Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΔΕΔΔΗΕ: Δεν θα αυξηθούν οι χρεώσεις χρήσης δικτύου

Το επίπεδο των τρεχουσών χρεώσεων δικτύου καλύπτει τις επιπρόσθετες δαπάνες για ζώνες πυροπροστασίας και μηνιαία καταμέτρηση, γεγονός που αναμένεται να διατηρήσει τις ΧΧΔ στα υφιστάμενα επίπεδά τους, τονίζει ο διαχειριστής.

ΔΕΔΔΗΕ: Δεν θα αυξηθούν οι χρεώσεις χρήσης δικτύου

Με αφορμή δημοσιεύματα με αναφορές για επερχόμενες αυξήσεις στις Χρεώσεις Χρήσης Δικτύου (ΧΧΔ), ο ΔΕΔΔΗΕ διευκρινίζει εξής:

Ο ΔΕΔΔΗΕ υπέβαλε στη ΡΑΑΕΥ αίτημα αναθεώρησης του ετήσιου εγκεκριμένου εσόδου του, το οποίο περιλαμβάνει πρόσθετα έσοδα στην κατηγορία των μη ελεγχόμενων δαπανών και συγκεκριμένα περί τα 40,3 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων περί τα 24,4 εκατ. ευρώ αφορούν στις πρόσθετες δαπάνες για τις ζώνες πυροπροστασίας και περί τα 15,9 εκατ. ευρώ στο πρόσθετο κόστος της μηνιαίας καταμέτρησης.

Η δημιουργία ζωνών πυροπροστασίας έχουν ως στόχο να ανταποκριθεί ο ΔΕΔΔΗΕ στις εκ του νόμου υποχρεώσεις του για την ασφαλή και απρόσκοπτη τροφοδότηση και λειτουργία του Δικτύου Διανομής, ενισχύοντας την ανθεκτικότητα και την ασφάλειά του έναντι της συνεχώς επιταχυνόμενης εμφάνισης ακραίων καιρικών φαινομένων.

Οι μηνιαίες καταμετρήσεις στοχεύουν στο να ανταποκριθεί αποτελεσματικά ο ΔΕΔΔΗΕ στις ανάγκες για τον ανασχεδιασμό της αγοράς ενέργειας και των πρόσφατων αλλαγών στο πλαίσιο τιμολόγησης των καταναλωτών στο ανταγωνιστικό σκέλος της αγοράς.

Υπογραμμίζεται ωστόσο ότι το επίπεδο των τρεχουσών χρεώσεων καλύπτει τις παραπάνω επιπρόσθετες δαπάνες, γεγονός που αναμένεται να διατηρήσει τις ΧΧΔ στα υφιστάμενα επίπεδά τους.

Στο μεταξύ, εξετάζοντας συνολικότερα την επιρροή του ΔΕΔΔΗΕ στις τιμές της εγχώριας αγοράς ενέργειας, θα πρέπει να τονιστεί ότι η ταχύτατη σύνδεση νέων ΑΠΕ στο Δίκτυο Διανομής είχε ευεργετικά αποτελέσματα για την ελληνική οικονομία, σε μια ιδιαίτερα δύσκολη περίοδο.

Η σύνδεση ΑΠΕ ισχύος 2,1 GW από τον Ιούνιο του 2021 έως τον Σεπτέμβριο του 2023 στο Δίκτυο Διανομής είχε ως αποτέλεσμα την εξοικονόμηση 0,645 δισ. ευρώ κατά τη διάρκεια της ενεργειακής κρίσης από τη συγκράτηση των τιμών ηλεκτρικής ενέργειας και άλλων 1,179 δισ. ευρώ από την αποφυγή εισαγωγών φυσικού αερίου και του σχετικού κόστους των δικαιωμάτων εκπομπών CO2.

Από το σύνολο των εγκατεστημένων στο ελληνικό σύστημα ενέργειας ΑΠΕ με συνολική ισχύ 11,5 GW, τα 7,5 GW -δηλαδή περίπου το 65%- συνδέθηκαν από τον ΔΕΔΔΗΕ στο Δίκτυό του. Τέλος, να σημειωθεί ότι αυτή την περίοδο στο τελικό στάδιο σύνδεσης με το Δίκτυο βρίσκονται περίπου 18.000 αιτήσεις ΑΠΕ συνολικής ισχύος 1,78 GW.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v