Στη Τhalis της Motor Oil η αναβάθμιση επεξεργασίας λυμάτων Ηρακλείου Κρήτης

Με την υλοποίηση του έργου που χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης, επιτυγχάνεται ασφαλής και πλήρης επαναχρησιμοποίηση των επεξεργασμένων λυμάτων για άρδευση καλλιεργειών του δήμου και του περιαστικού πρασίνου. Μοντέλο της κυκλικής οικονομίας.

Στη Τhalis της Motor Oil η αναβάθμιση επεξεργασίας λυμάτων Ηρακλείου Κρήτης

Η Thalis, εταιρεία του Ομίλου Motor Oil, βελτιώνει την ποιότητα ζωής των κατοίκων της Κρήτης, ενισχύοντας τη μετάβαση του Δήμου Ηρακλείου προς την κυκλική οικονομία και διασφαλίζοντας συνολικά την βιωσιμότητα του νησιού.

Σε εκδήλωση για την παρουσίαση του έργου της ΔΕΥΑΗ «ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΤΡΙΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑΣ ΣΤΗΝ ΕΕΛ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ΚΑΙ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΕΚΡΟΗΣ ΓΙΑ ΑΡΔΕΥΣΗ» που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα της Βικελαίας Δημοτικής Βιβλιοθήκης Ηρακλείου, παρευρέθηκαν και μίλησαν μεταξύ άλλων ο Yφυπουργός Ανάπτυξης κ. Μάξιμος Σενετάκης, ο Περιφερειάρχης Κρήτης κ.Σταύρος Αρναουτάκης, ο Δήμαρχος Ηρακλείου κ.Αλέξης Καλοκαιρινός και ο Πρόεδρος της ΔΕΥΑ Ηρακλείου κ.Γιώργος Βουρεξάκης. Στην εκδήλωση συμμετείχε διαδικτυακά ο Γενικός Γραμματέας Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων κ. Μανώλης Γραφάκος.

Οπως αναφέρει ανακοίνωση, στο πλαίσιο της εκδήλωσης παρουσιάστηκε το αντικείμενο του έργου και οι αναπτυξιακές επιπτώσεις του από την Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης Αποχέτευσης (ΔΕΥΑ) Ηρακλείου, τον μελετητή του έργου, και την Thalis, θυγατρική του Ομίλου Motor Oil, που είναι ο ανάδοχος.

Με την υλοποίηση του εμβληματικού αυτού έργου, που χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, επιτυγχάνεται η ασφαλής και πλήρης επαναχρησιμοποίηση των επεξεργασμένων λυμάτων για άρδευση των καλλιεργειών αγροτικών περιοχών του Δήμου Ηρακλείου και του περιαστικού πρασίνου της πόλης, εφαρμόζοντας στο 100% το μοντέλο της κυκλικής οικονομίας με αποτέλεσμα τη διατήρηση των φυσικών πόρων.

Ως εκ τούτου, με την νέα μονάδα τριτοβάθμιας επεξεργασίας θα γίνεται πλήρης αξιοποίηση όλης της εκροής ώστε τα 30.000m3/day που μέχρι σήμερα διατίθενται στην θάλασσα, να μπορούν να διατεθούν για άρδευση ελαιοκαλλιεργειών και αμπελώνων έκτασης περίπου 30.000 στρεμμάτων και του πρασίνου της παραλιακής ζώνης και των Ενετικών τειχών της πόλης του Ηρακλείου.

Παράλληλα, υιοθετούνται για πρώτη φορά στην Ελλάδα οι νέες κατευθύνσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τα αστικά λύματα με την προσθήκη κατάλληλης τεχνολογίας για την απομάκρυνση μικρορυπαντών. Με αυτό το τρόπο, το Ηράκλειο θα αποτελέσει τον πρώτο μεγάλο Δήμο της χώρας που εφαρμόζει την Τεταρτοβάθμια Επεξεργασία σε Εγκατάσταση Επεξεργασίας Λυμάτων.

Την εκδήλωση παρακολούθησαν εκπρόσωποι των αυτοδιοικητικών και αναπτυξιακών φορέων της Κρήτης.

Ο Αντιπρόεδρος της Thalis και Γενικός Διευθυντής Waste Management του Ομίλου Motor Oil, κ. Δημήτρης Κονταξής (φωτ.) ανέφερε χαρακτηριστικά στην ομιλία του, στην εκδήλωση:

«Πρόκειται για ένα έργο ορόσημο για τον οικολογικό μετασχηματισμό του Δήμου Ηρακλείου καθώς και ένα απτό παράδειγμα Κυκλικής Οικονομίας στον τομέα του πιο πολύτιμου φυσικού πόρου, του νερού. Με την ολοκλήρωση της κατασκευής του έργου, τα αστικά λύματα δεν θα είναι πλέον απόβλητα προς απόρριψη στη θάλασσα, αλλά επεξεργαζόμενα θα μπορούν να επαναχρησιμοποιηθούν. Συνολικά, άνω των 10 εκατομμυρίων κυβικών μέτρων αστικών λυμάτων ετησίως, θα μετατρέπονται σε καθαρό νερό προς άρδευση, έχοντας τη δυνατότητα να καλύψουν τις ανάγκες άρδευσης άνω των 30 χιλιάδων στρεμμάτων πρασίνου.

Με την έναρξη του έργου πραγματοποιείται μια σημαντική αναβάθμιση του κύκλου του νερού στο Ηράκλειο με πολλαπλά αναπτυξιακά οφέλη για την τοπική κοινωνία. Ταυτόχρονα, ανοίγει ένας νέος κύκλος για την διασφάλιση της επάρκειας του πολύτιμου φυσικού πόρου, του νερού. Η Thalis, θυγατρική του Ομίλου Motor Oil, θέτει την Κυκλική Οικονομία στον πυρήνα της επιχειρηματικής της δραστηριότητας, στοχεύοντας να συμβάλλει αποφασιστικά στον πράσινο μετασχηματισμό και στην ενίσχυση της βιωσιμότητας των συστημάτων υποδομών της Ελλάδας».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v