Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αμερικανός όμιλος δίνει 1,24 δισ. για την BETA CAE Systems με το ελληνικό DNA

Άλλη μια επιτυχία εταιρείας με ελληνικό χρώμα καταχωρείται στην διεθνή σκηνή τεχνολογίας. Η αμερικανική Cadence εξαγοράζει για 1,24 δισ. δολάρια την BETA CAE Systems που έχει παραγωγική βάση στη Θεσσαλονίκη.

Αμερικανός όμιλος δίνει 1,24 δισ. για την BETA CAE Systems με το ελληνικό DNA

Ένα mega deal πέτυχε η BETA CAE Systems, η εταιρεία με ελληνικές ρίζες, η οποία εξαγοράστηκε από την αμερικανική Cadence έναντι 1,24 δισ. δολάρια.

H ΒΕΤΑ CAE Systems International AG είναι εταιρεία προηγμένης τεχνολογίας που ιδρύθηκε το 1999 στη Θεσσαλονίκη. Δεν είναι τυχαίο ότι διατηρεί ως και σήμερα την παραγωγική της βάση στο Κάτω Σχολάρι Θεσσαλονίκης ενώ το «τιμόνι» της εταιρείας έχει ο Παναγιώτης Κουβράκης (Πρόεδρος).

Η BETA CAE είναι «παιδί» μιας ομάδας μηχανικών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, που ίδρυσαν την εταιρεία το 1999, με τον όμιλο σήμερα να έχει 13 θυγατρικές, από την Ινδία και την Κίνα, μέχρι την Αμερική και την Ιαπωνία.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters η αμερικανική εταιρεία τεχνολογίας, πρωτοπόρος στο σχεδιασμό ηλεκτρονικών συστημάτων, hardware αλλά και IP, που χρησιμοποιούνται για την παραγωγή chips όπως και πλακέτες κυκλωμάτων, διεκδίκησε και πλέον εντάσσει στο χαρτοφυλάκιό της την ελληνική εταιρεία δείχνοντας για ακόμα μια φορά την εμπιστοσύνη στο ελληνικό στοιχείο.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δίνει το δημοσίευμα του Reuters, η εξαγορά θα γίνει με την καταβολή μετρητών, αλλά και μετοχές. Πιο συγκεκριμένα, η Cadence θα καταβάλλει το 60% του τιμήματος εξαγοράς σε μετρητό, δηλαδή 744 εκατομμύρια δολάρια στους κατόχους μετοχών της BETA CAE , ενώ το υπόλοιπο 40% θα καλυφθεί με τη διάθεση κοινών μετοχών της Cadence.

Η συμφωνία BETA CAE αναμένεται να κλείσει το δεύτερο τρίμηνο του έτους και η Cadence αναμένει ότι η BETA CAE θα συνεισφέρει περίπου 40 εκατομμύρια δολάρια στα έσοδά της το 2024, ανέφερε η Cadence σε δήλωση της μετά την ανακοίνωση της εξαγοράς.

Η εισηγμένη στο Nasdaq, Cadence Design Systems, έχει έδρα το Σαν Χοσέ της Καλιφόρνιας. Ο κύκλος εργασιών της το 2023 ανήλθε στα 4 δισ. δολάρια, ενώ απασχολεί 11.200 άτομα προσωπικό. 

Το Cadence είναι ένας από τους μεγαλύτερους κατασκευαστές λογισμικού που χρησιμοποιείται στο σχεδιασμό τσιπ υπολογιστών, βοηθώντας τους κατασκευαστές τσιπ να αποφασίσουν πού θα τοποθετήσουν δισεκατομμύρια τρανζίστορ για να σχηματίσουν πολύπλοκα κυκλώματα. Αλλά τα τελευταία έξι χρόνια, έχει ανοιχτεί σε λογισμικό σχεδιασμού για μεγαλύτερα συστήματα, από πλακέτες κυκλωμάτων μέχρι αεροπλάνα. Τον περασμένο μήνα, η εταιρεία ανακοίνωσε έναν υπερυπολογιστή που έχει σχεδιαστεί για να βοηθά στην προσομοίωση του τρόπου με τον οποίο ρέει ο αέρας γύρω από τους κινητήρες τζετ, μεταξύ άλλων χρήσεων.

Οι πελάτες της Cadence είναι οι πιο καινοτόμες εταιρείες στον κόσμο, που προσφέρουν εξαιρετικά προϊόντα από τσιπ σε συστήματα, χημικά έως φάρμακα και προδιαγραφές έως κατασκευή για τις πιο δυναμικές εφαρμογές της αγοράς, όπως υπολογιστές υπερκλίμακας, επικοινωνίες 5G, αυτοκίνητα, κινητά, αεροδιαστημική, καταναλωτικές, βιομηχανικές και βιοεπιστήμες.

Η ΒΕΤΑ CAE έχει ετήσιο κύκλο εργασιών 90 εκατ. δολάρια και τα προγράμματα που έχει αναπτύξει θεωρούνται συμπληρωματικά των έργων που υλοποιεί η Cadence. Το λογισμικό της χρησιμοποιείται ευρέως για την ανάλυση σχεδίων σε αυτοκινητοβιομηχανίες και αεροδιαστημικές βιομηχανίες, με πελάτες όπως η Honda Motor Co (7267.T), η General Motors (GM.N), και η Lockheed Martin (LMT.N).

Η συμφωνία Cadence που ανακοινώθηκε την Τρίτη έρχεται αφότου ο μεγαλύτερος ανταγωνιστής της εταιρείας, η Synopsys, δήλωσε ότι θα δαπανήσει 35 δισ. δολάρια για να αγοράσει την Ansys, έναν άλλο κατασκευαστή λογισμικού φυσικής ανάλυσης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v