Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η Vodafone άνοιξε το χορό των αυξήσεων στην κινητή τηλεφωνία

Η Vodafone που ήταν από τις πρώτες εταιρείες τηλεφωνίας που ζητούσε επίμονο αυξήσεις με βάση τον πληθωρισμό είναι και η πρώτη εταιρεία που ανακοίνωσε αυξήσεις μετά το «όχι» της κυβέρνησης για τιμαριθμικές αναπροσαρμογές.

Η Vodafone άνοιξε το χορό των αυξήσεων στην κινητή τηλεφωνία

Η Vodafone, είναι η πρώτη εταιρεία τηλεπικοινωνιών που ανακοίνωσε αυξήσεις τιμών, ουσιαστικά μεταθέτοντας τα … βάρη από τις αυξήσεις στο ενεργειακό κόστος στους καταναλωτές.

Ενώ τα τελευταία χρόνια η αγορά κινητής τηλεφωνίας είχε να επιδείξει μειώσεις τιμών λόγω του έντονου ανταγωνισμού και της προσπάθειας των εταιρειών να κερδίσουν μεγαλύτερο μερίδιο συνδρομητών η πρώτη κίνηση που «σπάει» αυτή την κατάσταση γίνεται από την Vodafone.

Όπως ανακοίνωσε η Vodafone από την 1η Απριλίου θα προχωρήσει σε αυξήσεις:

1. Στα προγράμματα συμβολαίου ιδιωτών οι οποίες θα ξεκινούν από το 1 ευρώ και θα φτάνουν μέχρι και τα 5,99 ευρώ στα περισσότερα πακέτα unlimited.

2. Στα επαγγελματικά συμβόλαια όπου η άνοδος των τιμών θα ξεκινάει από το 1,91 ευρώ στο My Business 1 και θα φτάνει έως και τα 12,69 ευρώ στο My Business RED 4.

3. Αύξηση της τιμής της υπηρεσίας Διεθνών Κλήσεων προς Ε.Ε. από 2,20 ευρώ το μήνα σε 3,90 ευρώ το μήνα.

Οι νέες τιμολογιακές χρεώσεις θα τεθούν σε ισχύ από 1ης Απριλίου 2024 ενώ όσοι πελάτες διαφωνούν μπορούν ν’ αποχωρήσουν αζημίως εκτός και αν θα πρέπει να αποσβέσουν την αξία εξοπλισμού που έχει διατεθεί μέσω του συμβολαίου τους.

Πηγές της εταιρείας τόνιζαν ότι οι αυξήσεις αυτές αφορούν μόνο τις ονομαστικές τιμές και πως δεν θα ισχύσουν για τα συμβόλαια που είναι σε ισχύ. Επίσης πρόκειται για τις ονομαστικές τιμές και όχι τις προσφορές που συνήθως γίνονται και οι οποίες προσελκύουν τα νέα συμβόλαια.

Υπενθυμίζεται ότι από το καλοκαίρι του 2023 όταν αποφασίστηκε από την κυβέρνηση και την ΕΕΤΤ το «πάγωμα» των αυξήσεων με βάση τις τιμαριθμικές αυξήσεις οι εταιρείες είχαν προχωρήσει σε κάποιες αλλαγές στα τιμολόγια καταργώντας την έκπτωση του του 1 ευρώ σε συνδρομητές που επέλεγαν την ηλεκτρονική έκδοση του λογαριασμού αλλά και αναπροσαρμογές της τιμής του παγίου από το 13ο μήνα του συμβολαίου.

O CEO της Vodafone Ελλάδας, Χάρης Μπρουμίδης από το καλοκαίρι είχε δηλώσει ότι υπάρχει ανάγκη για αυξήσεις στις τηλεπικοινωνίες για να υλοποιηθούν οι νέες επενδύσεις.

«Στην Ελλάδα μέχρι σήμερα δεν είναι εφικτό να υπάρξουν αυξήσεις λόγω πληθωρισμού αν και ισχύει σε πολλές χώρες της ΕΕ. Δεν μπορούν οι πάροχοι να παίρνουν όλο το κόστος. Ο κλάδος είναι ιδιαίτερα ενεργοβόρος, έχουμε σοβαρό πληθωρισμό στα υλικά και στο εργασιακό κόστος Το κόστος υλικών και ενέργειας και το εργατικό προσωπικό είναι πολύ υψηλότερο από τον πληθωρισμό. Πρέπει να δούμε την επόμενη ημέρα για να ανταπεξέλθουμε εμείς που κάνουμε τις επενδύσεις σε περιβάλλον σαν αυτό που ζήσαμε τα δύο τελευταία χρόνια» είχε πει με νόημα.

Και είχε προσθέσει: «Υπάρχει αντικειμενικό πρόβλημα. Η αύξηση στην ζήτηση για data ξεπέρασέ το 70%. Αποτέλεσμα των αυξήσεων στα κόστη είναι τα έσοδα να αυξηθούν μόνο 3%, κάτι που δείχνει την ανάγκη για τιμαριθμική αναπροσαρμογή. Παρά την άνοδο του πληθωρισμού τα τελευταία χρόνια, τα αυξημένα κόστη απορροφήθηκαν αποκλειστικά από τους τηλεπικοινωνιακούς παρόχους χωρίς να μετακυλήσουν στους καταναλωτές, την ίδια στιγμή που οι επενδύσεις σε δίκτυα και υποδομές αυξήθηκαν κατακόρυφα, για να ανταποκριθούν στις ολοένα αυξανόμενες ψηφιακές ανάγκες της κοινωνίας. Και αυτό, εν αντιθέσει με άλλους κλάδους αγαθών πρώτης γραμμής (πχ τρόφιμα) στους οποίους καταγράφεται σημαντική αναπροσαρμογή τιμών πέραν του εναρμονισμένου δείκτη τιμών καταναλωτή.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v