Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Επένδυση 300 εκατ. στην Ελλάδα από τον ισπανικό όμιλο Ecoener

Η Ecoener Hellas έλαβε έγκριση από τη ΡΑΑΕΥ για επτά φωτοβολταϊκά projects τα οποία θα διαθέτουν σύστημα αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας. Σε ποιες περιοχές θα αναπτυχθούν.

Επένδυση 300 εκατ. στην Ελλάδα από τον ισπανικό όμιλο Ecoener

O ισπανικός ενεργειακός Όμιλος Grupo Ecoener πραγματοποιεί το τελευταίο διάστημα δυναμική είσοδο στην ελληνική αγορά των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Οπως επισημαίνεται σε σχετική ενημέρωση από το Γραφείο Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων στη Μαδρίτη, πρόκειται για έναν μεσαίου μεγέθους όμιλο με έδρα την Coruña, ο οποίος αναπτύσσεται με γοργούς ρυθμούς. Στο χαρτοφυλάκιο της εταιρείας περιλαμβάνονται υδροηλεκτρικοί σταθμοί, αιολικά και φωτοβολταϊκά πάρκα, μεταξύ αυτών και το μεγαλύτερο αιολικό πάρκο στα Κανάρια Νησιά.

Η παρουσία του ομίλου στην ελληνική αγορά υφίσταται μέσω της θυγατρικής Ecoener Hellas, που ιδρύθηκε το Μάρτιο 2023, ενώ σύμφωνα με ανακοίνωση του ομίλου, υπάρχει δέσμευση για επένδυση περίπου 300 εκατ. ευρώ στην Ελλάδα, ισχύος 350 MW, για την οποία έχει ήδη εκδοθεί η πρώτη διοικητική άδεια.

Συγκεκριμένα, η Ecoener Hellas έλαβε έγκριση από Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων (ΡΑΑΕΥ) για 7 φωτοβολταϊκά projects, με ενσωματωμένη διάταξη αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας (συσσωρευτές). Πρόκειται για έργα που, μεταξύ άλλων, αφορούν παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από φωτοβολταϊκό σταθμό στις Περιφερειακές Ενότητες Σερρών, Καστοριάς, Φθιώτιδας και Κοζάνης.

Το νέο αυτό χαρτοφυλάκιο έρχεται ως συνέχεια δύο προηγούμενων projects, ενός αιολικού πάρκου δυναμικότητας 42 MW και ενός φωτοβολταϊκού σταθμού παραγωγικής ισχύος 50 MW, τα οποία θα είναι έτοιμα να κατασκευασθούν μέχρι το τέλος του 2025 και έχουν προγραμματισθεί να συνδεθούν με το δίκτυο το πρώτο εξάμηνο του 2027.

Σημειώνεται ότι η Ecoener έχει αναλάβει άλλα οκτώ φωτοβολταϊκά έργα στην Ελλάδα, συνολικής ισχύος 272 MW, τα οποία έχουν επίσης λάβει την πρώτη άδεια και είναι έτοιμα να κατασκευασθούν το πρώτο εξάμηνο του 2026. Αυτά τα οκτώ φωτοβολταϊκά πάρκα θα έχουν ένα συνδεδεμένο σύστημα αποθήκευσης μπαταριών για καλύτερη ενσωμάτωση στο ελληνικό δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας. Οι νέες εγκαταστάσεις θα κατασκευαστούν στις Περιφέρειες Ηπείρου, Στερεάς Ελλάδας, Θεσσαλίας, Δυτικής Μακεδονίας και Κεντρικής Μακεδονίας.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της εταιρείας, η Ecoener έχει επικεντρωθεί στην Ελλάδα «εν όψει του ότι είναι μία αγορά που έχει διανύσει πολύ δρόμο, όσον αφορά τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας», την στιγμή που ο Πρόεδρός της, Luis de Valvidia, δήλωσε ότι έχει εκτιμηθεί ιδιαιτέρως η εμπιστοσύνη που έχει επιδείξει η ελληνική Κυβέρνηση στο έργο της εταιρείας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v