Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

HIG: Μοιράζει 250 εκατ. ευρώ σε τέσσερα ξενοδοχειακά project

Οι ανακαινίσεις και οι νέες εξαγορές που έχει δρομολογήσει το αμερικανικό fund στον ελληνικό ξενοδοχειακό κλάδο. Το ενδιαφέρον για την ηπειρωτική χώρα και το «ξενοδοχείο της χούντας».

HIG: Μοιράζει 250 εκατ. ευρώ σε τέσσερα ξενοδοχειακά project

Τουριστικές επενδύσεις που υπερβαίνουν τα 250 εκατ. ευρώ έχει δρομολογήσει μέχρι το 2025 το αμερικανικό fund HIG Capital Advisors LLC, το οποίο στοχεύει στην ενίσχυση του αποτυπώματός του στον ελληνικό ξενοδοχειακό κλάδο.

Το επενδυτικό πλάνο, ύψους 250 εκατ. ευρώ, του αμερικανικού fund, το οποίο εκτός από τα ελληνικά νησιά, έχει στρέψει πλέον επισταμένως το ενδιαφέρον του για νέες εξαγορές και στην ηπειρωτική Ελλάδα, προβλέπει σε πρώτη φάση την αναβάθμιση δύο ξενοδοχείων του χαρτοφυλακίου του, την απόκτηση δύο ακόμη μονάδων στην Κρήτη και την ανάπλαση του «ξενοδοχείου της χούντας», όπως έχει επικρατήσει να λέγεται το ημιτελές τουριστικό συγκρότημα που βρίσκεται στην περιοχή της Αλθέας στην Αγία Μαρίνα.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό του fund, πάνω από 100 εκατ. ευρώ έχουν δρομολογηθεί για την αναβάθμιση δύο ξενοδοχείων σε Κρήτη και Κέρκυρα που βρίσκονται κάτω από την ομπρέλα των ELLA Resorts, της πλατφόρμας φιλοξενίας που έχει αναπτύξει η HIG.

Συγκεκριμένα, στα σκαριά βρίσκεται η ανακαίνιση και η επέκταση του 4 αστέρων Aldiana Club Kreta που βρίσκεται στον Μόχλο του Αγίου Νικολάου. Βάσει σχεδιασμού, προβλέπονται η αναβάθμιση του συγκεκριμένου ξενοδοχείου, το οποίο είναι δυναμικότητας 150 δωματίων, και η επέκτασή του στα περίπου 370 δωμάτια, με το συνολικό ύψος του project, συμπεριλαμβανομένης της εξαγοράς του ξενοδοχείου, να ξεπερνά τα 70 εκατ. ευρώ. Στην πράξη, τη θέση του Aldiana Club Kreta όταν ολοκληρωθεί η αναβάθμισή του σε ξενοδοχείο 5 αστέρων, θα πάρουν δύο μονάδες, η μία εκ των οποίων θα αναπτυχθεί από την αρχή.

Εκτός από το Aldiana Club Kreta, μέσα στο 2024 θα ολοκληρωθούν οι εργασίες αναβάθμισης για ένα ακόμη ξενοδοχείο του fund που βρίσκεται στην Κέρκυρα, το La Grotta Verde Grand Resort, το οποίο θα μετατραπεί σε ένα adults-only, all inclusive ξενοδοχείο, δυναμικότητας 351 δωματίων. Το εν λόγω ξενοδοχείο είναι ένα από τα τέσσερα που απέκτησε το fund μετά την κεφαλαιακή αναδιάρθρωση της Mayor Holdings Α.Ε., συμφερόντων της οικογένειας Δημητρίου, και την εξαγορά του ποσοστού των παλαιών μετόχων.

Το «ξενοδοχείο της χούντας»

Σε ό,τι αφορά την πιο πρόσφατη προσθήκη στο χαρτοφυλάκιο του αμερικανικού fund, το «ξενοδοχείο της χούντας», αυτή την περίοδο βρίσκονται σε εξέλιξη ο σχεδιασμός του και οι αδειοδοτήσεις που πρέπει να εξασφαλιστούν για την ανάπλασή του.

Για την ανακαίνιση του ξενοδοχείου, το οποίο αποκτήθηκε έναντι 25 εκατ. ευρώ περίπου, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, θα απαιτηθούν κεφάλαια που θα ξεπεράσουν τα 50 εκατ. ευρώ, με τις σχετικές εργασίες να υπολογίζεται ότι θα ξεκινήσουν το 2025.

Το συγκεκριμένο συγκρότημα αποτελεί το πρώτο της HIG στην ηπειρωτική χώρα και αναμένεται να συμβάλει στην αναβάθμιση της αθηναϊκής Ριβιέρας, η οποία το τελευταίο χρονικό διάστημα αποτελεί πόλο έλξης Ελλήνων και ξένων επενδυτών. Αλλωστε, επιδίωξη της HIG είναι η ανάπτυξη ενός πολυτελούς resort στα πρότυπα εκείνων που λειτουργούν ήδη στο παραλιακό μέτωπο της Αττικής και φιλοξενούν ταξιδιώτες υψηλού εισοδηματικού προφίλ.

Πέρα από το πλάνο των αναβαθμίσεων, ο επενδυτικός σχεδιασμός της HIG προβλέπει δύο ακόμη εξαγορές ξενοδοχείων στην Κρήτη, που θα ξεπεράσουν τα 100 εκατ. ευρώ. Η μία εξαγορά, μάλιστα, αφορά ένα ξενοδοχείο που βρίσκεται στην πόλη του Ρεθύμνου με τις σχετικές διαδικασίες να βρίσκονται σε εξέλιξη. Εκτός, πάντως, από τη νησιωτική χώρα, οι επιτελείς του fund εστιάζουν το ενδιαφέρον τους και στην ηπειρωτική χώρα, με τη Χαλκιδική και την Πελοπόννησο να βρίσκονται σε πρώτο πλάνο.

Στόχο του fund, όπως έχει επισημάνει στο παρελθόν ο Κωνσταντίνος Μπήτρος, διευθύνων σύμβουλος της Inventio, του αποκλειστικού συνεργάτη της HIG Capital στην Ελλάδα, αποτελεί η δημιουργία ενός χαρτοφυλακίου πολυτελών ξενοδοχείων ανά τη χώρα, δυναμικότητας 6.000 δωματίων. Μάλιστα, όπως έχει πει ο ίδιος, στο στόχαστρο του fund, που εμπλουτίζει σταδιακά το ξενοδοχειακό portfolio του με μονάδες στη νησιωτική και ηπειρωτική χώρα, βρίσκονται beach resorts, που είτε έχουν δυναμικότητα είτε μπορούν να φτάσουν σε αριθμό τα 200 δωμάτια και απέχουν έως 90 λεπτά από κάποιο αεροδρόμιο.

Το 2023 από τα ξενοδοχεία που απαρτίζουν το χαρτοφυλάκιο του αμερικανικού fund λειτούργησαν τα τέσσερα στην Κέρκυρα και τα δύο στη Ρόδο, τα οποία ανακαινίστηκαν πρόσφατα. Σημειώνεται ότι, με βάση τα διαθέσιμα στοιχεία, από τα 420 εκατ. ευρώ κύκλο εργασιών του χαρτοφυλακίου της Inventio, τα 70 εκατ. ευρώ αφορούν τον κλάδο της φιλοξενίας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v