Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

HIG Capital: Στην εκκίνηση η κατασκευή του mega logistic center

Ολοκληρώθηκε η μεταβίβαση των ακινήτων της Χαλυβουργίας Ελλάδος προς την Streem Development. Επένδυση 250 εκατ.ευρώ για διεθνές κέντρο αποθήκευσης. Οι στόχοι δημιουργίας κόμβου στον Ασπρόπυργο.

HIG Capital: Στην εκκίνηση η κατασκευή του mega logistic center

Άμεσα αναμένεται να ξεκινήσει η επένδυση δημιουργίας σύγχρονου κέντρου logistics στον Ασπρόπυργο επί των εγκαταστάσεων της Χαλυβουργίας Ελλάδος με φορέα την Streem Development, βραχίονα του αμερικανικού επενδυτικού fund HIG Capital. 

Σύμφωνα με πληροφορίες ολοκληρώθηκε και το τελευταίο στάδιο της συμφωνίας εξυγίανσης, το οποίο προέβλεπε τη μεταβίβαση του οικοπέδου 291 στρεμμάτων της Χαλυβουργίας Ελλάδος προς τον επενδυτή. 

Υπενθυμίζεται πως το σχέδιο δημιουργίας υπερσύγχρονου κέντρου Logistics έχει υπαχθεί στο καθεστώς των στρατηγικών επενδύσεων μετά τη σχετική απόφαση της  Διυπουργικής Επιτροπής τον περασμένο Μάιο.  Ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται στο ποσό των σχεδόν 245 εκατ. ευρώ (ειδικότερα στα 244.164.841 ευρώ) και αναμένεται να δημιουργήσει 3.900 θέσεις εργασίας κατά την κατασκευή και 1.238 θέσεις εργασίας κατά τη φάση λειτουργίας.

Αναλυτικότερα, στην έκταση, η Streem Development θα κατασκευάσει ένα πρότυπο κέντρο διεθνών μεταφορών και αποθήκευσης μέσω τρένου, πλοίου και φορτηγών (trimodal). Οι γραμμές του τρένου περνάνε από το οικόπεδο το οποίο έχει και άδεια λιμανιού (προβλήτα), ενώ η έκταση εξυπηρετείται από την Εθνική Οδό. 

Σημειώνεται πως η παραπάνω επένδυση είναι νευραλγικής σημασίας για τον επενδυτικό σχεδιασμό της Streem Development. Σύμφωνα με τον Κωνσταντίνο Μπήτρο, επικεφαλής του fund στην ελληνική αγορά, ο προσανατολισμός επενδύσεων είναι η εξαγορά και νέων υποδομών σε Βαλκάνια και Κεντρική Ευρώπη ως μέρος ενός ευρύτερου σχεδιασμού που αφορά τη διασύνδεση της ελληνικής βάσης που έχει δημιουργήσει με την κεντρική Ευρώπη.

Yπενθυμίζεται πως στην παρούσα φάση, πως η αξία του ενεργητικού των επενδύσεων της HIG σε Logistics και ξενοδοχεία στην εγχώρια αγορά ανέρχεται στο 1,35 δισ. ευρώ, πλησιάζοντας το στόχο του 1,5 δισ. ευρώ, που είχε θέσει αρχικώς η διοίκηση. Σε ότι αφορά τον  κλάδο logistics , μετά την απόκτηση πλειοψηφικής θέσης σε έξι εταιρείες του κλάδου (με τελευταία την Βεϊνόγλου), η Streem Developemnt  στοχεύει αφενός στις συνέργειες και στη δημιουργία μιας ολοκληρωμένης λειτουργικής πλατφόρμας αποθήκευσης, μεταφοράς και διανομής, αλλά και στην επέκταση των υπηρεσιών του συγκεκριμένου βραχίονα «έως στη Γερμανία». 

Κατά τον κ. Μπήτρο σήμερα ο αθροιστικός κύκλος εργασιών των εταιρειών του χαρτοφυλακίου ανέρχεται σε 420 εκατ. ευρώ (350 εκατ. ευρώ αφορούν τον τομέα logistics) ενώ εκτιμάται ότι στην 5ετία αυτός θα αγγίξει τα 600-700 εκατ. ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v