Πρώτο δημόσιο κτίριο με πιστοποίηση LEED Gold το νέο Δικαστικό Μέγαρο Πειραιά

Έναρξη εργασιών μέσα στο 2024 ώστε το έργο να παραδοθεί στις αρχές του 2027 υπολογίζει η Dimand. Το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης του έργου είναι συνολικά 30 μήνες.

Πρώτο δημόσιο κτίριο με πιστοποίηση LEED Gold το νέο Δικαστικό Μέγαρο Πειραιά

Εγκρίθηκε η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) για την ανέγερση και λειτουργία του νέου Δικαστικού Μεγάρου Πειραιά, έργο που ως γνωστόν έχει αναλάβει να κατασκευάσει για λογαριασμό του υπ. Δικαιοσύνης η Dimand μετά από σχετικό διαγωνισμό του Ταμείου Χρηματοδότησης Δικαστικών Κτιρίων (ΤΑΧΔΙΚ).

Υπενθυμίζεται πως αφορά σε έργο προϋπολογισμού 80,9 εκατ. ευρώ το οποίο θα υλοποιηθεί σε οικόπεδο 12.350 τ.μ. που ήδη διέθετε η Dimand στην περιοχή του Αγίου Διονυσίου, γνωστή και ως περιοχή των πρώην βιομηχανικών εγκαταστάσεων της Παπαστράτος, όπου η εταιρεία έχει υλοποιήσει ευρύτατη ανάπλαση.

Το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης του έργου είναι συνολικά 30 μήνες, με ένα εύλογο διάστημα για την ολοκλήρωση των εγκρίσεων και των αδειοδοτήσεων. Ήδη με την έγκριση της ΜΠΕ το έργο προχωρά πιο κοντά στην έναρξη κατασκευής του που σύμφωνα με τη διοίκηση της Dimand τοποθετείται εντός του 2024, ώστε να παραδοθεί προς χρήση στις αρχές του 2027.

Το έργο

Το νέο κτίριο θα είναι το πρώτο δημόσιο κτίριο, με πιστοποίηση LEED Gold, μηδενικών εκπομπών. Θα στεγαστούν υπηρεσίες από 5 κτίρια θα συγκεντρωθούν 9 δικαστήρια, 300 δικαστικοί και 560 υπάλληλοι και πρόβλεψη του κτιρίου φτάνει για 1.200 άτομα.

Το Δικαστικό Μέγαρο Πειραιά περιλαμβάνει την κατασκευή συγκροτήματος νέων κτιρίων γραφείων, επανάχρησης διατηρητέου κτιρίου και χώρων στάθμευσης. Στο οικόπεδο, πέραν του διατηρητέου κτίσματος (πρόκειται περί πρόσοψης της παλιάς εγκατάστασης), οι υφιστάμενες παλιές εγκαταστάσεις θα κατεδαφιστούν προκειμένου να δημιουργηθεί νέο πολυώροφο κτίριο.

Η συνολική προβλεπόμενη κάλυψη με βάση τη ΜΠΕ είναι 6.532,01 τ.μ. (μέγιστη επιτρεπτή 7.410,08 τ.μ.) ενώ η προοβλεπόμενη δόμηση για το νέο κτίριο και το διατηρητέο, ανέρχεται σε 24.642,77 τ.μ.  Οι επιφάνειες που δεν προσμετρώνται στο συντελεστή δόμησης (υπόγειοι χώροι, κλιμακοστάσια, ημιυπαίθριοι, εξώστες, κλπ) ανέρχονται σε 13.202,48 τ.μ.) Η συνολική δομημένη επιφάνεια του Δικαστικού Μεγάρου, συμπεριλαμβανομένου και του διατηρητέου κτιρίου, ανέρχεται σε 37.845,25 τ.μ. Οι προβλεπόμενες επιφάνειες φύτευσης σε ισόγεια επίπεδα εκτιμώνται σε 3.300 τ.μ. και 200 τ.μ. στο δώμα. Οι δε προβλεπόμενες θέσεις στάθμευσης ανέρχονται σε 365.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v