Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Titania: Η αποχώρηση της L+R Hotels από Ελλάδα και ο νέος ιδιοκτήτης

Το αποτύπωμά του στον ελληνικό ξενοδοχειακό χάρτη διευρύνει ο όμιλος H Hotels Collection, ο οποίος κάνει το πρώτο του άνοιγμα εκτός Ρόδου με την απόκτηση του Titania.

Titania: Η αποχώρηση της L+R Hotels από Ελλάδα και ο νέος ιδιοκτήτης

Την αποεπένδυση της L+R Hotels από την ελληνική αγορά σηματοδοτεί η πώληση του ιστορικού ξενοδοχείου Titania στον όμιλο H Hotels Collection | Hatzilazarou Group, ο οποίος για πρώτη φορά αποκτά παρουσία εκτός της Ρόδου.

Επτά χρόνια μετά την άφιξή του στην Ελλάδα με την απόκτηση του πρώην Amathus Beach και νυν Rhodes Bay Hotel & Spa, ο ξενοδοχειακός βραχίονας του βρετανικού επενδυτικού ομίλου London & Regional Properties, η L+R Hotels προχώρησε σε δεύτερη συμφωνία με τον όμιλο Χατζηλαζάρου, πουλώντας το θρυλικό ξενοδοχείο Titania, μία κίνηση που μεταφράζεται σε αποχώρηση της εταιρείας από την εγχώρια αγορά φιλοξενίας.

Η πώληση του Titania έπεται του deal μεταξύ της L+R Hotels και του ομίλου Χατζηλαζάρου μόλις πριν από ένα μήνα για την πώληση του ξενοδοχειακού συγκροτήματος Rhodes Bay Hotel & Spa, στο οποίο εντάσσεται και το Elite Suites Rhodes Bay, έναντι ποσού υψηλότερου των 20 εκατ. ευρώ.

Και μπορεί αυτή τη φορά να μην υπάρχουν λεπτομέρειες ως προς το οικονομικό κλείσιμο της συναλλαγής, ωστόσο, το 2019, όταν η L+R είχε αποκτήσει το ιστορικό ξενοδοχείο της πλατείας Ομονοίας, οι πληροφορίες έκαναν λόγο για ένα τίμημα πέριξ των 50 εκατ. ευρώ. Μάλιστα, όπως αναφέρουν πηγές κοντά στη διαδικασία, o βρετανικός όμιλος βρισκόταν σε πολύ προχωρημένες συζητήσεις με άλλη εταιρεία για την πώληση του Titania, με τη συμφωνία να μην ευοδώνεται τελικά, με αποτέλεσμα την είσοδο του Hatzilazarou Group στην αθηναϊκή ξενοδοχειακή αγορά.

Με την προσθήκη του Titania στο χαρτοφυλάκιό του, ο όμιλος Χατζηλαζάρου αριθμεί πλέον 8 ξενοδοχεία στο portfolio του και αποκτά παρουσία στην Αθήνα. Ο σχεδιασμός του ροδίτικου ομίλου, ο οποίος επεκτείνει τις δραστηριότητές του και εκτός Ρόδου, προβλέπει την υλοποίηση ενός προγράμματος ανακαίνισης του ξενοδοχείου, χωρίς ωστόσο, να είναι ακόμη γνωστές περισσότερες λεπτομέρειες.

«Η επέκταση στην Αθήνα ενισχύει τη δέσμευση του ομίλου για ανάπτυξη και παράλληλα παρουσιάζει νέες ευκαιρίες για δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και οικονομική ανάπτυξη στην περιοχή», αναφέρεται χαρακτηριστικά σε ανακοίνωση του ομίλου Χατζηλαζάρου.

Ο όμιλος H Hotels Collection ξεκίνησε τη δραστηριοποίησή του στον κλάδο της φιλοξενίας με το πρώτο του ξενοδοχείο, το Rodos Princess Beach Resort & Spa, δυναμικότητας 450 κλινών, στο Κιοτάρι της Ρόδου το 1993, απασχολώντας περίπου 200 εργαζόμενους. Σήμερα, μετά από 30 και πλέον χρόνια, ο όμιλος, που αποτελεί μια αμιγώς οικογενειακή επιχείρηση, έχει αναπτύξει ένα χαρτοφυλάκιο 8 ξενοδοχείων, δυναμικότητας άνω των 8.000 κλινών και απασχολεί περισσότερους από 1.700 εργαζόμενους.

Υπενθυμίζεται ότι πέρυσι ο όμιλος Χατζηλαζάρου επλήγη από τις καταστροφικές πυρκαγιές της Ρόδου, καθώς δύο ξενοδοχεία του χαρτοφυλακίου του διέκοψαν τη λειτουργία τους λόγω ζημιών στις υποδομές τους. Σε ό,τι αφορά αυτά τα δύο ξενοδοχεία, το Rodos Princess και το Princess Sun, αυτή την περίοδο βρίσκονται σε εξέλιξη εργασίες για την πλήρη αποκατάστασή τους με στόχο την επαναλειτουργία τους στην προσεχή άνοιξη.

Εκτός από την ανακαίνιση του Titania, το επενδυτικό πλάνο του ομίλου προβλέπει επίσης την αναβάθμιση του 4 αστέρων ξενοδοχείου Lindos Princess σε 5άστερο για τη σεζόν του 2025.

Η παρουσία της L+R στην Ελλάδα

Η απόκτηση του πρώην Amathus Beach στη Ρόδο το 2017 σήμανε την έλευση του βρετανικού επενδυτικού ομίλου L+R στην Ελλάδα.

Δύο χρόνια αργότερα, το 2019, και συγκεκριμένα τον Ιούλιο, η L+R Hotels προχώρησε στη δεύτερη επενδυτική της κίνηση επί ελληνικού εδάφους, ολοκληρώνοντας την εξαγορά του 4 αστέρων ξενοδοχείου Titania, δυναμικότητας 385 δωματίων, που βρίσκεται κοντά στην πλατεία Ομονοίας στο κέντρο της Αθήνας. Μάλιστα, η επενδυτική εταιρεία συμμετείχε και στο project που είχε δρομολογήσει η Ιntrakat στη Μύκονο και προέβλεπε την ανάπτυξη ενός μικτού τουριστικού συγκροτήματος με κατοικίες, ένα έργο που όμως έμεινε στα σχέδια.

Η L+R έγινε ευρέως γνωστή στην ελληνική αγορά όταν το όνομά της φιγουράριζε ως ενός εκ των διεκδικητών του project στο Ελληνικό, στο πλαίσιο του σχετικού διαγωνισμού που «έτρεξε» το Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου. Μάλιστα, στελέχη του βρετανικού κολοσσού συμμετείχαν και στην προ διετίας συνάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον τότε πρίγκηπα της Ουαλίας, Κάρολο, με αφορμή τη σχεδιαζόμενη αναβάθμιση του πρώην βασιλικού κτήματος στο Τατόι.

Η L+R Hotels ιδρύθηκε το 1987 και έχει αναπτύξει ένα χαρτοφυλάκιο 115 ξενοδοχείων σε 10 χώρες. Μέχρι σήμερα έχει επενδύσει πάνω από 13 δισ. λίρες και είναι μία από τις μεγαλύτερες ιδιωτικές επενδυτικές εταιρείες διεθνούς βεληνεκούς της Ευρώπης. Με έδρα το Λονδίνο, η L+R Hotels διαχειρίζεται ένα χαρτοφυλάκιο 23.519 δωματίων που εκτείνεται στο Ηνωμένο Βασίλειο, σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, στις ΗΠΑ και στην Καραϊβική.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v