρίκος Ντυνάν) στη Strix Holding II (Strix Holding NC LP).

Το αρχικό σχέδιο προέβλεπε τη συγχώνευση Ημιθέα και Euromedica. Η νέα εταιρεία που θα δημιουργούνταν (52% Strix Holdings-48% Farralon) με βάση το business plan προβλεπόταν να επιτύχει σε βάθος μερικών ετών EBITDA άνω των 50 εκατ. ευρώ, χάρη στις συνέργειες, οι οποίες θα προέκυπταν από την καθετοποίηση του ομίλου και θα αποτυπώνονταν σε αύξηση του βαθμού πληρότητας του Ερρίκος Ντυνάν. Σημειώνεται ότι σύμφωνα με πληροφορίες η συνεργασία των διαγνωστικών κέντρων της Euromedica με το Ντυνάν θα συνεχιστεί, χωρίς να υπάρχει αποκλειστικότητα.

Στην αρχική του μορφή, επρόκειτο για ένα non cash deal, με δύο εν δυνάμει πωλητές, οι οποίοι επιδίωκαν να δημιουργήσουν υπεραξία, ώστε να αποεπενδυθούν σε βάθος μερικών ετών. Ωστόσο, με δεδομένο ότι η επένδυσή της είχε ξεκινήσει ήδη από το 2018 και με βάση τις αλλαγές στη συγκυρία και στην αγορά, η Farallon προτίμησε τελικά να αποεπενδυθεί άμεσα, ενώ από τη πλευρά του Ντυνάν, με αυτό το δεδομένο προτιμήθηκε η εξαγορά μόνο της δευτεροβάθμιας περίθαλψης.

Ετσι, η Farallon αποκτά ρευστότητα μέσω της πώλησης των δραστηριοτήτων στη δευτεροβάθμια και μπορεί να προσβλέπει στην έξοδό της και από τον χώρο των διαγνωστικών, χωρίς πίεση να κινηθεί με ταχύτητα.

Η επίσημη ανακοίνωση

«Η εταιρεία ΗΜΙΘΕΑ Μ.Α.Ε., ιδιοκτήτρια του νοσοκομείου ΕΡΡΙΚΟΣ ΝΤΥΝΑΝ, ανακοινώνει ότι ήρθε σε καταρχήν συμφωνία με τη Farallon για την εξαγορά του βασικού κορμού του Ομίλου EUROMEDICA, μετά την απόσχιση των Διαγνωστικών Κέντρων. Η εξαγορά αφορά 6 Γενικές και Μαιευτικές Κλινικές σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Ρόδο και Κοζάνη, 1 Κέντρο Αποκατάστασης στη Θεσσαλονίκη και συμμετοχές σε άλλα Κέντρα Αποκατάστασης και εταιρείες Προμηθειών, Πληροφορικής και Εκμετάλλευσης Ακινήτων.

Στόχος της εξαγοράς είναι να δημιουργηθεί ένας από τους μεγαλύτερους ομίλους υγείας στην Ελλάδα, που θα προσφέρει υπηρεσίες δευτεροβάθμιας περίθαλψης μέσα από ένα δίκτυο νοσοκομείων και κλινικών με ευρεία γεωγραφική κάλυψη της ελληνικής επικράτειας.

Ο νέος αυτός όμιλος θα απασχολεί πάνω από 2.500 εργαζομένους, διαθέτοντας περισσότερες από 1.380 κλίνες δευτεροβάθμιας φροντίδας πανελληνίως, έχοντας τη δυνατότητα να νοσηλεύει πάνω από 120.000 περιστατικά τον χρόνο και να εξυπηρετεί περισσότερα από 750.000 εξωτερικά περιστατικά στο δίκτυο των κλινικών του.

Σημειώνεται ότι η διαδικασία εξαγοράς είναι σε εξέλιξη και η ολοκλήρωσή της τελεί υπό την έγκριση της αρμόδιας Αρχής Ανταγωνισμού και τη λήψη των προβλεπόμενων από το Νόμο εγκρίσεων».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v