Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Reuters: Μάρτιο η διάθεση πακέτου της Πειραιώς από το ΤΧΣ

«Το σχέδιο είναι η πώληση να γίνει στα τέλη Φεβρουαρίου ή αρχές Μαρτίου», είπε στο Reuters τραπεζίτης με γνώση του θέματος.

Reuters: Μάρτιο η διάθεση πακέτου της Πειραιώς από το ΤΧΣ

Το ΤΧΣ θα ξεκινήσει τη διαδικασία για πώληση μεριδίου της Τράπεζας Πειραιώς έως τον Μάρτιο, δήλωσαν στο Reuters τη Δευτέρα δύο πηγές που γνωρίζουν το θέμα. 

Είναι η τρίτη τέτοια πώληση από τον Οκτώβριο από το κρατικά ελεγχόμενο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. 

Το ΤΧΣ κατέχει το 27% στην Τράπεζα Πειραιώς, με χρηματιστηριακή αξία 4,37 δισ. ευρώ (4,79 δισ. δολάρια), και δεν έχει ακόμη αποφασίσει εάν θα πωλήσει το σύνολο ή μέρος της συμμετοχής της.

«Το σχέδιο είναι η πώληση να γίνει στα τέλη Φεβρουαρίου ή αρχές Μαρτίου», είπε στο Reuters τραπεζίτης με γνώση του θέματος.

"Δεν υπάρχει ακόμη τελική απόφαση για το ποσοστό. Μπορεί να είναι 17%-18% ή ολόκληρο το ποσοστό", πρόσθεσε.

Μια δεύτερη πηγή που εμπλέκεται στη διαδικασία είπε ότι πιθανότατα θα ήταν μια συνδυασμένη πώληση σε ιδιώτες και θεσμικούς επενδυτές. 

Το ΤΧΣ έχει εξουσιοδοτήσει την BofA ως σύμβουλο.

Μετά την εισροή περίπου 50 δισ. ευρώ στον κλάδο, το ΤΧΣ άρχισε να μειώνει τη συμμετοχή του σε τέσσερις μεγάλες ελληνικές τράπεζες το περασμένο φθινόπωρο ως μέρος της αποεπένδυσής του από τράπεζες που ανακάμπτουν.

Οι ελληνικές τράπεζες αναμένεται να σημειώσουν ισχυρά κέρδη για το 2023 και το 2024 και ελπίζουν να αρχίσουν να πληρώνουν μερίσματα το 2024 για πρώτη φορά από το 2010, όταν ξέσπασε η ελληνική κρίση χρέους.

Οι μετοχές των ελληνικών τραπεζών έχουν κερδίσει 7% από την αρχή του έτους μετά από άλμα 67% το 2023, επωφελούμενες από την ισχυρή ανάπτυξη της χώρας και την πρόσφατη αναβάθμιση της πιστοληπτικής της ικανότητας σε investment grade.

Το ΤΧΣ πούλησε το 20% της Εθνικής Τράπεζας και μερίδιο 9,4% στην Alpha Bank τον Νοέμβριο.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v