Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Eurobank: Πρόταση για εξαγορά ασφαλιστικών στην Κύπρο μέσω της Ελληνικής

Ενδιαφέρον για την εξαγορά των θυγατρικών ασφαλιστικών της γαλλικής CNP εκδήλωσε η Ελληνική Τράπεζα. Τι θα σημάνει για τα μερίδια αγοράς στον ασφαλιστικό κλάδο η ευόδωση της κίνησης.

Eurobank: Πρόταση για εξαγορά ασφαλιστικών στην Κύπρο μέσω της Ελληνικής

Για την εξαγορά των θυγατρικών ασφαλιστικών εταιρειών της γαλλικής πολυεθνικής CNP στην Κύπρο έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον o Όμιλος Eurobank, μέσω της Ελληνικής Τράπεζας, της οποία είναι ο μεγαλύτερος μέτοχος.

Ειδικότερα, οι Γάλλοι έχουν αποφασίσει να αποχωρήσουν από το Νησί της Αφροδίτης και έχουν βγάλει «πωλητήριο», με την Ελληνική Τράπεζα να συγκαταλέγεται στους ενδιαφερόμενους αγοραστές.

Η CNP δραστηριοποιείται στην Κύπρο μέσω των θυγατρικών της εταιρειών CNP Cyprialife και CNP Insurance, ελέγχοντας στο εννεάμηνο του 2023 μερίδιο αγοράς 23% στον κλάδο ζωής και 14% στις γενικές καλύψεις.

Οι Γάλλοι είχαν «κατεβεί» στην Κύπρο αγοράζοντας αρχικά το 51% των δύο παραπάνω εταιρειών από την τότε Λαϊκή Τράπεζα. Όταν η Λαϊκή στη συνέχεια πτώχευσε, το υπόλοιπο 49% είχε περάσει αυτόματα στην Τράπεζα Κύπρου (είχε απορροφήσει το ενεργητικό της Λαϊκής), με αποτέλεσμα σε δεύτερη φάση οι Γάλλοι να αγοράσουν και το ποσοστό αυτό από την Τράπεζα Κύπρου.

Από την πλευρά του, ο όμιλος Eurobank δραστηριοποιείται στην Κύπρο μέσω της δικής του θυγατρικής, αλλά και μέσα από την Ελληνική Τράπεζα, της οποίας είναι και ο μεγαλύτερος μέτοχος (έχει υποβάλει μάλιστα δημόσια πρόταση για απόκτηση επιπλέον ποσοστού).

Η Ελληνική Τράπεζα με τη σειρά της έχει παρουσία στον ασφαλιστικό κλάδο (σχεδόν αποκλειστικά στο bancassurance) μέσα από τις θυγατρικές της Hellenic και Παγκυπριακής, ελέγχοντας στο εννεάμηνο του 2023 το 7,3% του κλάδου ζωής και το 7,5% των γενικών καλύψεων.

Επιπλέον, η Eurobank ελέγχει ουσιαστικά και την πλειοψηφία των μετοχών της κυπριακής ασφαλιστικής εταιρείας Prime, λόγω των μη εξυπηρετούμενων δανείων του εκλιπόντος βασικού της μετόχου Δημήτρη Κοντομηνά. H Prime ελέγχει το 4,8% του κλάδου ζωής και το 2,4% των γενικών καλύψεων.

Έτσι, σε περίπτωση που η Ελληνική Τράπεζα εξαγοράσει τη CNP, τότε θα «πιάσει» στην πρώτη θέση, ή και ενδεχομένως να ξεπεράσει σε μερίδια, τις θυγατρικές ασφαλιστικές της Τράπεζας Κύπρου, Eurolife και Γενικές Ασφάλειες Κύπρου.

Σε κάθε περίπτωση, πέραν από την Ελληνική Τράπεζα, ενδιαφέρον για την απόκτηση της CNP στην Κύπρο έχουν εκδηλώσει και άλλοι «παίκτες».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v