Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΒΙΣ: Αρνητικό EBITDA και ζημίες για το 2023

Ο κύκλος εργασιών μειώθηκε από τα 17,4 στα 14,18 εκατ. ευρώ ενώ διευρύνθηκαν οι ζημιές στα 2,594 εκατ. ευρώ.

ΒΙΣ: Αρνητικό EBITDA και ζημίες για το 2023

Σε σειρά κινήσεων προκειμένου να διασφαλίσει τη βιωσιμότητα της εταιρείας και να ενισχύσει τη ρευστότητα και την κεφαλαιακή της επάρκεια έχει ήδη προχωρήσει η διοίκηση της ΒΙΣ, πλην όμως είναι πιθανόν ότι θα χρειαστούν και άλλες τέτοιες πρωτοβουλίες για τον σκοπό αυτό. 

Παρά την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας που υλοποιήθηκε και τη χρονική μετακύλιση της λήξης κοινού ομολογιακού δανείου από το 2023 στο 2027, η περυσινή χρονιά έκλεισε με αρνητικό κεφάλαιο κίνησης. Συγκεκριμένα, το άνοιγμα του κεφαλαίου κίνησης υπολογίζεται στα 3,29 εκατ. ευρώ, ακόμη και αν προηγουμένως συνεκτιμηθούν:

α) Ποσό 1,644 εκατ. που προέκυψε από την πώληση μειοψηφικού ποσοστού μετοχών, το οποίο κατείχε η ΒΙΣ στη μητρική της εταιρεία Hellenic Quality Food.

β) 1,46 εκατ. ευρώ που έχει προκαταβάλει η Hellenic Quality Food έναντι μελλοντικής αύξησης μετοχικού κεφαλαίου της εισηγμένης εταιρείας. Έτσι, στα ενδεχόμενα σχέδια άμυνας της ΒΙΣ συγκαταλέγονται τόσο μια νέα αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου, όσο και η πώληση ακινήτων της που δεν χρησιμοποιούνται για λειτουργικούς σκοπούς.

Σε ό,τι αφορά την οικονομική πορεία του 2023, με βάση τις δημοσιευθείσες λογιστικές καταστάσεις:

  • Ο κύκλος εργασιών μειώθηκε από τα 17,4 στα 14,18 εκατ. ευρώ.
  • Το EBITDA διαμορφώθηκε σε αρνητικά επίπεδα (-746 χιλ.).
  • Το καθαρό αποτέλεσμα ήταν ζημιογόνο (-2,594 εκατ., έναντι -1,564 εκατ. ευρώ).
  • Τα ίδια κεφάλαια στις 31/12/2023 κινήθηκαν σε θετικό πεδίο (+2,991 εκατ. ευρώ) και ο καθαρός δανεισμός κυμάνθηκε στα δέκα εκατ. ευρώ.  

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v