Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μυλωνάς (ΕΤΕ): Βλέπουμε θετικά το buyback, οι προϋποθέσεις

«Ζεστός» για τη διανομή μερίσματος 25-30% επί των κερδών του 2023 εμφανίστηκε ο CEO της Εθνικής. Οι κινήσεις εκτός συνόρων, τα σενάρια εξαγορών και τα επιτόκια.

Μυλωνάς (ΕΤΕ): Βλέπουμε θετικά το buyback, οι προϋποθέσεις

Η διανομή μερίσματος 25%-30% επί των κερδών του 2023, η περαιτέρω μείωση του ποσοστού που κατέχει το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και εν συνεχεία το buyback αποτελούν τους βασικούς άξονες της στρατηγικής ανταμοιβής των μετόχων της Εθνικής Τράπεζας.

«Το ζήτημα του buyback το βλέπουμε ιδιαίτερα θετικά. Ωστόσο, πρέπει πρώτα να προηγηθούν το μέρισμα και η πώληση του ποσοστού που κατέχει το ΤΧΣ», τόνισε ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Παύλος Μυλωνάς, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των αναλυτών μετά την ανακοίνωση των μεγεθών 2023.

Εκτός συνόρων

Ερωτηθείς ο CEO της τράπεζας για τη στρατηγική εξωστρέφειας εκτός συνόρων ανέφερε ότι η φιλοσοφία έχει αλλάξει. «Κοιτάμε την ενεργή συμμετοχή μας στα κοινοπρακτικά δάνεια εκτός Ελλάδος, αναζητούμε συνεργασίες σε επίπεδο fintech, που δεν διαθέτουμε την ανάλογη εμπειρία, με στόχο την αύξηση της πελατείας και στο μέτωπο των εξαγορών, εφόσον υπάρξουν ενδιαφέρουσες ευκαιρίες, με συντηρητική όμως προσέγγιση, και προκύπτουν συμφέρουσες συνέργειες, θα το δούμε», τόνισε.

DTC

Η αύξηση της κερδοφορίας αποτελεί το κλειδί για τη μείωση του αναβαλλόμενου φόρου. Στόχος είναι, σύμφωνα με τη διοίκηση της τράπεζας, το DTC να περιοριστεί στο τέλος του 2026 35% από 55% που είναι σήμερα.

Hedging

Η τράπεζα θα συνεχίσει το hedging προκειμένου να εξισορροπήσει τις επιπτώσεις από τα επιτόκια. Ήδη, έχει «χετζάρει» 5 δισ. ευρώ και θα προχωρήσει σε αντίστοιχη κίνηση.

Επιτόκια

Τα στελέχη της τράπεζας προέβλεψαν ότι τα επιτόκια θα περιοριστούν στο 3% στα τέλη του 2024 και στο 2,25% στα τέλη του 2025.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v