Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Νέες εξαγορές και οργανική ανάπτυξη στην ατζέντα Entersoft

H διοίκηση εκτιμά πως είναι σε θέση να διατηρήσει ισχυρούς ρυθμούς ανάπτυξης τα επόμενα χρόνια. Τα νέα προϊόντα και τα περιθώρια κέρδους. Ποια είναι η εικόνα στη ρουμανική αγορά.

Νέες εξαγορές και οργανική ανάπτυξη στην ατζέντα Entersoft

Για ισχυρή οργανική ανάπτυξη τουλάχιστον κατά τα επόμενα δύο με τρία χρόνια συν την περαιτέρω ενίσχυση μέσα από νέες πιθανές εξαγορές μίλησε ο διευθύνων σύμβουλος της Entersoft Αντώνης Κοτζαμανίδης, στο πλαίσιο του χθεσινού conference call που παρέθεσε η εισηγμένη για την ανάλυση των οικονομικών αποτελεσμάτων του 2023.

Ειδικότερα, μετά τις πολύ ισχυρές περυσινές οικονομικές επιδόσεις, η διοίκηση της εταιρείας αναφέρθηκε σε μια σειρά παραγόντων που είναι σε θέση να διατηρήσει τους ισχυρούς ρυθμούς ανάπτυξης και κατά τα επόμενα χρόνια, όπως:

  • Η ολοένα και μεγαλύτερη ανάγκη των επιχειρήσεων να προχωρήσουν στην ψηφιοποίηση των εργασιών τους, με τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης αλλά και των άλλων Κοινοτικών Ταμείων να είναι σε θέση να συμβάλουν δραστικά στη χρηματοδότηση της όλης διαδικασίας.
  • Η έντονα αυξανόμενη ζήτηση στο μέτωπο της ηλεκτρονικής τιμολόγησης, μετά και από συγκεκριμένα θεσμικά μέτρα που έλαβε η Πολιτεία, σημειώνοντας ενδεικτικά πως μόνο το 12% των μικρομεσαίων επιχειρήσεων έχουν σήμερα ηλεκτρονική τιμολόγηση.
  • Το γεγονός ότι το 2024 θα αποδώσουν σε δωδεκάμηνη βάση τόσο οι εταιρείες που εξαγοράστηκαν πέρυσι όσο και τα νέα προϊόντα που λανσαρίστηκαν μέσα στο 2023. Σύμφωνα με τον CEO της εταιρείας, αν και απέφυγε να προχωρήσει σε συγκεκριμένες προβλέψεις για το μέλλον, η υποδοχή αυτών των προϊόντων από την αγορά είναι πολύ ικανοποιητική και η εκτίμησή του για το μέλλον είναι ιδιαιτέρως αισιόδοξη. Αναφορά έγινε και στα σημαντικά περιθώρια ανάπτυξης της εταιρείας στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, τομέας στον οποίον μέχρι σήμερα δεν έχει έντονη παρουσία.
  • Η ισχυρή ζήτηση για υπηρεσίες, το ολοένα και μεγαλύτερο ύψος επαναλαμβανόμενων εσόδων (59% το 2023), αλλά και οι ενδεχόμενες νέες εξαγορές μέσα στη φετινή χρονιά.
Επίσης, απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις αναλυτών, η διοίκηση της Entersoft, μεταξύ άλλων, σημείωσε:
  • Το περιθώριο λειτουργικού κέρδους της εταιρείας είναι ήδη υψηλό και προτεραιότητα αποτελεί η αύξηση των πελατών και του κύκλου εργασιών.
  • Στη Ρουμανία δεν σημειώθηκε πέρυσι σημαντικό ποσοστό ανάπτυξης σε έσοδα και κερδοφορία και στόχος είναι η τοπική θυγατρική να δουλέψει σκληρότερα για να ακολουθήσει ρυθμούς ανάλογους με αυτούς της Ελλάδας. Πάντως, η διοίκηση θεωρεί πως υπάρχουν πολύ σημαντικά περιθώρια ανάπτυξης στη συγκεκριμένη χώρα.
  • Σε ό,τι αφορά τα σενάρια περί ενδεχόμενης αλλαγής στη μετοχική σύνθεση της εταιρείας, ο CEO της εταιρείας παρέπεμψε στη σχετική επίσημη ανακοίνωση της εισηγμένης, προτρέποντας τον ερωτώντα αναλυτή να διαβάσει και να προσπαθήσει να καταλάβει (read and try to understand).

Οι περυσινές επιδόσεις

To 2023 η Entersoft αύξησε τον κύκλο εργασιών της κατά 28% (στα 37,8 εκατ. ευρώ), το EBITDA κατά 33% (στα 12,7 εκατ. ευρώ) και την προ φόρων κερδοφορία της κατά 31% (στα 8,8 εκατ. ευρώ).

O οικονομικός διευθυντής της εταιρείας Χάρης Καλόσακας αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στο υψηλό περιθώριο λειτουργικού κέρδους της εταιρείας (από τα υψηλότερα στον κλάδο στην Ευρώπη), στην πολύ ισχυρή ρευστότητα η οποία επιτρέπει τον συνδυασμό κονδυλίων για ανάπτυξη και για διανομές μερισμάτων, αλλά και στο υψηλό ποσοστό επαναλαμβανόμενων εσόδων, το οποίο από το 57% του συνολικού κύκλου εργασιών το 2022 σκαρφάλωσε στο 59% πέρυσι.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v